Hlavní obsah

Baník i Sparta v Evropě končí, postoupila jen Slavia

PRAHA

Trio českých týmů hrálo ve čtvrtek o postup do hlavní fáze Poháru UEFA. Jako první nastoupil k odvetě 1. kola Baník Ostrava na půdě Spartaku Moskva. Svěřenci kouče Večeři sice dokázali remizovat 1:1, po prohře z úvodního duelu pro ně ale soutěž skončila. Fotbalisté Slavie se díky remíze 1:1 na půdě rumunské Vasluie podívají do další části soutěže. Svůj poslední zápas v pohárové Evropě odehráli Sparťané, kteří se po remíze 3:3 s Dinamem Záhřeb se soutěží také loučí.

Článek

Fotbalisté Baníku Ostrava vstoupili do utkání v Moskvě velmi špatně a již ve čtvrté minutě inkasovali. Po chybě Neuwirtha dokázal přesně zakončil Prudnikov a poslal Spartak do vedení. Ten samý hráč mohl ve 24. minutě zvýšit na 2:0, ale trefil pouze tyč ostravské branky.

Český celek se po půlhodině dokázal probrat z úvodního šoku a výrazně přidal. Nejprve ještě dokázal Pletikosa vyrazit Svěrkošův volej, ale na střelu Otepky ze 33. minuty byl krátký. Na začátku druhé půle musel předvést své umění gólman Ostravy Vašek, když zlikvidoval tutovky Prudnikova i Sajenka. Chvíli na to se mohl radovat Mičola, ale jeho pokus trefil pouze gólmana Pletikosu. Za chvíli přihrál Svěrkoš před prázdnou bránu opět Mičolovi, který z hranice šestnáctky trefil placírkou pouze břevno odkryté svatyně.

Ve třetí minutě nastaveného času ještě trefil Svěrkoš břevno, ale to bylo vše. Potřebné štěstí lepší Ostravě chybělo, a proto se pohárovou Evropou loučí.

Slavii se úvodní dějství nevydařilo

Trenér Slavie Karel Jarolím nechal jen na lavičce svého synovce Marka Jarolíma, jenž v týdnu laboroval se střevní chřipkou. Místo něj nastoupil do středu zálohy Volešák, v útoku dostal vedle Necida šanci poprvé v utkání evropského poháru Ital Litteri. Ten si však premiéru moc dlouho neužil, protože se hned v 9. min. zranil a vystřídal ho Ivana.

Stadión s kapacitou 10 000 diváků byl slušně zaplněn. I proto, že majitel klubu rozdal mezi lidi z nejchudší oblasti celého Rumunska 5000 vstupenek. A fanoušci byli namlsaní, protože domácí tým Slavii hned v úvodu zatlačil.  Ve 13. min. měl obrovskou šanci Temwanjera. Vaniak proti jeho hlavičce k tyči musel vytasit skvostný zákrok, aby uchránil Slavii od pohromy. Poradil si i s přímým kopem N’Doyeho, ale ve 22. min. byl bez šance. Po rohu se prosadil hlavou Burdujan, jehož slávisté vůbec nepokryli.

Druhá půle přinesla více radosti

Začátek druhého dějství sešívaným vyšel na výbornou. Ve 49. minutě zahrával volný přímý kop Ladislav Volešák. Na jeho centr na zadní tyč si naběhl kapitán Brabec a zblízka překonal slovenského gólmana Kuciaka. O čtyři minuty později mohli jít slávisté dokonce do vedení, ale bombu Belaida z 20 metrů Kuciak s problémy vyrazil.

Definitivní razítko postupu mohl v 88. minutě přidat Tavares, ale jeho krásnou střelu z 20 metrů vytěsnil Kuciak na roh. Závěr utkání si už sešívaní pohlídali a po domácí bezbrankové remíze tak po výsledku 1:1 postupují do základní skupiny Poháru UEFA.

Vypadla i Sparta

Sparťané v Praze přivítali chorvatské Dinamo Záhřeb a k postupu potřebovali vyhrát. Plány Vítězslava Lavičky zmrazil již v 17. minutě Morales, který se dostal k odraženému pokusu Mandžukiče a na jeho tvrdou střelu gólman Kozáčik nedosáhl. Za dvě minuty bylo vyrovnáno. Po přihrávce Slepičky se ranou mezi nohy gólmana Kelava prosadil Kulič.

Brankové hody v prvním dějstvím pokračovaly i nadále. Ve 23. minutě si celá Letná zakřičela gól po krásné střele Kladrubského, která se od břevna odrazila do sítě. Vedení si Pražané užili pouhých sedm minut. Po průniku Lovrena do pokutového území Sparty se ke střele dostal Mandžukič, jeho pokus ještě Kozáčik vyrazil, ale na dorážku Lovrena už byl krátký.

<tbody><tr class="invert"><td><a href="http://fotbal.sport.cz/clanek/137712-poharova-blamaz-po-deseti-letech-sparta-jen-remizovala-a-vypadla.html">Více o utkání Sparta - Dinamo Záhřeb čtěte zde.</a></td></tr></tbody>

Další přesný zásah přidali hosté dvacet minut po přestávce, když další střelu Mandžukiče Kozáčik opět pouze vyrazil před sebe, kde číhal nehlídaný Badelj a dopravil míč do prázdné branky. Sparta v tu chvíli musela k postupu vstřelit dvě branky a žádnou neinkasovat.

První část tohoto těžkého úkolu splnil Kladrubský, který v 81. minutě proměnil penaltu po ruce Vrdoljaka v pokutovém území, ale to bylo vše. Sparťané se už na více v závěru nezmohli a s Pohárem UEFA se loučí.

Reklama