Hlavní obsah

S Řepkou počítáme, odmítá spekulace o odchodu stopera Chovanec

Bude řízný stoper Tomáš Řepka hrát za Spartu nebo ne? Odejde z klubu nebo bude vysedávat na lavičce? Tyhle a podobné otázky krouží kolem Letné týden před startem ligy. Podle generálního sportovního manažera Sparty Jozefa Chovance jde o fámy. „To jsou jen spekulace. S Řepkou počítáme,“ řekl důrazně v rozhovoru pro Právo a Sport.cz.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tomáš Řepka a manažer Sparty Jozef Chovanec.

Článek

Hodně se, jak vy říkáte, spekuluje o situaci kolem Tomáše Řepky. Jak to s ním vypadá?

U Tomáše se nic nemění. Má tu ještě rok smlouvu. Nevyhazujeme ho, nepropouštíme ani neuvažujeme o jeho prodeji, protože s ním počítáme. Na rozdíl od minulého roku nepřišel do přípravy úplně stoprocentně v pořádku. Poctivě na sobě pracuje.

On má ale jiné pocity a řekl, že ho mrzí, proč mu nikdo nepověděl, jaká je jeho situace...

Pokud bychom s ním už nepočítali, sdělil bych mu to na konci minulé sezóny. Nemám problém říkat věci do očí.

Jistotu základní sestavy ale nemá nebo ano?

Tu neměl nikdy a nemá ji ani nikdo z ostatních hráčů. Řepka neměl a nemá žádná privilegia. Jen se teď o něm víc mluví či spíše spekuluje.

Kdyby přišla zajímavá nabídka. Pustili byste ho?

To je zase spekulace... Kdyby... Žádná konkrétní nabídka nepřišla a ani jsme o jeho odchodu jinam neuvažovali. Pokud by se nějaká objevila a byla zajímavá pro hráče i Spartu, jednali bychom o tom. To ale platí o kterémkoliv fotbalistovi a v jakémkoliv klubu.

Řepka se měl prý pohádat se šéfem klubu Danielem Křetínským a upadl v nemilost...

Další nesmysl. Ano, po jednom jarním utkání, které jsme ale vyhráli, přišel pan Křetínský do kabiny a nebyl spokojený s předvedeným výkonem. On nám řekne vždy, když se mu něco nelíbí. Je šéfem klubu, platí nás, takže na to má logicky právo. Tomáš má v klubu určité postavení, něco tu odehrál, proto na jeho slova zareagoval. Jejich vztah je nadstandardní. Nenadávali si, neuráželi se. Tím to skončilo a žádné dopady na Řepku nebo kohokoliv jiného to nemělo. Křetínský je rozumný a názor druhých bere. Smutné je, že se interní věci dostávají z kabiny ven, to není dobré, ale i s tím si dokážeme poradit. A hráči to vědí.

Když by Řepka nebyl v základu, kdo by po něm dostal kapitánskou pásku?

V přípravných zápasech ji měl nejčastěji Marek Matějovský. Kapitána vybereme příští týden.

Sparta se ale v minulosti nerozešla v nejlepším se svými ikonami Sieglem, Poborským či Horváthem. Nehrozí něco takového Řepkovi?  

Já myslím, že některé věci kolem těch rozchodů byly zase nafouknuté. My si vážíme hráčů, kteří pro Spartu odvedli hodně dobré práce. Určitě nic takového proto Řepkovi nehrozí.

Na Letné došlo v létě tradičně k velké hráčské obměně. Jak jste spokojen s posilováním?

Z hráčů, které jsme chtěli, už jsou někteří u nás. Věřím, že ti, na nichž ještě pracujeme, se nám podaří přivést. Konkrétně se jedná o Jarošíka a Grajcjara.

Jarošík se ale netají tím, že by dal ještě přednost cizině...

Je volný hráč, Záleží na něm. My o něj zájem máme.

To by pak byli v kabině čtyři velezkušení stopeři, myslím tím Řepku, Brabce, Zapotočného a Jarošíka. Nemáte obavu, že by to nedělalo dobrotu?

Vůbec ne, jsou to profesionálové. My jsme se loni dostali do problémů právě na místě stoperů. Neměli jsme adekvátní náhradu a museli jsme to řešit univerzálními hráči, což v konečném důsledku nebylo to pravé. Pro nás bude velice důležitý začátek sezóny, to znamená vstup do Evropské ligy a domácí nejvyšší soutěže, proto potřebujeme mít dostatek hráčů, aby bylo kam sáhnout. Do zápasů ale na každém postu nastoupí ti, kteří budou nejlépe připravení a v optimální formě.

Odejde ještě někdo?

O dalších odchodech neuvažujeme.

Měla nějaký dopad na hráče ostudná porážka s třetiligovým Vltavínem?

Zápas jsme s hráči rozebrali. Z jejich pozice došlo k hrubému podcenění soupeře. Prostě se na to vykašlali. To se nesmí opakovat, což jsme jim důrazně řekli. Něco takového si nemohou dovolit. Sparta si musí klást vždycky ty nejvyšší cíle. Chceme hrát o titul a uspět v Evropské lize i domácím poháru. Stále bojujeme o jméno Sparty. Kdo to nechápe, nemá tu co dělat.

Prý jste nechtěl trenéru Hřebíkovi pustit na šampionát devatenáctiletých Kadlece...

Bylo to jinak. Vašek Kadlec se vrátil z mistrovství jednadvacítek, šel na dovolenou, měl zranění a doléčoval se. Trénoval s námi tři dny, má program přípravy, aby manko dohnal. Řekl jsem panu Hřebíkovi, že u nás na začátku sezóny hrát nebude, protože není připravený.

Přivedli jste mladé hráče, například Adamce, Jiráska, Brabce. Ti budou hrát?

My jsme je přivedli jako perspektivu. Přebudováváme juniorku, protože od příští sezóny bude hrát svoji samostatnou soutěž. Pracujeme s perspektivními fotbalisty, vychováváme je, abychom měli kam sáhnout. Šanci dostanou.

V čem se změnilo postavení trenéra Martina Haška?

Má více pravomocí například v otázkách posilování týmu. Má ale také více odpovědnosti. Svůj díl odpovědnosti tu mají všichni. Jsme Sparta a u nás neplatí, že za úspěch či neúspěch může jeden člověk nebo pár lidí. Na obojím se podílíme všichni.

Kdo tedy má poslední slovo třeba o sestavě na zápas?

Tomu poslednímu slovu předchází konstruktivní diskuse. Bavíme se každý den o všem, co se v mužstvu děje. Kdo jak na tom je zdravotně, kdo jak pracuje. Třeba už teď máme vcelku jasno o základní sestavě pro úvod sezóny. Poslední slovo mám ale já.

Reklama

Související témata: