Hlavní obsah

Zápas Austrie se Spartou bude soubojem zklamaných

VÍDEŇ

Soubojem zklamaných lze nazvat čtvrteční zápas fotbalistů Austrie Vídeň se Spartou Praha, který bude pro český klub téměř jistě loučením s letošní účastí v Poháru UEFA. Svěřenci Michala Bílka do poháru vstoupili kvalitnímu výkony v kvalifikaci, ale po dvou porážkách a jedné remíze jsou její šance na jarní pokračování pouze teoretické.

Článek

A lépe na tom není ani Austria, která má ke všemu rozsáhlou marodku a dva potrestané hráče.

Jak dopadne zápas Austria - Sparta?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

Po losování se obě strany těšily na rozhodující souboj dvou klubů, které jsou historicky ve svých zemích považovány za nejúspěšnější. Jenže už první zápas prokázal, že se oba slavné kluby potýkají s potížemi. Zatímco Austria se pomalu musí smířit s tím, že jí Salcburk sebral pověst nejbohatšího a nejmocnějšího, a také s odchodem řady loňských opor včetně Libora Sionka, Sparta je teprve na začátku vzestupu, který přišel po téměř dvouleté vleklé krizi.

I proto nebude mít čtvrteční utkání takový náboj jako na počátku minulého století, kdy se týmy z obou hlavních měst často utkávaly v tvrdých bitvách ve Středoevropském poháru. "Oba kluby jsou smířeny s tím, že dál nepostupují a podle toho bude i atmosféra kolem utkání. Naši fanoušci by stadion slušně zaplnili, pokud by šlo o postup, ale takto dorazí maximálně deset tisíc diváků," řekl český fotbalista Štěpán Vachoušek, který fialovo-bílý dres obléká.

Vachoušek bude chybět

Právě Vachoušek je jednou z řady obvyklých opor, které do zápasu proti Spartě nezasáhnou. "Po operaci moje koleno nevydrželo nápor série zápasů, teď ho trochu šetřím, brzy se na hřiště vrátím," vysvětlil. Vedle něj chybí Austrii kvůli zranění celá řada dalších hráčů: podle rakouského tisku nemohou hrát Blanchard, H. Aigner, Schiemer, Schicker, Radomski, Tokič, Trojanski a Wimmer. I proto trenér Georg Zellhofer musel nezvykle sáhnout i do amatérské rezervy.

Austria má navíc nyní jiné starosti, protože po polovině soutěže je stále v ohrožení sestupu na osmém místě tabulky a hodně se trápí. Do padesátitisícových ochozů stadionu Ernsta Happela, kde se bude hrát i mistrovství Evropy v roce 2008, bylo dosud prodáno jen 9500 vstupenek.

Ani Sparta není bez potíží, byť její marodka není tak rozsáhlá. Hrát nemohou Horváth, Rezek a Hušek, kteří přišli po uzávěrce soupisek UEFA, po zranění se dávají dohromady Slepička a Jungr. Bílek ale už může počítat s Liborem Doškem, kterému vypršel trest za žluté karty.

Sparťané melou z posledního

Trenér Pražanů navíc přiznává, že hráči už melou v závěru podzimu z posledního. I proto jim dal v úterý zcela volno, dnes se s nimi sešel až před odletem. "Kluci už toho mají plné zuby, ale musíme do těch posledních zápasů dát všechno, delšího volna si mohou užít až v pondělí večer po utkání v Kladně," připomněl Bílek, že pondělí liga bude důležitější.

O soupeři toho ví hodně. "V posledním zápase hrála Austria v úplně jiné sestavě, než v předchozích dvou pohárových duelech. Mají hodně zraněných a od toho se bude asi odvíjet i sestava, ale nic lehkého nás nečeká a chceme zakončit naše pohárové vystoupení výhrou," prohlásil Bílek.

Na setkání s někdejším teplickým spoluhráčem a pozdějším svěřencem Vachouškem se těší. "Je to hodně pracovitý kluk, ale v poslední době jeho kariéru trochu brzdí zranění," řekl na adresu levonohého záložníka, který kdysi oblékal dres konkurenční Slavie.

Frťala se těší na kamaráda

Na kamaráda se těší i jeho asistent Zdenko Frťala a další spoluhráč Václav Drobný, s nímž získal před čtyřmi lety titul mistrů Evropy do 21 let. "Hrávali jsme spolu dokonce už v Blšanech. Je to bezvadný parťák, rád ho uvidím," uvedl Drobný. Radost má i z toho, že se v závěru podzimu vrátil do základní sestavy. "Podzim jsem si představoval jinak," přiznal.

Oba týmy mají už jen teoretickou naději na postup. Sparta má na postupové místo Ajaxu, který jediný může sesadit, tříbodovou ztrátu a vedle své výhry potřebuje i další porážky Nizozemců, kteří však mají i osm branek k dobru. Zápas začne ve 20:45, řídit ho budou Lotyši Romans Lajuks, Janis Pukijans a Jurij Popovičenko.

Předpokládané sestavy:
Austria: Safar - Ertl, Metz, Hill, Schragner - Mair, Kiesenebner, Mila, Lasnik - Wallner, Saurer.
Sparta: Blažek - Zabavník, Drobný, Řepka, Kadlec - Pospěch, Sivok, Sylvestre, Kolář - Došek, Jun.

Reklama

Související témata: