Hlavní obsah

Hašek chce přísnější tresty za korupci a profesionální sudí

PRAHA

Kandidát na předsedu Českomoravského fotbalového svazu Ivan Hašek navrhuje zpřísnit tresty za korupci ve fotbale, dát rozhodčím statut profesionálů a vytvořit etický kodex. Den po Vlastimilovi Košťálovi představil i on svůj volební program, s nímž 15. dubna osloví delegáty valné hromady. Očista fotbalu po korupční aféře je hned prvním bodem.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Ivan Hašek.

Článek

Hašek na rozdíl od svého největšího soupeře zvolil formu prezentace na internetové stránce. Vyhnul se tak otázkám novinářů, ale ve svých návrzích byl v některých bodech konkrétnější než Košťál. Někde prezentoval zcela opačné stanovisko než šéf Sparty. Například se jasně vyslovil pro zavedení profesionálních rozhodčích a pro samostatnost ligy.

Etický kodex

K očistě fotbalu by měl podle jeho mínění přispět etický kodex, který by se stal součástí hráčských, trenérských i manažerských smluv. V boji s korupcí program počítá se zavedením nových pravidel pro nasazování rozhodčích i se spoluprácí se sázkovými kancelářemi v případě utkání budících podezření.

Současné vedení Hašek kritizuje za stagnující marketingovou činnost a za formální přístup k některým problémům. "Fotbalem prochází méně prostředků než před několika lety. Mluvil jsem s představiteli významných firem a vím, že pokud fotbal projde důslednou očistou, jsou připraveni investovat," slíbil Hašek a dodal, že je reálné, aby se příjmy v nejbližších letech zdvojnásobily.

Zvýšit prestiž fotbalu

Pozornost si podle jeho programu zasluhují i otázky, o nichž se prý zatím jen mluví. Jako příklad uvedl výstavbu národního stadionu a případnou kandidaturu na pořádání mistrovství Evropy. Zvláštní projekt by měl být zaměřen na zvýšení návštěvnosti a lepší prezentaci fotbalu v televizi v souvislosti s chystanou digitalizací vysílání.

Hašek upozornil i na útlum mládežnického fotbalu, vyjádřený v klesajících počtech registrovaných hráčů. Chtěl by prosadit model fotbalových akademií podporovaných státem a lepší ohodnocení pro trenéry mládeže. "Kluby, které dokážou hráče vychovat, by měly participovat na jejich přestupech," prohlásil Hašek.

Chybí individuální zodpovědnost

V novém výboru je podle jeho slov nutné manažerské řízení s individuální odpovědností jednotlivých členů a pro činnost sekretariátu navrhuje audit, zaměřený na jeho výkonnost a úsporu nákladů.

"Potřebujeme postavit fotbal z hlavy na nohy, z výkonného výboru na kraje, okresy a oddíly," uvedl Hašek. Na jejich podporu by se podle jeho mínění mělo zaměřit vedení ČMFS, zatímco nejvyšší soutěž by měla být samostatná a "partnersky stojící po boku svazu - podobně jako v jiných fotbalově vyspělých zemích".

Reklama