Hlavní obsah

Spartak, Bordeaux a Tottenham jdou v Poháru UEFA dál

MOSKVA

Fotbalisté Spartaku Moskva se mohou radovat z postupu do další fáze Poháru UEFA. Pomohla jim k tomu výhra ve skupině E nad švýcarským Curychem. Dosavadního lídra skupiny porazil ruský tým na domácím hřišti v moskevských Lužnikách 1:0 brankou Jegora Titova v 57. minutě. Dalšími postupujícími celky jsou francouzské Bordeaux a anglický Tottenham.

Článek

Vítězstvím nad Curychem se Spartak dostal do čela skupiny a utekl pražské Spartě, která se po prohře v Leverkusenu neodpoutala ze čtvrté, nepostupové příčky.

Spartak si byl dobře vědom toho, že musí vyhrát, jinak by pro něj prestižní pohárová soutěž mohla už skončit. Napnul proto všechyn síly do útoku. V 56. minutě ještě Titova zastavil ofsajd, ale za necelou minutu už se stejný hráč nemýlil a prostřeli hostujícího brankáře Guatelliho. Český obránce Spartaku Martin Jiránek strávil celé utkání na lavičce náhradníků.

Bělehrad je ze hry venku

Skupina F nabídla souboj Arisu Soluň, který na svém hřišti přivítal portugalskou Bragu. Hosté se gólově prosadili už v šesté minutě, kdy se trefil Roland Linz. Rakouský útočník zblízka uklidil volejem za záda Chalkiase rohový kop Césara Peixota. Domácí z vytrvalého tlaku vytěžili vyrovnání o dalších dvacet minut později. Rolando Guiaro hlavičkou zblízka prostřelil Paula Santose v hostující brance. Oba celky si tak po remíze 1:1 udržely naději na postup do jarní fáze soutěže.

Ve druhém zápase skupiny zavítal anglický Bolton do Bělehradu, kde se utkal s místní Crvenou Zvezdou. Hosté se ujali vedení v nastavení prvního poločasu, kdy výhodu rohového kopu zužitkoval Gavin McCann. Po vítězství 1:0 jsou Angličané v čele tabulky, ale jako jediní mají odehrána všechna utkání. To znamená, že ještě teoreticky nemusejí vůbec postoupit. Bělehradský celek je definitivně ze hry.

Aalborg vypadl Tottenham postupuje

Doposud poslední tým skupiny G, dánský Aalborg, se doma utkal se španělským Getafe. Momentálně desátý celek španělské La Ligy poslal do vedení už v 11. minutě Pablo Hernández, který dokázal za brankovou čáru protlačit nabídku od spoluhráče Manua. V 78. minutě zvýšil už na rozdíl dvou branek Granero. Domácí se zmohli už jen na korekci v nastaveném čase z kopačky Pricy a jsou z Poháru UEFA venku.

Anderlecht přivítal v druhém zápase skupiny G na svém bruselském stadiónu anglický Tottenham. Domácí branku střežil český reprezentační gólman Daniel Zítka, v záloze nastoupil i další český reprezentant Jan Polák. Belgický celek měl po dvou zápasech na svém kontě čtyři body, což znamenalo, že ve skupině ještě nezakusil hořkost porážky. Ještě větší radost měli fanoušci domácích v 68. minutě, kdy se do sítě soupeře trefila ikona klubu Bart Goor.

Za tři minuty bylo ale srovnáno, ze značky pokutového kopu se trefila největší útočná zbraň Tottenhamu, Bulhar Berbatov. Penalta se kopala po faulu Van Dammeho na hostujícího Jermaina Jenase. Tato branka zajistila hostujícímu celku postup.

Bordeaux vyhrálo skupinu, Austria je ze hry

Přemožitel Jablonce ve druhém předkole Poháru UEFA, vídeňská Austria, hrála ve skupině H existenční střetnutí proti hostujícímu Panionisu. Ani řecký celek na tom nebyl před čtvrtečními zápasy dobře, když měl na svém kontě jen o jeden bod více než domácí, ti byli na nule. Hostům zajistil tři body a tedy naději na postup v nastaveném čase Majstorovič. V posledním utkání skupiny se Panionios utká s Bordeaux. Austria zavítá na horkou půdu Galatasaraye Istanbul, který je momentálně o bod za Řeky.

Souboj prvního s druhým ve skupině H nabídlo střetnutí domácího Bordeaux se švédským Helsingborgem. Marouane Chamakh potěšil příznivce francouzského klubu již ve 12. minutě, kdy si za obranu naběhl na dlouhý míč od Henriqueho a nezadržitelně skóroval. Srovnáno bylo za pouhých pět minut, svůj 54. gól v evropských pohárech vstřelil legendární Henrik Larsson.

Po změně stran byl po druhé žluté kartě vyloučen hostující Tamboura a Bordeaux přesilovku využilo už za šest minut, do střelecké listiny se zapsal Jussie. Francouzský celek si tak čtvrtečním vítězstvím s předstihem zajistil první příčku v konečné tabulce, když zatím vyhrál všechna tři utkání a má ještě jedno s Panionisem k dobru. Helsingborg má jarní část Poháru UEFA jistou již od minulého kola.

Pohár UEFA
Skupina E:
Spartak Moskva - FC Curych 1:0 (0:0)
Branka: 57. Titov. Rozhodčí: Trivkovič (Chorv.).
Skupina F:
Aris Soluň - Braga 1:1 (1:1)
Branky: 26. G. Ronaldo - 6. Linz. Rozhodčí: Malek (Pol.).
CZ Bělehrad - Bolton 0:1 (0:1)
Branka: 45. McCann. Rozhodčí: Allaerts (Belg.).
Skupina G:
Aalborg - Getafe 1:2 (0:1)
Branky: 90.+2 Prica - 11. Hernandéz, 78. Granero. Rozhodčí: Rizzoli (It.).
Anderlecht - Tottenham 1:1 (0:0)
Branky: 68. Goor - 71. Berbatov z pen. Rozhodčí: Skomina (Slovin.).
Skupina H:
Austria Vídeň - Panionios 0:1 (0:0)
Branka: 90.+1 Majstorovič. Rozhodčí: Granat (Pol.).
Bordeaux - Helsingborg 2:1 (1:1)
Branky: 12. Šammach, 69. Jussie - 17. Larsson. Rozhodčí: Meyer (Něm.). ČK: 63. Tamboura.

Reklama

Související témata: