Hlavní obsah

FIFA chce pojistit MS 2006 obligací

LONDÝN

Světová fotbalová asociace FIFA má v plánu vydat emisi obligací v hodnotě 250 miliónů dolarů. Dluhopis má sloužit jako ochrana investice FIFA do mistrovství světa 2006 v Německu.

Foto: Novinky s použitím fifaworldcup.yahoo.com

DEFAULT TITLE

Článek

Transakcí by se převedla odpovědnost za náklady v případě odložení či zrušení MS z FIFA a pojišťoven na vlastníky obligací. FIFA výměnou za převzetí rizika zaplatí držitelům cenných papírů odpovídající výnos.  Podobné obligace se vydávají jako pojistky před přírodními katastrofami. FIFA takovou obligaci vydala i v roce 2002, poté co francouzská pojišťovna Axa zrušila pro MS v Japonsku a Koreji pojistku proti zemětřesení nebo politické nestabilitě. Axa tím reagovala na to, že FIFA odmítla jednat o změně podmínek pojištění po teroristických útocích na USA.

Náklady na pojištění mistrovství světa jsou kvůli velkému počtu hracích míst velmi vysoké. Pojistka na poslední mistrovství se odhadovala na 852 miliónů USD. Riziko zemětřesení nebo politické nestability v Německu do roku 2006 je sice nepatrné, pojišťovny však nyní nejsou příliš ochotny přebírat rizika nepředvídatelných událostí. Pojišťovny rovněž nechtějí vyplácet náhradu škody v případě zavinění teroristickým útokem.

Obligace se splatností v roce 2006 bude denominována v dolarech, švýcarských francích a eurech a prodána investičním fondům, bankám a pojišťovnám po celém světě, uvedly zdroje. Mluvčí FIFA Andreas Herren agentuře Reuters potvrdil, že manažerem emise bude banka Credit Suisse First Boston. Podrobnosti oznámí FIFA ještě tento měsíc po předběžných ohlasech investorů. FIFA dosáhla v posledním čtyřletém rozpočtovém cyklu 1998-2002 nečekaně vysoký přebytek 115 miliónů švýcarských franků (82 miliónů USD). Pro období 2003-2006 plánuje zisk 170 miliónů franků.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články