Hlavní obsah

Fotbalistou světa Nedvěd nebude

PRAHA

Mezinárodní fotbalová federace zveřejnila finálovou trojici nejžhavějších kandidátů na vítězství v anketě o nejlepšího Fotbalistu světa. O trofej budou usilovat Zinedine Zidane, Ronaldo a Thierry Henry. Pavel Nedvěd, adept na zisk Zlatého míče pro nejlepšího hráče v Evropě, ve výčtu chybí. Nejlepší hráč světa bude zvolen 15. prosince v Basileji.

Foto: REUTERS

Včera Henry zazářil v Lize mistrů, teď má šanci stát se Fotbalistou světa

Článek

Nejlepšího fotbalistu světa pod patronací federace FIFA vybírají pouze reprezentační trenéři a letos jich bude hlasovat 142. Celá ceremonie, kterou budou přenášet televizní štáby do celého světa, začne 15. prosince v 15:00 hodin středoevropského času.

Posledním vítězem ankety se stal Ronaldo, brazilský útočník Realu Madrid vlastní trofeje i z let 1996 a 1997. Jeho klubový spoluhráč a člen kádru francouzské reprezentace Zidane si získal srdce reprezentačních trenérů v letech 1998 a 2000. Jeho krajan Thierry Henry z londýnského Arsenalu se objevil ve tříčlenném finále poprvé.

Nedvědovy akcie ve Zlatém míči klesají

Všichni tři jmenovaní hráči figurují i mezi adepty na vítězství v anketě Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy. V anketě, kde o vítězi rozhodují novináři, patří mezi v poslední době hojně diskutované favority i český záložník Pavel Nedvěd.

Neúčast kapitána české fotbalové reprezentace mezi finálovou trojicí o Fotbalistu světa ale jeho šance na triumf poněkud snižují. Situace, kdy by Fotbalistou Evropy byl zvolen hráč, který se ve světové anketě nedostal ani poslední tři, by byla poněkud zvláštní. Nikde ale není psáno, že se to nemůže stát.

Oceněny budou i ženy

Tři finalistky jsou známy rovněž mezi ženami; o třetí titul za sebou se bude ucházet Američanka Mia Hammová, spolu s ní byli nominovány Švédka Hanna Ljungbergová a německá mistryně světa Birgit Prinzová. Do ankety o nejlepší fotbalistku se zapojilo sto trenérů.

Během prosincového galavečera FIFA v Basileji budou uděleny ještě další ceny - například fair play pro nejlepší tým roku či mužstvo s největším zlepšením.

Reklama