Hlavní obsah

Šéf sudích hájí své pravomoce

PRAHA

S pobouřením přijal fotbalový svaz i nový šéf komise rozhodčích Jaroslav Melichar úterní kritiku ze strany unie, kterou někteří sudí vytvořili po propuknutí korupčního skandálu. "Úkolem vás rozhodčích je poctivě a férově řídit zápasy - to je přesně cesta k rehabilitaci sudích v očích veřejnosti," napsal v otevřeném dopise Melichar arbitrům v unii.

Článek

Podle jejího předsedy Evžena Amlera, bývalého mezinárodního rozhodčího, neprojevilo vedení svazu dostatečnou vůli k očištění rozhodčích po aféře. "Je to česká klasika, sytý vlk a celá koza," vyjádřil se v úterý Amler ke komisi sudích s tím, že mu v ní chybí víc bývalých rozhodčích s mezinárodními zkušenostmi. "Předseda Melichar hodlá zřejmě pískat podle svých pravidel," útočil Amler dále.

Melichar s podivem napsal, že připomínky unie ke složení komise rozhodčích i listiny sudích pro I. a II. ligu vzal na vědomí už při dřívější komunikaci právě s Amlerem. "A odpovědnost mám já," uvedl.  Zaskočen byl i generální sekretář svazu Petr Fousek. "Unie si musí vyjasnit, co chce, každopádně musí brát to, že rozhodující slovo má komise a výkonný výbor," hájil pravomoce svazu. Nechtěl předjímat, co se stane, když spor neustane.

Unie vznikla po skandálu, hlásila se k ní většina arbitrů ligy. Spekulovalo se, že její šéf Amler sám chtěl být členem ne-li rovnou šéfem nové komise. Ta předešlá Brabcova padla, v novém složení z ní ale zůstalo trio Melichar, Hora a Ulrich. "Jde o pokračování boje o posty, v nichž se rozhoduje o sudích," podotl nejmenovaný zdroj. "Brali jsme unii jako ruku podanou na pomoc k očistě. Má být přidruženým členem svazu. Ale takhle už nejde jen o sblížení stanov, ale o celkovou filozofii," krčil rameny Fousek.

Reklama