Hlavní obsah

Beckenbauer: Neúčast Řeků na MS by byla zklamáním

PRAHA

Fotbalová kvalifikace pro mistrovství světa 2006 opět postoupila o krok dopředu. Předminulý týden se hrály důležité a možná rozhodující kvalifikační zápasy na cestě do dějiště šampionátu Německa. Mnohé země dosáhly milníku označujícího polovinu jejich pouti na toto mistrovství, jiné se pomalu začínají smiřovat s vyřazením.

Foto: archiv

Franz Beckenbauer

Článek

"Situace v Jižní Americe je pro mne už jasná. I když Brazílie prohrála 0:1 v Ekvádoru a Argentina doma jen těsně porazila Venezuelu (3:2), účast těchto dvou zemí na MS může těžko někdo ohrozit. A to je radostná zpráva, vždyť jaké by to bylo mistrovství světa bez těchto dvou fotbalových gigantů.

V Německu jsou všichni nadšeni magickými kousky Andrese D"Alessandra, třiadvacetiletého a jen 174 cm vysokého Argentince hrajícího ve Wolfsburgu. A tamnější VfL je největším překvapením bundesligy. Dlouho byl v čele tabulky, teď je druhý - a to hlavně díky D"Alessandrovi.

A ve Španělsku FC Barcelona vede s velkým náskokem před Realem Madrid hlavně proto, že brazilská hvězda Ronaldinho se podstatně liší od ostatních brilantních fotbalistů. Je mu 24 let, měří 180 cm a je nepřekonatelný především ve chvílích, když má míč u nohy. V těch okamžicích je Ronaldinho absolutní světovou třídou, zatímco v Realu Madrid se na dvaatřicetiletém Francouzi Zinedinu Zidanovi začíná projevovat věk.

V Africe vyrostli noví soupeři

Jako šéf organizačního výboru mistrovství světa 2006 sleduji se zájmem také kvalifikační zápasy v Asii. Předpokládám, že u nás uvidíme Koreu i Japonsko. Fotbal se tam těší obrovskému zájmu. Přispěly k tomu bezesporu i dobré výkony obou těchto zemí na posledním mistrovství světa, jehož byly dějištěm. Pokud postoupí, budou muset v Německu dokázat, že jejich úspěch na MS 2002 nevyplynul jen z výhody domácího prostředí, ale že asijský fotbal se opravdu značně zlepšil.

Afričané naproti tomu dokazují již delší dobu, že jsou vynikající fotbalisté. A tradičně silným zemím Maroku, Nigérii, Ghaně, Jihoafrické republice a Kamerunu, který vede úspěšný německý trenér Winfried Schäfer, vyrostli noví silní protivníci.

Poprvé by se mohly představit na mistrovství světa i ty africké země, kterým nikdo dosud nevěnoval přílišnou pozornost. Ale i jejich mužstva mají ve svých řadách fotbalisty, kteří hrají ve velkých evropských ligách a od nich se fotbalovému kumštu učí další.

A pokud jde o favority africké kvalifikace, dal bych svůj hlas Jihoafrické republice. V Bochumi se zabydlel Jihoafričan Delron Buckley a je to jeden z nejlepších účastníků bundesligy. Je rychlý, dobře ovládá míč a střílí neuvěřitelně krásné góly.

Matthäus asi neuspěje

V Evropě nejde všechno tak, jak by se čekalo. Řecko, mistr Evropy 2004, teprve ve svém čtvrtém zápase poprvé vyhrálo - nad slabým Kazachstánem. V této skupině hraje prim s velkým náskokem Ukrajina, o druhé místo se zatím perou Dánsko a Turecko. Neúčast úřadujícího mistra Evropy na mistrovství světa by byla hořkým zklamáním.

Nizozemsko vede první skupinu, ale má zde velké soupeře v České republice a Rumunsku. Nizozemci a Češi jsou sousedé Německa, stejně jako kvalitní Poláci. Rád bych je všechny přivítal v roce 2006 v Německu. Další soused, Rakousko, kde mám nyní svůj domov, už téměř nemá naději se kvalifikovat.

Postup bych přál také svému příteli Lotharu Matthäusovi, který vykonal kus dobré práce jako trenér Maďarska. Ale Maďaři mají ve skupině silné Švédy, Chorvaty a Bulhary, a tak myslím, že Matthäus stojí před nesplnitelným úkolem.

Přípravy jedou podle plánu

Pravidelným účastníkem světových šampionátů je Itálie a jsem přesvědčen, že nebude chybět ani tentokrát. Vede svou skupinu před před Norskem a Slovinskem. Naproti tomu Španělé tak jasnou pozici nemají. Jejich vyhlídky stoupají a klesají s formou útočníka Realu Madrid Gonzaleze Raula.

Portugalsko, které vzrušilo fotbalové příznivce svou svěží útočnou hrou, na níž měl zásluhu především mladý Cristiano Ronaldo, mají ve své skupině ulehčenou úlohu, protože se zdá, že Rusové prožívají vážnou krizi.

My v organizačním výboru MS 2006 mezitím tvrdě pracujeme, vše pokračuje podle plánu. Stadióny vybrané pro mistrovství světa budou kompletně hotovy do konce příštího roku. A kulturní program během šampionátu jistě potěší všechny naše hosty.

Věřím, že lidé, kteří milují fotbal, budou moci za dva roky říct, že zažili velký šampionát, viděli řadu fantastických zápasů a že Němci byli dobří hostitelé."

Reklama