Hlavní obsah

Chorvatská hořkost trápí Spartu už čtyřiadvacet let

ZÁHŘEB

Trenérská ikona na lavičce fotbalové Sparty Václav Ježek střídavě bledla a zelenala. A skřípala zlostně zuby, to se ví. Psal se rok 1984 a spanilá jízda letenského klubu pohárovou Evropou právě skončila. Ve Splitu, na Hajduku a ke všemu pouhou minutu před koncem prodloužení po fatální chybě gólmana Olejára.

Článek

„Tehdy jsme mohli dokráčet hodně daleko. Klidně až do finále,“ vzpomínal na poslední konfrontaci Sparty s chorvatským klubem letenský manažer Jozef Chovanec. Neuvěřitelné, že už dlouhých čtyřiadvacet let fotbalová Sparta při tažení pohárovou Evropou na žádného chorvatského protivníka nenarazila. Naposledy právě na Hajduk v dubnu čtyřiaosmdesátého…

Zůstali jen čtyři pamětníci

Moc pamětníků nešťastného čtvrtfinálového zápasu Poháru UEFA už na Letné nezůstalo. Chovanec, spolu s ním dnešní trenér Sparty Vítězslav Lavička a také trenér gólmanů Jan Stejskal a lékař mužstva Petr Novák. Tehdy ovšem ještě Petar.

„My s Petrem sice v mančaftu byli, ale evropské poháry jsme hrát nesměli, takže nás nechal trenér v Praze. Seděl jsem proto u televize, ale prodloužení jsem neviděl. S nějakým nastavováním se totiž nepočítalo, takže televize prostě přenos utnula a my se až z rádia dozvěděli, že jsme vypadli,“ s úsměvem vzpomínal před čtvrteční pohárovou konfrontací Sparty se záhřebským Dinamem Jan Stejskal, jak to před čtyřiadvaceti lety chodívalo.

Vzpomínky hodně úsměvné

Sparta tehdy táhla triumfálně pohárovou Evropou. Gólem v té době neznámého mladíčka Skuhravého vyřadila Real Madrid, polskou Lodž i slavný a v té době obrovsky vzkvétající anglický Wattford, jenž patřil slavnému zpěvákovi Eltonu Johnovi.

„Nezapomenu na to, jak přiletěl s výpravou Wattfordu do Prahy a byl celý unešený z toho, jakým je Sparta evropským velkoklubem. Startoval soukromým letadlem z Londýna, a když přistál na tehdy prťavém ruzyňském letišti, odkud odlétala tak dvě tři letadla za den, myslel, že jde o privátní letiště Sparty,“ ještě dnes se při reminiscencích na minulost usmívá Jozef Chovanec.

Lavička trpěl na lavičce

Na Hajduku Split ovšem pochod Sparty skončil. Doma sice Pražané 1:0 vyhráli, v odvetě však podlehli chorvatskému týmu 0:2 v prodloužení, když rozhodující gól padl minutu před koncem po fatální chybě brankáře Jaroslava Olejára.

„Seděl jsem tehdy na lavičce mezi náhradníky, ale dodnes mám před očima tu hrůzu, když balón centrovaný Sliškovičem pomalu od rohového praporku připlachtil  Olejárovi mezi rukama a zapadl do sítě,“ vybavoval si přesně inkriminovanou chvíli pohárové hrůzy s chorvatským podtextem letenský kouč Vítězslav Lavička.

„A přitom jsme tehdy měli mančaft, který se mohl dostat hodně daleko. Klidně až do finále, protože po vyřazení Realu Madrid a Wattfordu jsme si ohromně věřili. Jsem přesvědčen, že i případný penaltový rozstřel ve Splitu bychom zvládli,“ tvrdil na záhřebském Maksimiru před čtvrteční konfrontací se záhřebským Dinamem letenský generální manažer Jozef Chovanec, jenž jako jediný ze současné Sparty zažil vzpomínaný zápas ve Splitu na vlastní kůži.

A nemusel samozřejmě dodávat, že na tribuně záhřebského Maksimiru by ve čtvrtek večer nechtěl nic podobného zažít ani jako divák.

Reklama

Související témata: