Hlavní obsah

Na jihu Čech léčba novým trenérem zabrala, na Žižkově vůbec ne

PRAHA

Na jihu Čech léčba novým trenérem zabrala. Ve fotbalové Plzni a na pražské Letné také, i když na dalekosáhlé závěry je ještě příliš brzy, neboť Pavel Vrba a Jozef Chovanec vedli svá mužstva pro příchodu do Viktorie, resp. Sparty zatím pouze ve dvou zápasech. Teď je otázkou, co udělá vyhazov trenéra Uličného s Brnem, neboť i tam se rozhodli řešit fotbalovou mizérie výměnou trenérů.

Článek

Fotbalová liga má za sebou teprve jedenáct kol a šest trenérů už vyletělo. Dost solidní úmrtnost na to, že soutěž má za sebou teprve první třetinu.

„A na to, že trenéři jsou často těmi posledními, kdo za mizerné výkony a výsledky mohou,“ přitakává internacionál Karol Dobiaš, který si na trenérské lavičce v minulosti své užil a párkrát z ní byl také vypakován. „Jenže čekat, že u nás trenéři dostanou prostor a hlavně čas na práci a naplnění představ, s nimiž k mužstvu přicházejí, je hodně naivní,“ dodává Dobiaš.

Brno: Musíme být na stejné lodi

„U nás trenér čas dostane. A patřičnou podporu také. Musím mít však pocit, že jsme s ním na stejné lodi, že se ztotožňuje s cíli, které jsme si před sezónou dali a s nimiž souhlasil. A to jsem u Petra Uličného neměl,“ zdůvodňoval vyhazov bodrého Moraváka Uličného po zpackaném duelu s Jihočechy a hlavně po trenérových výlevech na tiskové konferenci po zápase majitel brněnského klubu Roman Pros.

Sparta: A také mít stejnou vizi!

Ostatně, i boss u kormidla Sparty Daniel Křetínský v podobném duchu mluvil, když udělal kříž nad Vítězslavem Lavičkou. Vadilo mu, že trenér hnaný vidinou postupu v evropských pohárech a ligových bodů se odchýlil od vize, s níž ještě před příchodem na Letnou souhlasil. Neomladil mužstvo, nedával příležitost mladým hráčům, nenaplnil program, který sparťanská generalita měla a má.

„Kdyby s naším programem nesouhlasil při vstupním rozhovoru, k dohodě a jeho angažování by nedošlo. Byli jsme však zajedno, on pak ale dělal něco jiného,“ tvrdil Daniel Křetínský, když Lavičku po výbuchu Sparty v derby se Slavií propustil a do jeho křesla instaloval Jozefa Chovance.

Na něm teď je a bude, aby zlepšoval herní projev a výkonnost hráčů, implantoval do sestavy mladíky a přitom mužstvo dostal na pozice, o nichž na Letné sní. Tedy samozřejmě pozice mistrovské.

Na Letné a teď naposledy v Brně se trenéři podle mínění majitelů klubů odchýlili od klubové strategie, což jim srazilo vaz. Nevalné výsledky také, to se ví. V dalších čtyřech klubech, kde k výměně trenérů v dosavadním průběhu ligy sáhli, bylo všechno o výsledcích.

Plzeň a spol.: Důvodem hlavně body

„Neuspokojivé výsledky a k tomu navrch předváděná hra, to všechno jsou příčiny, proč jsme se rozhodli řešit situaci radikálně. Naše umístění a získané body neodpovídají kvalitě hráčského kádru, který má trenér k dispozici,“ zdůvodňoval pro Sport.cz odvolání Jaroslava Šilhavého z plzeňské lavičky šéf Viktorie Adolf Šádek. V Českých Budějovicích, na pražském Žižkově i ve Zlíně mluvili v podobném duchu, když Kmocha, Grigu či Mazuru odvolávali a hledali jejich nástupce.

Žižkov: S Csaplárem ještě větší mizérie

Na hodnocení trenérských výměn je zatím brzy, pravdou však je, že na Jihočechy už pomalu tradiční léčba Tobiášem platí. České Budějovice pod jeho vedením v sedmi zápasech ani jednou neprohrály, trpělivě sbírají bod za bodem a dno tabulky už opustily. V Plzni a na Spartě trenérská výměna zabrala také, byť Vrba, resp., Chovanec vedli mužstvo teprve ve dvou zápasech.

To na Žižkově po příchodu Josefa Csaplára upadli naopak do ještě větší mizérie, než v jaké se Viktoria zmítala za Grigy. Když totiž nový kouč přicházel, mělo mužstvo po pěti odehraných zápasech na kontě tři body. V dalších šesti utkáních pod Csaplárem přidala Viktoria jen čtyři body, takže se propadla až na samé dno tabulky. Léčba koučem, který chce na Žižkově budovat klub západního stylu, evidentně nezabírá, o čemž podalo víc než názorný důkaz žalostné vystoupení jeho svěřenců v posledním kole na Kladně.

Jak si zatím vedou noví trenéři?
rošádaklubnový trenérbilanceskórebody
5.koloČeské BudějovicePavel Tobiáš1-6-06:59
6.koloViktoria ŽižkovJosef Csaplár1-1-46:104
8.koloZlínLadislav Minář (ředitel klubu)1-0-34:103
10.koloPlzeňPavel Vrba1-1-03:14
10.koloSpartaJozef Chovanec1-1-04:14

Reklama