Hlavní obsah

Chovanec po Palermu: Výhru nad Siciliány nepřeceňuji

Nejásal. Euforií se rovně nedmul. Jeho Sparta sice porazila v prvním dějství Evropské ligy účastníka italské Serie A, ale letenský manažer a trenér v jedné osobě Jozef Chovanec se po výhře nad Palermem optimismem unášet nenechal. „V žádném případě vítězství nepřeceňuji. Procházíme nelehkým obdobím, kdy nás limitují karty a zranění, ale měli jsme dost času na přípravu, takže jsme zápas zvládli., byť jsme nehráli v nejsilnějším složení. Teď ovšem musíme zvládnout i další utkání, jež jsou před námi,“ pravil Chovanec po výhře nad Siciliány.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Sparty Jozef Chovanec

Článek

Do Evropské ligy jste vykročili třígólovou výhrou nad Palermem a tříbodovým ziskem. Musíte být asi v sedmém nebi...

Ale vůbec ne. Vítězství nijak nepřeceňuji, závěry z něho nedělám. Získali jsme tři body, což je samozřejmě pozitivum, ale musíme se připravit na další zápas, jenž nás čeká v Moskvě.

Tváříte se, jako by výhra nad účastníkem italské Serie A byla samozřejmostí. Co vůbec rozhodlo o tom, že jste Siciliány porazili?

Jednoduchá odpověď – my dali tři góly, oni jen dva.

A kdyby u jednoduché odpovědi nezůstalo?

Pak rozhodovalo to, že jsme se na Italy dokonale nachystali. V průběhu týdne jsme sbírali veškeré informace, které se o Palermu dali získat. Martin Hašek a Aleš Jindra odvedli kus práce, takže jsme se na soupeře dobře takticky nachystali. Věděli jsme o způsobu jeho hry hodně  a proto šlo o to vsadit na správné typy hráčů, kteří budou schopni stanoenou taktiku naplnit.

Kouč Sparty Jozef Chovanec (vlevo) a první trenér Martin Hašek.foto: Právo/Jan Handrejch

To hledání vám vyšlo...

Bylo to o taktice, ale také kolektivním pojetí a duchu.

Jenže na poslední chvíli jste museli improvizovat, neboť ze sestavy vypadl Vacek, s nímý jste napevno počítali...

Vacka na posledním tréninku před zápasem píchlo ve svalu, takže se ho okamžitě ujali lékaři a fyzitoterapeuti. Snažili se ho dát dohromady, ještě k rozcvičení vyběhl a my ho tudíž do sestavy uvedli, jenže ze hřiště se vrátil s tím, že nastoupit nemůže.

Určitě šok nutnost improvizovat....

Vůbec ne. Byli jsme i na tuto eventualitu nachystáni, neboť procházíme nelehkým obdobím,kdy prostě musíme se zraněnými a vykartovanými hráči počítat. Proto jsme měli připravené náhradní varianty.

S Kladrubským v záloze a Adiabou na beku?

I tahle v našich variantách figurovala. Kladrubský sice není typickým tvůrcem hry,ale do středové řady jsme s ním počítali. Oproti mnulým zápasům se hodně zlepšil a proti Palermu nás svým výkonem uspokojil. Ted na něm budeme požadovat, aby podobné výkony opakoval.

Trenér a manažer fotbalistů Sparty Jozef Chovanecfoto: Právo/Jan Handrejch

Kladrubský byl autorem jednoho ze tří gólů, které jste Italům vstřelili. Určitě i vás překvapilo, kolik gólů jste Italům dali a jak jste šance proměňovali....

Bylo znát, že koncentrace hráčů na zápas je daleko větší, projevila se i lepší součinnost s těmi, kteří šance připravovali. Bylo to o to důležitější, že v evropských pohárech soupeř zase až tak moc příležitostí ke skórování nenabídne. O italských mužstvech, která mají defenzívu propracovanou, to platí dvojnásob. O to víc těší, že se Wilfried, Kladrubský a Kadlec prosadili.

Prosadil se i Podaný, jehož zařazení do základní sestavy bylo překvapením...

Proč? Kdybych nebyl přesvědčen, že stanovené úkoly splní, proti Palermu by nehrál. Ani na soustředění by s námi nejel. Pro mě jeho výkon překvapením nebyl.  Máme v kádru řadu mladých hráčů, kteří čekají na svou šanci. Když ji dostanou, musí ji využít.

Reklama

Související témata: