Hlavní obsah

Espaňol zapudil v Poháru UEFA německou noční můru

PRAHA

Devatenáct let trvalo fotbalistům Espaňolu Barcelona, než definitivně zapomněli na komplex způsobený německým fotbalem. Klub z metropole Katalánska v letošním ročníku Poháru UEFA nezopakoval chybu jako v sezóně 1987/88, kdy ve finále s Leverkusenem prohospodařil tříbrankový náskok z domácího zápasu.

Foto: ČTK/AP

Hráči Espaňolu oslavují po vítězném utkání semifinále Poháru UEFA proti Werderu Brémy.

Článek

Nyní si Espaňol v souboji s Brémami situaci pohlídal a po téměř dvou dekádách se může těšit na finále evropského poháru, v němž bude chtít v ryze španělském souboji zkomplikovat situaci obhájci FC Sevilla. Ten zvládl sérii s Pamplonou.

Trenérovi Espaňolu Ernestovi Valverdemu ale ve čtvrteční odvetě v Brémách zatrnulo, když Almeida poslal už ve čtvrté minutě domácí do vedení. V tu chvíli se možná hostům zjevil jako přízrak nešťastný zápas v Leverkusenu. "Brémy začaly velmi dobře a hrály opravdu výborně. Přehrávaly nás v jedenácti i deseti hráčích," připomněl Valverde, že Brémy hrály více než 70 minut bez vyloučeného útočníka Kloseho.

Právě situaci z 19. minuty považoval kouč Werderu Thomas Schaaf za klíčový okamžik celé odvety. Podle něj byl rozhodčí na nejlepšího střelce loňského mistrovství světa až moc přísný. "Vyloučení zápas vlastně rozhodlo. Zkusili jsme všechno možné i s deseti hráči, ale nestačilo to. Ale i tak musím před svým týmem smeknout. Za to, jaký předvedl výkon, i za to, že stále věřil v zázrak," uvedl Schaaf, jehož tým nabral v prvním utkání v Barceloně vysoké tříbrankové manko. "Po prvním zápase jsme byli ve velmi složité situaci. Prohráli jsme si to tam vlastními chybami," podotkl Schaaf.

Werder definitivně srazilo vyrovnání Cora pět minut po přestávce. "Celkově jsme odehráli druhý poločas velmi dobře. Po tom vyrovnání to šlo už všechno podle našich představ. Jsme víc než šťastní," pochvaloval si Valverde, jehož tým v letošním ročníku soutěže získal v základní skupině i skalp pražské Sparty.

Valverde věří, že se jeho tým ve finále Sevilly nezalekne. "Mají vynikající sezónu, jsou ve hře o titul, Španělský pohár i v Poháru UEFA. Ale nám určitě nic jen tak nedarují," upozornil Valverde.

Pohár UEFA po devíti letech zažije 16. května v Glasgow finálový zápas, v němž se o celkové vítězství poperou dva kluby z jedné země. Naposledy se to povedlo italským vyslancům Interu a Laziu v roce 1998, kdy přesvědčivě 3:0 vyhrál Inter.

Obhájce Sevilla ukončila historické tažení Osasuny

Sevilla v souboji s dalším španělským klubem Osasunou Pamplona nakonec zvládla roli favorita, i když do finále neprošla úplně hladce. "Osasuna byla velmi těžkým soupeřem, přinutila nás opravdu k velmi tvrdé práci," potvrdil kouč Sevilly Juande Ramos.

Pamplona totiž doma dokázala zvítězit 1:0, v odvetě ji zlomily až trefy Luise Fabiana a Renata. "Hlavně první gól byl nesmírně důležitý. Abychom postoupili, museli jsme dát dvě branky, a ta první nám to všechno hodně ulehčila," řekl Ramos.

Osasuna nedotáhla své historické tažení evropským pohárem až k vysněnému finále a její lodivod José Angel Ziganda souhlasil s Ramosem v tom, že vedoucí branka Sevilly odvetu hodně ovlivnila. "Všechno se pak změnilo," uznal Ziganda, který ale zároveň pochválil i soupeře. "Oni tu odvetu vzali vážně jako finále a sami sobě dokázali, že jsou velkým týmem. Ale i tak se do Pamplony vrátím hrdý a s hlavou vztyčenou. Dokázali jsme totiž hodně," uvedl Ziganda.

Prvotní zklamání z vyřazení ale prý bylo v šatně Osasuny velké. "Samozřejmě jsme hodně dole, ale to je dobrá věc. Znamená to, že v budoucnu budeme chtít dosáhnout minimálně stejných cílů," dodal Ziganda.

Reklama

Související témata: