Hlavní obsah

Xavi může proti Česku odehrát stý reprezentační duel

BARCELONA

Záložník Xavi si může v kvalifikačním duelu proti Česku připsat jubilejní stý zápas za španělskou reprezentaci. Jednatřicetiletý fotbalista by se tak dostal do společnosti pouhých tří hráčů, kteří na tuto metu v dresu úřadujících mistrů světa dosáhli.

Článek

Do reprezentačního áčka se barcelonský odchovanec posunul po vítězném světovém šampionátu dvacítek v roce 1999, mezi dospělými debutoval v listopadu 2000 při porážce 1:2 s Nizozemskem. Proti stejnému soupeři o deset let později už jako klíčová postava týmu řídil ze středu zálohy vítěznou bitvu o zlato na světovém šampionátu. V té době již byl i mistrem Evropy, pětinásobným španělským šampiónem a dvojnásobným vítězem Ligy mistrů.

Při otázce na nejpamátnější střetnutí své reprezentační kariéry se nedokáže rozhodnout. "To nevím, asi finále mistrovství světa v JAR? I když fotbalově bylo lepší finále mistrovství Evropy - v Rakousku a Švýcarsku jsme hráli moc dobře. Pro mě osobně byl asi nejvydařenější zápas s Anglií, kdy mi tleskal celý stadión v Madridu, představte si to!" připomněl s úsměvem katalánský středopolař v rozhovoru pro deník El País vypjaté přátelské utkání z roku 2004.

Jako barcelonský patriot prý v národním týmu nikdy neměl problémy. "Trenér Luis Aragonés mi jednou řekl: 'Pocity a politika stranou, jde o fotbal, tobě se snad nelíbí ho hrát?' A měl pravdu, komu by se to nelíbilo? Myslím, že hráči z Barcelony do španělského fotbalu vnášejí svůj styl, hlavně držení míče a dobrou techniku. Hráči z Madridu jsou zase soutěživí, psychicky odolní a nikdy se nevzdávají," myslí si autor osmi reprezentačních branek.

Stému utkání barcelonská opora nepřikládá zvláštní důležitost, přesto přiznává, že na jubileum myslí. "Uvědomil jsem si to během mistrovství světa, že mi už tolik zápasů nezbývá, a jestli o mě bude mít trenér zájem, že se to podaří. Dřív mě to nenapadlo vůbec, připadalo mi to nemožné, chtěl jsem se hlavně prosadit v klubu. Ale samozřejmě mám radost," uvedl Xavi.

Rekordmanem Zubizarreta

Rekordmanem v počtu startů v dresu "La Roja" je brankář Andoni Zubizarreta, který naskočil do 126 zápasů. Současný strážce branky Iker Casillas má na kontě jen o devět utkání méně. Dva zápasy přes stovku se přehoupl i útočník Raúl, kterého však trenéři v roce 2006 přestali do národního mužstva povolávat.

Blízko stovce má z aktivních fotbalistů vedle Xaviho jeho spoluhráč z Barcelony Carles Puyol s 96 starty. Ten však 25. března proti českému výběru konto nenavýší, protože v nominaci chybí kvůli poraněnému kolenu.

Reklama

Související témata: