Hlavní obsah

Fotbal si dal vlastní gól, předsedu nezvolil

PRAHA

Český fotbal si sám ušil z ostudy kabát. Nový předseda nebyl na páteční 10. valné hromadě Českomoravského fotbalového svazu zvolen ani po sedmi hodinách hlasování a jednání. V červnu se uskuteční nová valná hromada, svaz zatím vede stávající vedení v čele s Janem Obstem. Volby se změnily v nechutnou tahanici, která ještě víc ublížila už tak chatrné pověsti fotbalu.

Článek

V diskusi vyzval ke jmenovité volbě jednoho z kandidátů pouze šéf hlučínského FC Lumír Kot, a to Ivana Haška. Ostatní diskutující se zaobírali jinými tématy. Jen kouč reprezentace Karel Brückner naznačil, že naopak některé Haškovy výroky nebyly právě košer.

Očekávali jste, že nebude předseda ČMFS v pátek zvolen?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Každý z kandidátů dostal pět minut na svoji prezentaci. Los určil pořadí Pavel Mokrý, Ivan Hašek, Vlastimil Košťál. Ten také konstatoval, že volební programy všech tří kandidátů jsou si podobné jako vejce vejci. Všichni tři chtějí bojovat úspěšně s korupcí, zlepšit image fotbalu a zdůrazňují, že peníze musí sloužit fotbalu a nikoliv naopak, byť tyto tři základní kroky formulovali každý jinými slovy.

Mokrý: Dostat korupci do mantinelů

Jako první přistoupil k řečnickému pultu Pavel Mokrý a hned odmítl svalování viny za korupci na odstupující svazové vedení, ale jeho vyjádření, jak bojovat s tímto nešvarem nevyznělo právě šťastně... "Dostat korupci pod kontrolu do určitých mantinelů." Jako by se s ní smiřoval, jen je třeba ji kontrolovat jako prostituci.

Připomněl však, že v této zemi není korupce ničím výjimečným a setkáváme se s ní ve všech oblastech života. K financím uvedl, že fotbal má lepší výsledky, než jaké odpovídaly penězům, které do něj vstupují. "Budu spolupracovat se všemi, kdo budou do nového vedení zvoleni," zopakoval mnohokrát vyřčenou nabídku.

Hašek: Kapříci si rybník nevypustí

Ivan Hašek začal razantně, v duchu svých dosavadních vystoupení. Vyzval k nazvání věcí pravými jmény. Nabídl krajům, okresům a klubům větší podíl na rozhodování ve svazu. Ale zaútočil i na stávající členy výkonného výboru... "Část vedení svazu by měla dostat červenou kartu, i když mám obavu, že kapříci si rybník nevypustí."

Za tímto výrokem už zřejmě v myslích některých delegátů zanikla slova o tom, že chce, aby děti nastupovali do hry, která bude čistá i jeho slib finančních partnerů nejen pro profesionální fotbal, ale i výkonnostní. "Volte změnu, fotbal ji potřebuje a veřejnost na ni čeká," zakončil svoje vystoupení.

Košťál: Funkci chci vykonávat bezplatně

Vlastimil Košťál byl jako vždy věcný. Začal pro něj netradičně diplomatickým poděkováním protikandidátům za čistě vedenou kampaň, povznesl se nad některé "podpásovky" z debaty na ČT. Také on nabídl cesty k vrácení dobrého jména fotbalu a reálné cesty k většímu toku peněz. "Ročně by to mohlo až tři sta miliónů korun," uvedl. V rámci ČSTV mu chce také zajistit postavení, které odpovídá jeho významu. ČSTV však rozbít nehodlá.

Vnímá i význam Sazky a její přínos pro fotbal. "Fotbal by měl zřídit vlastní rezervní fond a prvním příspěvkem do něj by měly být mzdy za funkce předsedy a místopředsedů," deklaroval, že chce funkci vykonávat bezplatně. Sekretariát ČMFS by pak měl být... "Efektivní, profesionální servisní organizací pro kraje, okresy a kluby," zdůraznil. I on vidí nutnost změnit disciplinární řád i stanovy svazu, aby více odpovídaly době.

Nejbojovnější vypadl

Hašek měl s vypouštěním rybníka stoprocentní pravdu. Na valnou hromadu přišlo všech 202 delegátů. Česká komora měla 129 hlasů a na zvolení bylo potřeba 65, moravská 73 hlasů, takže k vítězství jich bylo třeba nejméně 37. V každé komoře byly tři lístky neplatné, ale delegáti jasně ukázali, že velké změny v podobě razantního bývalého reprezentanta a výborného trenéra nechtějí. Hašek dostal v Čechách 31 a na Moravě 13 hlasů. Košťál drtivě vyhrál v Čechách s 85 hlasy, na Moravě jich měl 7. Mokrý zvítězil na Moravě s 50 hlasy, v Čechách se k němu přiklonilo 10 delegátů. Do druhého kola tak postoupili Košťál s Mokrým.

Ve druhém kole získal Košťál 91 v české a 6 hlasů v moravské komoře, Mokrý 24 v Čechách a 59 na Moravě. Neplatných bylo celkem 21 hlasů, jeden český delegát o přestávce na oběd zmizel, ale na třetí kolo se vrátil... A začal boj v kuloárech a komorách. Zatímco Češi se dohodli rychle, Morava přetáhla stanovený čas.

Poté zasedlo fotbalové "konkláve". Za Čechy Košťál, Vacek, Starka, Axamit a Kašpar, za Moravu Mokrý, Kubíček, Baránek, Kneifel a Šácha. Za dveřmi střeženými ochrankou se prý tvrdě jednalo o osudu v fotbalu v Česku. K dohodě však po více než hodině nedošlo.

Kubíčkův veletoč

Košťál poté připomněl delegátům svoje slova, aby... "Ke správné volbě přistupovali nejen srdcem, ale i rozumem." Zdůraznil, že prvním krokem k tomu, aby fotbal udělal krok kupředu, je zvolení předsedy na této valné hromadě. Zdůraznil, že chce spolupracovat s Mokrým, který naznačil kandidaturou na funkci místopředsedy, že je toho také schopen, ale... "Moravští delegáti mu to neumožnili." Košťál jako poslední šance navrhl hlasovat ne podle komor, ale napříč spektrem. Což by znamenalo na místě změnit stanovy.

Moravané se tomu zasmáli, zatímco Češi zatleskali. Podruhé zatleskali Mokrému, který s tímto návrhem souhlasil, zatímco část moravských delegátů doslova ztvrdla. Největší moravští bojovníci Kubíček a Baránek však bili na poplach, aby Morava neustoupila. Kubíček burácel na moravské delegáty, že Košťál dělá na Moravu podraz. Došlo tedy ke třetímu kolu. V něm dostal Košťál v Čechách 103 hlasů a na Moravě 8, zatímco Mokrý měl poměr 23 - 63.

Kubíček chtěl dostat Haška znovu do hry

Ještě před ním vletěl Kubíček mezi novináře, aby jim sdělil, že do hry by se měl vrátit Ivan Hašek a mělo by se hlasovat aklamací... "Je to jediná možnost, jak se vyhnout tomu, abychom sáhli na stanovy. Česká komora pak ukáže, jak to myslí. Když pro něj nezvedne ruku je to její politická prohra, ne Moravy..."

Ještě před volbou do druhého kola Kubíček v kuloárech vykládal: "Já jsem zapracoval do volebního a jednacího řádu Haškovo připomínky, já s ním jednal a on mě takhle poplive a dává mi červenou kartu..." Kubíček svým veletočem jasně naznačil, že podpoří a bude lobovat u Moravanů za kohokoliv, jen aby nebyl zvolen Košťál. To však neprošlo.

Obstova výzva vyzněla do prázdna

Slovo si po třetím kole vzal odcházející předseda Jan Obst a apeloval, aby delegáti zkusili jeho nástupce zvolit, protože... "Nezvolení by bylo pro fotbal krokem zpátky." Navrhl, aby byly sečteny hlasů z obou komor a do řádů byl doplněn článek, který by to umožnil. Kubíček však znovu komplikoval situaci. Změnu stanov musely schválit obě komory. Česká souhlasila, Moravané byli proti. Tím volby skončily, protože nebyli voleni ani místopředsedové a členové výkonného výboru.

Stávající kandidatury podle slov předsedajícího valné hromadě svazového legislativce Petra Doležala zůstávají v platnosti pro valnou hromadu, pokud je kandidáti budou dále akceptovat. Nová valná hromada bude zřejmě 10. června, ale termín musí schválit výkonný výbor. Noví kandidáti mohou být přijati, pokud splní kritéria, do tří týdnů před jejím termínem.

Reklama