Hlavní obsah

Lékař reprezentace: Do konce týdne by Petr mohl být doma

Lékař české fotbalové reprezentace MUDr. Petr Krejčí hovořil se svými anglickými kolegy o stavu brankáře Petra Čecha. V rozhovoru pro deník Právo Krejčí osvětlil, jaké zranění gólman londýnské Chelsea utrpěl a jak probíhá jeho léčba. Zároveň přiznal, že ve světě sportu se lze s podobným zraněním potkat jen velmi zřídka a pokusil se odhadnout dobu rekonvalescence.

Foto: PRÁVO

Lékař české fotbalové reprezentace Petr Krejčí.

Článek

Podařilo se vám spojit s anglickými lékaři v Oxfordu, kteří ošetřují Petra Čecha?

Hovořil jsem s nimi v úterý, takže mám dostatek čerstvých informací. Dobrá spolupráce české reprezentace s Chelsea se nám v tomto směru vyplatila. Bylo mi umožněno získat poznatky, které jsem před tím neměl, takže jsem se nemohl přesně vyjádřit, o jaké jde zranění.

Můžete říct, co se přesně Čechovi stalo?

Došlo ke vpáčení lebeční kosti do lebky. Utrpěl otřes mozku a upadl krátce do bezvědomí.

Vpáčení lebeční kosti zní dost hrozivě...

Hrozivě to možná zní, ale co se týká samotné kosti, nejde o tak závažný problém. Naši neurochirurgové, kteří se prakticky denně setkávají s úrazy hlavy po automobilových nehodách, vpáčení kosti nevidí jako obzvlášť těžké zranění, pokud nedošlo k poškození mozku. Samozřejmě komplikace může přinést třeba úlomek kosti, který se zapíchne do mozku, nebo krvácení. Podle anglických kolegů k ničemu takovému nedošlo, takže jsou optimisty. Ale toto nebezpečí nelze zatím úplně vyloučit. Vzhledem k péči, kterou Petr má, by angličtí lékaři ihned komplikace zjistili a zasáhli.

Jak se podle nich Petr Čech cítí?

V rámci možností dobře, prý už normálně komunikuje, a to dokonce v angličtině i češtině.

Kdy by jej mohli propustit do domácího ošetření?

To nemohu říct přesně, záleží na vývoji jeho zdravotního stavu. Pokud nedojde ke komplikacím, do konce týdne by mohl být Petr doma.

Lze rámcově odhadnout jeho návrat na fotbalový trávník?

Znovu zdůrazňuji, že takové prognózy jsou u zranění hlavy velmi ošidné, takže to berte navíc jako odhad či určitou spekulaci z Prahy. V první řadě jde o to, aby se Petr zcela uzdravil. Návrat do tréninkového procesu pak může být v řádech týdnů a na trávník do několika málo měsíců, pokud všechno bude probíhat bez problémů. V tuto chvíli je podle ošetřujících lékařů perspektiva dobrá. Skutečně bude záležet na tom, zda se bude zlomenina hojit normálně a nedojde k jiným komplikacím, o nichž jsem hovořil, a samozřejmě také na Petrových osobních pocitech. Při zranění hlavy nelze nic uspěchat.

Hodně se píše o tom, že šlo ze strany hráče Hunta o úmysl...

Já bych to tak neviděl. Spíš si myslím, že se snažil akci dohrát do konce, tak se v Anglii hraje. Pravda ale je, že mohl odhadnout lépe situaci, a když viděl, že už nemá na míč šanci, měl ubrat a uhnout.

Mohlo dojít skutečně i k nejhoršímu?

Bohužel mohlo. Za předpokladu, že by byl poškozen mozek. Nebo se do něj dostaly úlomky a došlo by ke krvácení do mozku.

Setkal jste se jako sportovní lékař s podobným zraněním?

Ve sportu ne. Takové zranění je naštěstí hodně vzácné. Ve fotbale k němu může dojít snad jen u gólmana, i když si pamatujeme několik let starý případ, kdy nizozemský fotbalista Davids zlomil úderem lokte jařmovou kost Radkovi Látalovi, ale to bylo jiné zranění, ne tak nebezpečné. Možná by se to mohlo stát ještě v lyžování, kdyby sjezdař narazil nešťastně na strom. S tak závažnými zraněním jsem se však setkal mimo sportovní praxi.

Reklama

Související témata: