Hlavní obsah

VIDEO: Slavia prokletí zlomila, CZ Bělehrad v poháru přejela o třídu

PRAHA

Fotbalisté pražské Slavie zlomili sérii sedmnácti zápasů v evropských pohárech bez výhry, když ve čtvrtečním úvodním duelu 4. předkola Evropské ligy vyhráli nad CZ Bělehrad 3:0. Dvě branky sešívaných měl na svědomí kanonýr začínající sezóny Zdeněk Šenkeřík, třetí gól přidal Vlček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Útočník Slavie Zdeněk Šenkeřík oslavuje gól proti CZ Bělehrad

Článek

„Odehráli jsme dobrý zápas. Praktikovali jsme to, co jsme chtěli,“ nechal se po zápase slyšet kouč domácích Karel Jarolím. „Nechtěli jsme inkasovat, což se nám podařilo. Tři góly jsou dobrou výchozí situací. Nesmíme ale zapomenout na to, že jsme zatím pouze v poločase,“ zůstává na zemi trenér sešívaných.

Srbové hned na úvod v Edenu chtěli ukázat, že se Slavie bát nebudou, což potvrdili dvěma nebezpečnými akcemi hned zkraje zápasu. Přesto to byl domácí Hloušek, jenž měl již v šesté minutě na kopačkách gólovku, když střelou z voleje donutil gólmana Pavloviče k reflexivnímu zákroku.

Kouč Jarolím spokojený 

Běžela ovšem již téměř 30. minuta zápasu a nedá se říct, že by jedno či druhé mužstvo ukázalo svým fanouškům fotbalový moment, jenž by volal po gólu. Za zmínku snad stála situace, kdy Černý využil zaváhání soupeřovy defenzivy, míč zatáhl do vápna a střelou z úhlu vybojoval rohový kop.

Slavia, vědoma si dlouhé sedmnáctizápasové pohárové série bez vítězství, šlápla do plných ovšem právě po poločasu. Jestli Voláškově hlavičce ve 33. minutě chyběla po centru Belaida chyběly milimetry, pak Šenkeřík o minutu později po pasu Hlouška také z levé strany už hlavou mířil přesně a sešívaní vedli.

„Škoda, že takovýto výkon nepřišel o něco dřív,“ pronesl dál posmutněle kouč Jarolím, čímž reagoval na nevydařené vystoupení ve 3. předkole Ligy mistrů proti moldavskému Šeriffu Tiraspol. „Podle výsledku by se možná mohlo zdát, že byla Crvena Zvezda slabším mužstvem, což tak ovšem není. Náš výkon byl zlepšený,“ dodal Jarolím.

Slavia udeřila ještě dvakrát 

Ke konci první půle se na trávníku přiostřilo a ve stejném stylu se začal odvíjet i druhý poločas. Sešívaní si věřili a praktikovali dál ofenzivní fotbal. Ke kýženému navýšení skóre to ovšem nevedlo. Až do pětašedesáté minuty. Laxní defenzíva Crvene Zvezdy si vybrala svou daň. Šenkeříkovi střela nejprve nesedla, a tak se míč dostal k Černému, od něho ale opět k Šenkeříkovi, jenž se střelou po zemi z pár metrů nemýlil.

A pro hosty mohlo být ještě hůř. Beladův pokus ovšem skončil těsně nad a Černého střela pomalu z hranice malého vápna letěla nad bělehradskou bránu. V 81. minutě to byl opět Černý jehož střelu vyrazil Pavlovič jen před sebe a Vlček zblízka zavěsil pod břevno. Slavia si tak vypracovala nadějnou pozici do odvety, po níž by jí postup do základní skupiny Evropské ligy ujít neměl.

Vlček nechce být hlupákem

Výsledek 3:0 před odvetou ale může slávistům dodat potřebný klid, ač je na horké bělehradské půdě bude čekat patrně peklo. „Zatím máme za sebou jen půlku. Je potřeba nic nepodcenit,“ uvědomuje si střelec posledního gólu domácích Stanislav Vlček. „Byli bychom hlupáci, kdybychom ale tento náskok prohospodařili,“ dodal.

SK Slavia Praha - FK Crvena Zvezda Bělehrad 3:0 (1:0)
Branky: 34., 65. Šenkeřík, 81. Vlček. ŽK: Šenkeřík - Ninkov. Rozhodčí: Allaerts, Huens, Dends. Diváci: 12 625..
Slavia: Hanuš - Hubáček, Vomáčka, Suchý, Čelůstka (62. Krajčík) - J. Černý, Volešák, Ragued, Belaid - Hloušek (89. Janda), Šenkeřík (72. Vlček).
CZ Bělehrad: Pavlovič - Tutorič, Savič, Vilotič - Ninkov, Lazetič, Savio, Isah (70. Ignjatijevič), Srečkovič (46. Perovič)- Lekič, Bogdanovič (Nikolič).

Reklama

Související témata: