Hlavní obsah

HFK Olomouc disciplinární komise nepotrestala

PRAHA

Disciplinární komise ČMFS zastavila řízení s předsedou představenstva 1. HFK Olomouc Vladimírem Dostálem i klubem, které s nimi vedla v souvislosti s podezřením z korupce. Zmíněný klub a jeho funkcionář měli za úplatek 100 tisíc Kč požadovat po sudím Václavu Zejdovi ovlivnění výsledku zápasu s Vítkovicemi ve prospěch hanáckého klubu.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Alexander Károlyi.

Článek

"Na základě podkladů, které jsme měli k dispozici, nebylo prokázáno, že se předseda představenstva ani někdo z klubu dopustil disciplinárního provinění," řekl předseda komise Alexander Károlyi. "Pan Dostál se objevuje pouze v jednom z policejních odposlechů, a to v rozhovoru, který měl čtyři věty a netýkal se zápasu. Policie celý případ dál šetří," dodal.

"Jsem spokojen a rád, že takto správně disciplinární komise rozhodla," řekl po jednání komise Vladimír Dostál, který se zúčastnil čtvrtečního zasedání společně s technickým ředitelem vedoucího týmu MSFL HFK Olomouc Liborem Vychodilem. Právní zástupce nebyl do jednací místnosti vpuštěn, tak jako ve většině předchozích korupčních kauz.

Nedostatek důkazů

Pokud by došlo k pravomocnému rozhodnutí soudu, může se disciplinárka k tomuto, ale i jiným zastaveným případům vrátit. Ty se týkají Sparty, Teplic, Mostu či Xaverova, které policie odložila se souhlasem státního zástupce.

Do konce května by měla policie uzavřít případ prvoligového Jablonce a šestice v souvislosti s kauzou Žižkova. Jedná se o sudí Evžena Amlera, Milana Šedivého, Miroslava Libu, Vladimíra Pastyříka, delegáta Ladislava Dofka a bývalého delegáta Romana Bebra. Jejich případy disciplinárka zatím odročila.

V souvislosti s uveřejněnými úryvky z odposlechů sportovního ředitele Sparty Miroslava Pelty, který v jednom z rozhovorů s Ivanem Horníkem, bývalým manažerem Žižkova, použil výraz, že "celé jaro bylo cinknuté," má Károlyi jasno.

"Z hlediska fotbalových norem je případ promlčený a chybí nám i přesvědčivé důkazy. Neměli jsme k dispozici kompletní odposlechy, ale pouze usnesení, v němž jsou uvedeny jen nejdůležitější citace, vytržené z kontextu. Mohl jsem nahlédnout do spisů, ale z nich nevyplývá nic konkrétního, o jaké zápasy nebo osoby šlo. Předvolání pana Pelty by bylo alibistickým krokem, protože by nemusel vypovídat s tím, že jeho vysvětlení obsahuje zmíněné usnesení," uvedl.

Károlyi také reagoval na prohlášení Slovanu Liberec, podepsané jeho ředitelem Zbyňkem Štillerem, v němž se píše, že disciplinárka porušila fotbalové normy. "Odvolací komise už dvakrát tento případ odročila a má ho projednávat napotřetí až příští týden. Nemohl jsem tedy nic ve sdělovacích prostředcích načasovat. Odvolací komisi jsme poskytli argumentačně zpracované vyjádření, v němž jednoznačně vyvracíme námitky Liberce," zdůraznil Károlyi.

"Není pravda, že jednání nebyl přítomen zástupce družstva, panu Štillerovi bylo umožněno zúčastnit se výslechu manažera Liberce pana Myslivečka a neměl žádný dotaz. Pokud se klub zúčastní soutěží ČMFS, musí respektovat normy. Další nařčení, třeba o našeptávání deníku Právo, nebudu komentovat. Dokazuje to nedostatek argumentů, hysterickou reakci a malost Liberce. Názor, že představitele klubu nemůže disciplinárka trestat, protože není členem ČMFS, vyvrátil Městský soud v Praze už v případě předsedy dozorčí rady FC Synot Valenty," dodal šéf disciplinárky.

Reklama

Související témata: