Hlavní obsah

Sportovci musí zvážit, zda na funkcionaření mají

PRAHA

Sportovní úspěchy jsou jistě dobrým odrazovým můstkem pro funkcionářskou kariéru. Ve výčtu předpokladů pro její vykonávání však stojí významově až na posledním místě. Slavná kariéra sice může otevřít dveře potenciálnímu mecenáši, ale bývalý úspěšný sportovec musí pod velkým tlakem dokazovat svoje kvality a odvracet hrozbu, že je loutkou v rukou mocenské či zájmové skupiny.

Článek

Sportovec se dobrým funkcionářem stává léty a dokázal to například Franz Beckenbauer, šéf Bayernu a organizačního výboru fotbalového MS 2006, nebo u nás v hokeji Vladimír Růžička či František Černík, kteří na bohatou reprezentační kariéru navázali úspěšnou dráhou v pozici manažerů.

Stali se ministry

Další bývalý vynikající hokejista Karel Gut byl dokonce 10 let předsedou hokejového svazu. Podobně vynikající puškař Jaroslav Pekař v čele střelců nebo skvělý basketbalista Jiří Zedníček se letos stal místopředsedou ČOV, sdruženář Roman Kumpošt vedl české lyžování a příkladů by se našlo víc.

Zřejmě maxima dosáhli fotbalový král Brazilec Pelé, francouzský překážkář Guy Drut, krasobruslařský světový šampión Čechokanaďan Otto Jelinek a legendární ruský hokejový obránce Vjačeslav Fetisov, kteří se ve svých zemích dotáhli až na ministry. U nás se úspěšný reprezentant zatím politikem nestal, když pomine poslancování exhokejisty Augustina Bubníka v barvách ODS.

Začít od píky

Tenisová legenda Martina Navrátilová ale v časopise Respekt uvedla, že se sportovci mohou jen zřídka stát dobrými funkcionáři: "Vrcholoví sportovci vyspívají emocionálně i rozumově mnohem pomaleji než zbytek populace. Důvodem je fakt, že se v určitém a dosti dlouhém období svého života věnují pouze sportu, což je pro ně zákonitá nutnost. A za to platí daň. Nemohou pracovat na sobě a na rozvoji své osobnosti."

"Trvalo mi deset let, než jsem se stal dobrým sportovním funkcionářem, pokud to vůbec takto mohu říct. Musel jsem proniknout do ekonomiky, managementu a naučit se spoustu dalších nezbytností, abych se stal věrohodným. Mnohokrát jsem musel prokazovat svoje schopnosti a mnohdy mi moje jméno bylo spíš na obtíž. Velký sport je velký obchod a v něm rozhodují schopnosti. Když je prokážete, můžete pak využít úspěšně také image svého jména. Pokud se chce stát sportovec funkcionářem schopným řídit svaz nebo velký organizační výbor, měl by začít v klubu nebo na nižším stupni," prohlásil Franz Beckenbauer.

Hořkou zkušenost získal letos v lednu trojnásobný olympijský vítěz a mistr světa v hodu oštěpem Jan Železný. Opakovaně sice působí v MOV jako člen Komise sportovců a může tam pro ČR vykonat spoustu užitečné práce, ale vést ČOV vyžaduje víc. Železný nebyl schopen přečíst přesvědčivě ani svůj předvolební projev, ale také dlouho a velice nevěrohodně přesvědčoval o tom, že není kandidátem marketingové společnosti Česká sportovní, až dosáhl přesně pravého opaku.

:. ANKETA
Kdo by podle vás byl lepším předsedou ČMFS? Hlasujte v anketě na konci článku.

Hlavně nebýt jen slavnou loutkou

Do podobného volebního boje nyní vstupuje Ivan Hašek, jenž má z praktického funkcionaření více zkušeností, především jako generální sekretář ČMFS. "Pro mne byl ideální, protože za celého tři čtvrtě roku ani jednou nevstoupil do mojí kanceláře a nic po mně nechtěl," řekl jeden z pracovníků svazu, který si nepřál být jmenován. Navíc Hašek neváhal ani hodinu, složil funkci a šel trénovat Spartu.

Trénující předseda ČMFS, to dost dobře nejde dohromady. I on by však měl získat víc zkušeností, i když má v tuto chvíli víc předpokladů, než měl Železný. Navíc svůj program přednesl kritickým novinářům brilantně a přesvědčivě. Českému fotbalu ale není třeba slov, nýbrž skutečných činů. Není však tajemstvím, že za Haškem stojí bývalý předseda svazu Chvalovský a šéf Sazky Hušák, což pro fotbalové hnutí nejsou právě nejlepší doporučení.

Proti němu bude stát protřelý manažer Košťál a byla by škoda, kdyby si Hašek volebním fiaskem pokazil jméno. Stejně jako Železný totiž má určitě na víc, než aby jen zastupoval zájmy určitých skupin, snažících se ze sportu především prosperovat.

Reklama