Hlavní obsah

Sparta po slabém výkonu remizovala s Odense

PRAHA

Fotbalová Sparta vstoupila ve čtvrtek do druhé nejprestižnější evropské klubové soutěže. V úvodním duelu 1. kola Poháru UEFA přivítali Pražané na letenském trávníku dánské Odense. Domácí tým ale svým fanouškům, kterých se v ochozech sešlo jen něco přes sedm tisíc, nabídl slabou podívanou. Obě mužstva byla po tristním výkonu spokojená s bezbrankovou remízou. Odveta se hraje za čtrnáct dní.

Článek

Po počáteční oťukávané mezi oběma šestnáctkami zahrozili jako první domácí. Po centru z rohového kopu se nejvýše ve vzduchu zavěsil dlouhán Libor Došek, Onyszkovu branku ale z malého vápna hlavičkou přestřelil. O pět minut později mohlo udeřit na druhé straně. Dánskému útočníkovi Nielsenovi, kterého nechal trestuhodně neobsazeného Kadlec, se koncovka vydařila stejně, jako předtím sparťanskému kanonýrovi.

Po nudné pasáži utkání udělala letenská obrana obrovskou chybu a na osamoceného Poštulku postupoval aktivní Nielsen. V poslední chvíli mu ve spolupráci se zkušeným brankářem překazil gólovou radost vracející se Pospěch. Sparta se naopak k ohrožení Onyszkovy branky takřka nedostávala, nakopávané míče a individuální akce v hloubce pole měly k úspěchu daleko.

V 31. minutě se ve stoprocentní šanci zjevil Došek, před nímž dánský obránce podskočil dalekonosný centr. Letenský hráč ale nedostál pověsti obávaného střelce a situaci vyřešil ukvapenou střelou nad. Sparta se v této fázi zápasu konečně vzchopila a sevřela svého soupeře. Neujal se však přímý kop Matušoviče z nebezpečné vzdálenosti, ani Horváthův dalekonosný pokus. Těsně před poločasem navíc chorvatský rozhodčí Trivkovič odpustil Odense jasnou penaltu za hru jednoho z dánských obránců rukou v pokutovém území.

Obrovská chyba Poštulky zůstala nepotrestána 

Po změně stran se po rychlé kombinační akci s Abrahamem a Pospěchem zjevil před hostující brankou nekrytý Kisel, míč ale v rozhodující chvíli netrefil podle svých představ. V 56. minutě se prodral se štěstím Slepička přes několik bránících Dánů, proti jeho tvrdé střele se ale vyznamenal gólman Onyszko. Poté se na kopačky letenských hráčů vkradla nepřesnost, díky níž se hosté dostávali k nebezpečným akcím před Poštulkou.

Zkušený brankář vyrobil v 70. minutě neuvěřitelnou minelu, když vyběhl takřka na půlící čáru a jeho přihrávku zachytil soupeř. Hans Henrik Andreasen ale na štěstí pro tým trenéra Bílka nedokázal ze čtyřiceti metrů trefit opuštěnou branku. O deset minut později zůstal sám před Poštulkou Nielsen, ale v gólovou radost mu zkazilo podklouznutí. To už domácí fanoušci nevydrželi a své mínění o výkonu Bílkovy družiny dali najevo sborovým pískotem.

O chvíli později se však i oni mohli málem radovat, když se po standardní situaci do míče opřel z voleje Abraham. Jeho střela ale trefila jen dobře postaveného Onyszka. Sparta si tak do odvety za čtrnáct dní odváží bezgólovou remízu, která dává oběma týmům stejnou šanci na postup do skupiny Poháru UEFA.

Sparta Praha - Odense BK 0:0
Rozhodčí: Trivkovič - Grgec, Novosel (všichni Chorv.). ŽK: Došek, Petržela - Onyszko. Diváci: 7247.
Sparta: Poštulka - Pospěch, Řepka, Kadlec, Kladrubský - Kisel (63. Petržela), Abraham, Horváth, Matušovič (76. Limberský)- Slepička, Došek (67. Rezek). Trenér: Bílek.
Odense: Onyszko - Tröst, Christensen, Laursen, Sörensen - Helveg - Bisgaard (74. Nyman), Andreasen, Timm (90. Jacobsen), Borring - Nielsen (89. Oliveira). Trenér: Olsen.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.