Hlavní obsah

Mladíci zavraždili postup, trenér zřejmě skončí

OSTRAVA

Fiasko. Šok! Děsivé vyústění. To vše byl závěr kvalifikačního tažení mladíků, kteří v barážové odvetě se Švýcary v Ostravě nakonec marně usilovali o účast na závěrečném turnaji hráčů do 21 let, kde se kromě medailí budou dělit letenky na olympiádu.

Článek

V součtu dvou utkání čtvrt hodiny před koncem vedlo mužstvo 3:1 nad oslabeným soupeřem. Za této situace mladíci odmítli jasný postup. Nekompromisně ho zavraždili a nezvratně zašlapali do bazalského trávníku nevídanými zkraty a vlastní bezradností. Tažení českých mládežnických celků bylo krutě přerváno. Temná patnáctiminutovka uťala skvěle nastartovanou sérii, v níž bylo stříbro a zlato z předešlých šampionátů. A zřejmě bude osudná pro trenéra Wernera Ličku. Ten trvá na tom, že mužstvo nebylo horší než předešlé dva celky. "I tenhle tým měl na postup a ve vývoji mohl jít ještě dál s vysokými ambicemi," lituje promarněné šance Lička, jehož svěřenci mohli závěrečný turnaj za příznivé shody okolností odehrát před vlastním publikem.

Lička bude bránit tým

I ostrá kritika od kolegů se snáší k osobě trenéra. "Nedotáhnout takhle rozehraný zápas do postupového konce? To by se stávat nemělo," reaguje teplický František Straka. "Sebe bránit nebudu, ale mužstvo ano. I když jsme cíl nesplnili, je nesmysl vše smazat," stojí si však Lička za tím, že jím tvořený celek v Evropě nezanechal jen mizivou stopu, zajímavou z pohledu mimořádně zbabraného závěru baráže.

V minulosti reprezentačních výběrů je ale takový obrat málo vídaný. V dvaaosmdesátém začal tehdejší československý A-tým ztrátou dvoubrankového náskoku v kvalifikaci ME v závěru střetnutí se Švédy. Manko hned z úvodního utkání skupiny se ale nejevilo zprvu tak bolestně, teprve později se ukázalo jako osudové. Ličkova smlouva byla uzavřena do konce roku s možností jejího prodloužení. Předseda fotbalového svazu Jan Obst se podle ČTK vyjádřil, že zatím nebyl dostatek času celou záležitost konzultovat v širším fóru činovníků, ale sám nepředpokládá, že by Lička u mužstva zůstal. "Opce z naší strany by byla uplatněna, kdyby došlo k postupu na mistrovství Evropy. To se však nestalo," naznačil nepřímo, že není důvod, aby se Ličkovo působení u "lvíčat" protahovalo. Na Mladíci zavraždili postup, trenér zřejmě skončí

O novém kouči se asi rozhodne v prosinci

Fiasko. Šok! Děsivé vyústění. To vše byl závěr kvalifikačního tažení mladíků, kteří v barážové odvetě se Švýcary v Ostravě nakonec marně usilovali o účast na závěrečném turnaji hráčů do 21 let, kde se kromě medailí budou dělit letenky na olympiádu. V součtu dvou utkání čtvrt hodiny před koncem vedlo mužstvo 3:1 nad oslabeným soupeřem. Za této situace mladíci odmítli jasný postup. Nekompromisně ho zavraždili a nezvratně zašlapali do bazalského trávníku nevídanými zkraty a vlastní bezradností.

Tažení českých mládežnických celků bylo krutě přerváno. Temná patnáctiminutovka uťala skvěle nastartovanou sérii, v níž bylo stříbro a zlato z předešlých šampionátů. A zřejmě bude osudná pro trenéra Wernera Ličku. Ten trvá na tom, že mužstvo nebylo horší než předešlé dva celky. "I tenhle tým měl na postup a ve vývoji mohl jít ještě dál s vysokými ambicemi," lituje promarněné šance Lička, jehož svěřenci mohli závěrečný turnaj za příznivé shody okolností odehrát před vlastním publikem. Lička bude bránit tým I ostrá kritika od kolegů se snáší k osobě trenéra. "Nedotáhnout takhle rozehraný zápas do postupového konce? To by se stávat nemělo," reaguje teplický František Straka. "Sebe bránit nebudu, ale mužstvo ano. I když jsme cíl nesplnili, je nesmysl vše smazat," stojí si však Lička za tím, že jím tvořený celek v Evropě nezanechal jen mizivou stopu, zajímavou z pohledu mimořádně zbabraného závěru baráže.

V minulosti reprezentačních výběrů je ale takový obrat málo vídaný. V dvaaosmdesátém začal tehdejší československý A-tým ztrátou dvoubrankového náskoku v kvalifikaci ME v závěru střetnutí se Švédy. Manko hned z úvodního utkání skupiny se ale nejevilo zprvu tak bolestně, teprve později se ukázalo jako osudové. Ličkova smlouva byla uzavřena do konce roku s možností jejího prodloužení. Předseda fotbalového svazu Jan Obst se podle ČTK vyjádřil, že zatím nebyl dostatek času celou záležitost konzultovat v širším fóru činovníků, ale sám nepředpokládá, že by Lička u mužstva zůstal. "Opce z naší strany by byla uplatněna, kdyby došlo k postupu na mistrovství Evropy. To se však nestalo," naznačil nepřímo, že není důvod, aby se Ličkovo působení u "lvíčat" protahovalo.

Na prosincovém výkonném výboru by se mělo rozhodnout, kdo od jara povede nově budovaný tým. Adepty Fitzel a Lavička "Mám jasno, ale zatím si svůj závěr nechávám pro sebe až po schůzce se svazovými nadřízenými," reaguje Lička na dotaz, zda by ještě rád setrval ve funkci. V dalším reprezentačním cyklu této věkové kategorie budou reprezentovat vesměs hráči, kteří ve středu odcestovali s trenérem Vrbou na světový šampionát dvacetiletých do Spojených arabských emirátů. Pokud své účinkování na šampionátu protáhnou, možná se jméno budoucího kouče dozvědí ještě v Dubaji. V zákulisí se o konkrétních jménech začalo spekulovat velmi záhy. Za nejvážnější adepty přes mládí jsou považováni Fitzel, který byl Ličkovým asistentem a je svazovým šéfem mládežnických týmů, či Vítězslav Lavička, který je po vyhazovu ze Žižkova bez angažmá Václav Procházka prosincovém výkonném výboru by se mělo rozhodnout, kdo od jara povede nově budovaný tým.

Adepty Fitzel a Lavička

"Mám jasno, ale zatím si svůj závěr nechávám pro sebe až po schůzce se svazovými nadřízenými," reaguje Lička na dotaz, zda by ještě rád setrval ve funkci. V dalším reprezentačním cyklu této věkové kategorie budou reprezentovat vesměs hráči, kteří ve středu odcestovali s trenérem Vrbou na světový šampionát dvacetiletých do Spojených arabských emirátů. Pokud své účinkování na šampionátu protáhnou, možná se jméno budoucího kouče dozvědí ještě v Dubaji. V zákulisí se o konkrétních jménech začalo spekulovat velmi záhy. Za nejvážnější adepty přes mládí jsou považováni Fitzel, který byl Ličkovým asistentem a je svazovým šéfem mládežnických týmů, či Vítězslav Lavička, který je po vyhazovu ze Žižkova bez angažmá

Reklama

  Plzeň - Slovácko zítra 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň
Slovácko
  Ostrava - Ml. Boleslav zítra 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava
Ml. Boleslav
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.