Hlavní obsah

Zápotočný: S takovým výkonem se ve světě nedá uspět

BRAGA

Smutný, zklamaný a rozčarovaný opouštěl kapitán libereckých fotbalistů Tomáš Zápotočný stadión v Braze. Na okouzlujícím stánku zasazeném do skalního masivu prožil jedno z největších zklamání své kariéry. Liberec v Portugalsku ve svém druhém utkání v Poháru UEFA utrpěl ve čtvrtek krutý debakl 0:4 a Zápotočného trápilo pomyšlení na dvě inkasované branky, pod kterými byl přímo podepsán.

Článek

Liberecký stoper se své viny nijak nezříkal. Zároveň ale věřil, že se celý tým sebere do pondělí, kdy se doma se Spartou v přímém souboji utká o vedení v lize. Od vystoupení v Braze si Zápotočný hodně sliboval, zápas samotný jej ale hodně rozladil. "Byl to z naší strany hodně ustrašený výkon. Ve světě se s něčím takovým nedá remizovat, natožpak vyhrát," uvedl.

Netajil, že jej výkon českého mistra nepříjemně překvapil. "Myslím, že jsme je nijak nepodcenili. Ale nečekal jsem, že budeme hrát tak bázlivě. Braga nás posadila na kolotoč, zadarmo," trpce se pousmál šestadvacetiletý zadák. Také svůj výkon podrobil kritice. Dobře věděl, že při druhém a třetím gólu neměl čisté svědomí. Navíc před prvním už nestačil napravit chybu spoluhráče Frejlacha, kdy na něj postupovali dva osamocení hráči soupeře.

"První gól? Křižoval jsem jejich záložníka a čekal, že bude střílet. Ale on to dal chytře pod sebe a Mára Čech to už měl v brance těžké," komentoval Zápotočný klíčové okamžiky. Před druhou brankou se nechal obelstít záložníkem Césinhou, který pak přihrál Marcelovi do jasné pozice. "Balon měl před tím druhým gólem letět na tribunu... Jenže zůstal ve hře, Césinha to krásně nacentroval přes celou bránu a útočník to doklepával do prázdné," líčil Zápotočný, který osm minut po poločase zavinil penaltu po faulu na Mattheuse. "Faul to byl, ani jsem neprotestoval. Někdy to tak prostě vyjde, že si vyžerete všechnu smůlu najednou. Přesně to se mi stalo v Braze," litoval.

Nijak se nechtěl obhajovat, třeba i tím, že během zápasu cítil nevolnost a chvílemi se mu motala hlava. O přestávce dokonce uvažoval o střídání. Nakonec se rozhodl vydržet. "Nejsem alibista, nebudu se za nic schovávat. Chyby jsem udělal a jako kapitán za to musím nést odpovědnost. Nechtěl jsem nechat kluky ve štychu, proto jsem po poločase chtěl pokračovat," vysvětlil reprezentační obránce.

Podle něj se ve čtvrtek na libereckém týmu projevila i jistá nezkušenost, kterou podtrhla absence nejzkušenějšího hráče Tomáše Janů. Zápotočného partner z obrany nemohl hrát kvůli pochroumanému kotníku. "Zase se nechci vymlouvat. Ale Tomáš je velká osobnost, dělá nám třeba rozehrávku. Když takový hráč vypadne, tak to je na našem mladém týmu hodně znát," uvažoval Zápotočný.

Připustil, že Liberec si vysokou porážkou zkomplikoval postupové vyhlídky. Do jarních bojů se dostanou jen tři týmy z pětičlenné skupiny. "Teď to vypadá docela černě. Navíc jsme dostali čtyři góly a skóre také může hrát velkou roli," posteskl si Zápotočný. Zápas v Braze mu dal zabrat, po fyzické i psychické stránce. Přesto se prý bude snažit hledět dál. Před Libercem stojí další velká výzva, už v pondělí doma přivítá Spartu, s níž svede souboj o první místo v tabulce.

"Na zápas s Bragou chci co nejrychleji zapomenout. Nejlépe mi to asi půjde s rodinou a malou Adélkou," těšil se na své nejbližší. Pondělní prestižní bitva se Spartou prý může dojem z Bragy vymazat. "Na fotbale je hezké to, že jednou jste třeba dole, ale za chvíli se to může zase úplně otočit. Když se dáme dohromady a Spartu porazíme, tak to zase bude dobré," věřil Zápotočný.

Reklama

Související témata: