Hlavní obsah

Zkorumpované rozhodčí vyřeší okres, svaz vyčkává

PRAHA

Korupce v českém fotbale je opět na programu dne. Česká televize v pondělí večer odvysílala reportáž, ve které se její redaktor třikrát pokusil uplatit rozhodčí ve III. třídě nymburského okresu za účelem ovlivnění zápasu ve prospěch "jeho" týmu. S nabídkou pokaždé uspěl. Otázkou je, zda jsou úplatky v českém fotbale doménou jen nejnižších soutěží.

Foto: internet

Rozhodčí v nižších soutěžích vzkazují: Pokud chcete vyhrávat, skočte si nejdřív do banky

Článek

V reportáži České televize bylo jasně prokázáno, jak všichni oslovení rozhodčí souhlasí s úplatkem za ovlivnění zápasu. Jeden z nich dokonce dokonce v urputné snaze svému mecenáši vyhovět neváhal nastavit v nerozhodném zápase deset minut a odpískat pro platící tým penaltu.

Svaz ještě vyčkává

Celou reportáž pečlivě sledovali i zástupci Českomoravského fotbalového svazu, ale s vyjadřováním jsou zatím opatrní. "Svaz počká na vyslyšení naší žádosti vůči České televizi a jejímu předání veškerých materiálů kolem zmíněné reportáže a pak se teprve může ke zmíněné kauze vyjádřit," řekl dnes pro Sport.cz Daniel Macho, zodpovědný v ČMFS za komunikaci s médii.

Zároveň ale dodal, že nejprve se celou situací bude muset zabývat Okresní fotbalový svaz v Nymburku, v jehož regionu se celá reportáž ČT odehrávala. Ten zároveň má kompetence o celé věci samostatně rozhodnout a vyvodit z ní patřičné důsledky. Dalšími v řadě, kdo bude vynášet eventuální tresty, bude disciplinární komise a sportovně-technická komise. "Pokud se navíc prokáže porušení zákonů České republiky, předá svaz celou záležitost rovněž policii," řekl Macho.

.:ANKETA:
Bují korupce v českém fotbale jen na nižší úrovni? Hlasujte na konci článku

Z Nymburka do Anglie

O tom, v jakém časovém horizontu by se celá věc mohla vyřešit, je ale těžké spekulovat. "Záleží na tom, kdy svaz obdrží všechny patřičné materiály a hlavně na tom, kdy se sejde k projednávání disciplinární komise v Nymburku," řekl Macho s tím, že nepředpokládá, že by výsledek celé kauzy byl znám dříve než za pár týdnů.

Sport.cz se snažil získat vyjádření činovníků z Okresního fotbalového svazu v Nymburku, před kterými nyní leží velká odpovědnost za to, jakým směrem se fotbal v Česku bude dál vyvíjet. Zda se bude pokračovat v trendu ututlávání nebo se rozjede lavina, která může smést kdekoho. Jediná kompetentní osoba, předseda okresního svazu Petr Zábraha, ale nebyl k zastižení. Podle sekretářky je na fotbale v Anglii, a do Čech se vrátí až v pátek.

Rozhodčí se mohou odvolat

Osudy  inkriminovaných rozhodčích má nicméně okresní svaz v Nymburku nyní pevně v rukou a záleží jen na něm, jak s nimi naloží. O všem rozhodne místní disciplinární komise, která se ale nejprve musí sejít. "Proti rozsudku okresní disciplinární komise se pak účastnící jednání mohou samozřejmě odvolat, a případ by mohl eventuelně postupovat dál až k jednání disciplinární komise ČMFS," ozřejmil Sportu.cz další možný scénář Mgr. Petr Doležal, ředitel legislativně-právního oddělení ČMFS.

Pokud se vina rozhodčích z braní úplatků prokáže, a záběry z reportáže ČT to jasně dokazují, hrozí zmíněným arbitrům podle řádů ČMFS i dle šéfa hlavní disciplinárky profesionálního fotbalu Alexandra Károlyiho trest v délce 12 až 24 měsíců.

Reklama

Související témata: