Hlavní obsah

Jednadvacítka bude při losu mezi nasazenými týmy

PRAHA

Česká fotbalová reprezentace do 21 let bude při pátečním losování baráže o postup na mistrovství Evropy 2007 do Nizozemska nasazena v prvním koši a vyhne se tedy relativně nejsilnějším soupeřům. Češi se ocitli ve společnosti Portugalska, Itálie, Belgie, Francie, Německa a Srbska, narazit tudíž mohou na nenasazené týmy Španělska, Anglie, Ruska, Švédska, Izraele, Bosny a Hercegoviny nebo Bulharska.

Článek

Nasazení do výkonnostních košů UEFA provedla na základě výsledků z minulých dvou kvalifikačních cyklů. Loni v listopadu skončil tým kouče Ladislava Škorpila těsně před branami závěrečného turnaje, když vypadl v baráži s Německem.

Nynější zkrácenou kvalifikační skupinu čeští mladíci vyhráli, když zvítězili na Kypru a ve středu doma porazili Bělorusko. Mezi nasazenými týmy figurují "lvíčata", která vyhrála mistrovství Evropy v roce 2002 ve Švýcarsku, s nejnižším koeficientem na posledním, sedmém místě.

Když se čeští fotbalisté dozvěděli jména možných soupeřů, měli jasno: hlavně by se chtěli vyhnout Anglii a Španělsku. "Ty bych chtěl opravdu ze všech nejméně, i když v baráži už na žádné slabé soupeře narazit nemůžeme," řekl ČTK kapitán a stoper Martin Latka. Rád by prý naopak narazil na Švédsko, kde Češi remizovali loni v srpnu v přípravném utkání.

Brankář Zdeněk Zlámal měl podobný názor. "Určitě bych si nepřál hrát se Španělskem a Anglií, možná by nebylo špatné dostat Izrael nebo Bosnu," uvedl Zlámal. Například zápas s Bosnou a Hercegovinou by byl pikantní hlavně pro asistenta trenéra Vlastislava Marečka a reprezentanty Martina Kleina, Josefa Kaufmana a Tomáše Jirsáka, kteří z Teplic výborně znají bosenského reprezentanta Edina Džeka.

Páteční los v Nyonu začne ve 13:00. Baráž se hraje v termínech 7. a 11. října, zatím není jisté, na kterém stadionu Češi sehrají domácí utkání. Účast na mistrovství, které se uskuteční příští rok v červnu, má zatím jistou jenom pořádající Nizozemsko, úřadující evropský šampion. V baráži se bude hrát o zbývajících sedm míst.

Nasazení:
1. koš: Portugalsko, Itálie, Belgie, Francie, Německo, Srbsko, ČR,
2. koš: Španělsko, Anglie, Rusko, Švédsko, Izrael, Bosna a Hercegovina, Bulharsko.

Reklama