Hlavní obsah

Lička: Déšť a vítr by spíš seděl Švýcarům

OSTRAVA

Úterý v Ostravě bylo klasicky listopadové. Déšť, vítr, sychravo. Ideální počasí pro fotbal vypadá jinak, ovšem fotbalisté české jedenadvacítky mohli jenom zamračeně pozorovat oblohu. Ať už bude dnes jakkoliv, čeká je klíčová bitva baráže se Švýcary o postup na evropský šampionát.

Článek

"Déšť a vítr, to by asi víc sedělo soupeři," říkal útočník Mario Lička. Se zimou už hráči v takovém termínu musejí počítat, ovšem na měkkém terénu by se asi nedal produkovat technický fotbal, který český tým zdobí. Navrch by naopak mohla mít hrubá síla urostlých Švýcarů.

"Kéž by tak bylo jasno a sucho jako v Basileji. Tam nám to přineslo štěstí," vzpomněl si ještě na sobotní první duel baráže ostravský střelec. S výjimkou předzápasového tréninku byli fotbalisté od neděle uchráněni zvídavých dotazů novinářů. Vedení týmu je chtělo udržet v plné koncentraci.

Relaxace u bowlingu a kávy

"Já nikdy takové dva zápasy o všechno nehrál. Ale nervozitu necítím, prostě to musíme zvládnout. Zvlášť když jsme si přivezli tak parádní výsledek ze Švýcarska," uvědomoval si Mario Lička. V českém táboře panovala výborná nálada. Nic ji nepokazilo, ani počasí. "Máme super partu, takže ponorková nemoc nehrozila," uvedl syn trenéra jedenadvacítky.

V neděli si hráči zkusili bowling, v pondělí večer někteří vyrazili na chvíli z hotelu ve Štramberku do ostravského klubu Pták v hrsti na kávu, ale od úterý už všichni měli v hlavách Švýcary. Útočníku Ličkovi volnější program vyhovoval. "Většina z nás pravidelně hraje ligu, takže na konci sezóny už se ozývají šrámy. Cítíme se ovšem dobře, jsme nažhavení a chceme dokončit to, oč jsme se v kvalifikaci snažili. Účast na šampionátu je výzvou," řekl Lička.

Hrát na remízu se nemusí vyplatit

Netroufal si odhadovat, zda se bude odveta podobat basilejskému souboji: "Podobné je to, že Švýcaři znovu musejí vyhrát, ale s tím rozdílem, že teď musejí dát minimálně dva góly. My sice nemáme kam spěchat, ale spokojit se s remízou, to by se mohlo vymstít." Vývoj z prvního zápasu velí soupeři pustit se do bezhlavé ofenzívy, což by mohlo naší jedenadvacítce vyhovovat. Svěrkoš s Ličkou jsou dostatečně rychlí na to, aby provětrali hostující obranu.

"Měli bychom mít víc prostoru. Ukázalo se to už ve druhé půli v Basileji, ale tam jsme slibné brejky ke gólu nedotáhli. Teď musíme být přesnější," upozornil. Jako hráč Baníku je pochopitelně rád, že se zápas hraje na Bazalech. "Jsem opravdu přesvědčený, že přijde přes deset tisíc lidí a i na naše ostatní kluky se přenese ta velká euforie, kterou v Baníku teď zažíváme. Hrát před takovým publikem je svátek," líčí hráč.

Přestože postup visí blízko, o možných oslavách v táboře českého týmu nepadlo jediné slovo. "To by se nám taky mohlo šeredně nevyplatit. Nic neplánujeme," ohradil se Lička a dodal, že ho čeká vrcholný duel kariéry: "Je to jedno z nejdůležitějších utkání, jaké jsem kdy hrál. Doufám, že to zvládneme, protože jinak by to bylo strašně veliké zklamání."

Reklama

Související témata: