Hlavní obsah

Olomouc jde na Everton s pokorou, ale i odhodláním

Ani šestibranková blamáž Evertonu s Arsenalem nic nezměnila na tom, že fotbalisté Olomouce se k úvodnímu utkání 4. předkola Evropské ligy vypravili na půdu liverpoolského klubu pokorně s touhou po důstojném výsledku. Pátý celek minulého ročníku anglické ligy totiž i přes katastrofální premiéru zůstal papírovým favoritem dvojzápasu.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Trenér Sigmy Olomouc Zdeněk Psotka

Článek

"Pořád je to přední tým anglické ligy, který šlape na paty elitní čtyřce. Takové zápasy budou pro naše mladé mužstvo velkým přínosem a můžou nás posunout někam dále. Chceme si je užít a zároveň se porvat o dobrý výsledek," řekl trenér Zdeněk Psotka.

Návod, jak na Everton, Hanákům načrtl Arsenal. Ačkoliv Psotka sobotní zápas viděl na vlastní oči, aplikovat poznatky do praxe snad dost dobře ani nelze. "Arsenal hraje fotbal z jiné planety, který vychází ze zcela jiných možností. Budeme hledat svoje vlastní cestičky. Ale vždycky je dobré vidět soupeře naživo. Prohlédnout si způsob hry, standardní situace. Everton i přes šest obdržených branek stále vnímám jako mužstvo s velkou defenzivní kvalitou. Jestli chceme uspět, musíme hodně přidat, protože náš nedělní výkon proti Bohemians by tady neobstál," řekl Psotka.

V Goodison Parku je od soboty dusno. Až to vypadá, že sobotní debakl bude pro moravský celek spíše kontraproduktivní. I proti neznámému soupeři totiž výběr Davida Moyese požene velká touha po nápravě. Motivačními výroky se to v táboře "Karamelek" po zpackaném víkendu jenom hemžilo. "Jestli mluvíme o našem týmovém duchu, tak teď nadešel čas, abychom ho ukázali," prohlásil kapitán Phil Neville.

Everton v úvodu sezony dusí také početná marodka. K dispozici nejsou třeba Arteta, Jagielka a Jakubu. Hráči, na nichž celek stojí. "Ale je to tým, který zvednu. Jsem přesvědčen, že hráči, kteří tady jsou, jsou dobří, a že dobré máme i mužstvo," tvrdil Moyes. Podle něj se tým nevrátí nahoru bez sebereflexe. "Jestli jsou hráči unešeni sami sebou a myslí si, že jsou lepší, než teď ve skutečnosti opravdu jsou, pak se musejí začít dívat za sebe. To budeme mít problém," řekl Moyes.

Vnitřní neklid z klubu vyvěrá i jinak. Moyes dnes vyřadil z týmu oporu obrany Joleona Lescotta. "Není na soupisce proto, že v posledních dnech se mi nelíbil jeho přístup," řekl kouč Evertonu. Anglický reprezentant si snaží vynutit přestup do Manchesteru City a navíc se mu nepovedl zápas s Arsenalem. "Vždycky jsem si myslel, že to je správný chlap. Ale on se místo toho vykašlal na spoluhráče," dodal Moyes.

Olomouc však na problémy v soupeřově klubu moc nehledí. "To je jejich věc. Tak nebo tak je tam vysoká kvalita, Everton má drahý manšaft, co se týká ceny hráčů, ale kolikrát výkonnostní rozdíl nemusí být tak velký jako ten ekonomický. Zase takoví zázraci to nejsou," mínil záložník Rudolf Otepka, který má jako jeden z mála olomouckých hráčů zkušenost s evropskými poháry. V kotli stánku na Merseyside by se mu neměla třást kolena. "Spousta z nás tu atmosféru nezná. Uvidíme, co to s námi udělá, ale vím, že tyhle zápasy se hrají úplně jinak. Pohltí vás to, zapomenete na ligu," tvrdil.

Motto Hanáků před čtvrtečním duelem je obligátní: dát venku gól. "Omílá se to pořád, ale je to pravda. Jestli chceme postoupit, tak bychom tady gól měli dát," zdůraznil Otepka. "Víme, co chceme hrát. To se může samozřejmě za pět minut zbortit anebo to může být jednodušší. Musíme chytit začátek, zbytečně moc nevymýšlet," dodal.

Zápas začne ve 21 hodin SELČ a řídit ho bude portugalský sudí Batista s krajany Dos Santosem a Bragou.

Předpokládané sestavy:
Everton: Howard - Hibbert, Yobo, Lescott, Baines - Osman, Neville, Cahill, Fellaini, Pienaar - Saha.
Olomouc: Drobisz - Rossi, Dreksa, Škerle, Onofrej - Kaščák, Hořava - Janotka, Otepka, Hubník - Ordoš.

Reklama

Související témata: