Hlavní obsah

Němeček odletěl do Toulouse navštívit oblíbený klub

TOULOUSE

Tři sezóny oblékal český internacionál Václav Němeček dres francouzského klubu FC Toulouse a ve čtvrtek dostane šanci podívat se znovu do míst, kde se mu tak dařilo. Ve středu totiž nechyběl na palubě leteckého speciálu, který přivezl do jihofrancouzského města fotbalisty Sparty Praha, druhého klubu, s nímž nynější hráčský manažer spojil svou kariéru.

Článek

Němeček strávil v zahraničí s krátkým přerušením téměř sedm let, ale na Toulouse vždy vzpomínal nejraději. Nikdy se netajil, že mu francouzský způsob života přirostl k srdci. Sám neměl nikdy možnost nakouknout s tamním klubem do pohárové Evropy, a tak si to přijede užít jako soupeř. Už dávno totiž Němeček přeje znovu Spartě, kde strávil nejvíce let svého nejproduktivnějšího fotbalového života.

"Ale s lidmi z Toulouse stále udržuji kontakt, znám se i se současným klubovým prezidentem," vysvětloval Němeček novinářům cestou do dobře známých míst. I proto má stále dobrý přehled o tom, jak si Toulouse nyní vede. "Loňský úspěch, kdy klub skončil na třetím místě a bojoval v kvalifikaci Ligy mistrů, byl zcela výjimečný. Klub má sice poměrně do budoucna velké ambice, ale nejdříve chce stabilizovat současný kádr," popsal informace o čtvrtečním soupeři českého mistra v Poháru UEFA.

Také v pohárové Evropě zatím Toulouse spíše jen sbírá zkušenosti. "Trochu předběhli dobu, i proto se nedostali do Ligy mistrů. Pokud však dodrží současnou strategii, mohou se podívat mezi evropskou elitou v dalších letech, mají pro to dobré předpoklady," míní Němeček, podle kterého jde o finančně konsolidovaný klub, který navíc tradičně podporuje hodně fanoušků. Kapacita hlediště pro 35 472 diváků bývá často zcela vyčerpána.

Vstup do sezóny Toulouse nevyšel

Němečkova slova o předčasném skoku Toulouse mezi elitu se potvrzují v letošní sezóně. Klubu nevyšel vstup do soutěže a po dvanácti kolech je až na dvanáctém místě, v pohárové Evropě nevyhrál stejně jako Sparta ani jeden z pěti dosavadních zápasů.

Dokonce ho potkal stejný osud jako sparťany: v kvalifikaci Ligy mistrů dvakrát prohrál s Liverpoolem, do základní skupiny se Francouzi probili po domácí remíze 0:0 jen díky většímu počtu vstřelených branek na půdě CSKA Moskva. Podle Němečka ale z toho nikdo nedělá v Toulouse vědu; na Spartu bude vyprodáno, jako kdyby byl klub v nejlepším tažení. Zvyklosti českého a francouzského publika jsou totiž značně rozdílné.

Zažitý styl hry s jedním útočníkem

Podle Němečka sází Toulouse bez ohledu na soupeře na zažitý styl hry s jedním útočníkem, v tomto případě švédským reprezentantem Johanem Elmanderem, který v letošní ligové sezoně vstřelil tři branky. "Mnohem více se zatím daří středové řadě, kterou řídí Kamerunec Achille Emana," jmenoval největší současnou hvězdu, která už také třikrát skórovala.

Jenže současné Toulouse, to je především důsledná obrana. Není divu, tým koučuje dvaapadesátiletý Elie Baup, který už dvakrát proti Spartě francouzský tým vedl. V ročníku 1999/2000 totiž nastoupil s Girondins Bordeaux proti pražskému klubu v Lize mistrů a už tehdy se předvedl jako mistr defenzivy, vždyť oba zápasy skončily bez branek. Oba týmy tehdy postoupily do další fáze soutěže.

Reklama

Související témata: