Hlavní obsah

Slovensko je po remíze Košic s AS Řím v euforii

PRAHA

Slovenský fotbal prožívá euforii poté, co Košice dokázaly ve 4. předkole Evropské ligy remizovat s italským favoritem AS Řím 3:3. Hlavním hrdinou je útočník Ján Novák, který k tomu přispěl dvěma góly a připoutal na sebe pozornost týmů ze západních lig. Nečekaný výsledek tak ještě umocnil atmosféru před blížícím se kvalifikační zápasem Slovenska s českou reprezentací.

Foto: Peter Lázár, ČTK

Timon Dobias z Košic (vlevo) a John Arne Riise z AS Řím

Článek

"Snad až na výsledek to byl zápas snů. Byl plný stadion, diváci se bavili fotbalem. Právě proto má cenu fotbal dělat. Jen je škoda, že z toho byla jen remíza, ale i za ni musíme být rádi," řekl po zápase trenér Ján Kozák. "Moji hráči mě překvapili, protože dokázali udržet krok s tak kvalitním soupeřem po celé utkání, což je obdivuhodné," dodal.

Košice sice neházejí flintu do žita, přesto tuší, že ani senzační výsledek jim postupové šance příliš neulehčí. "Samozřejmě se pokusíme o postup, ale buďme realisté. Respektuji sílu soupeře, pro nás je velkým úspěchem už jen tato remíza. Slovenský fotbal potřebuje takovéto výsledky se silnými soupeři. Umíte si ale někdo představit, že by Italové nepostoupili?" dodal Kozák.

Košice chválil i Spalletti

Výkon Košic pochválil i trenér Říma Luciano Spalletti. "Viděli jsme krásný zápas. Divák musel být spokojený, já už tolik ne. Košice odehrály vynikající utkání, byly nám vyrovnaným soupeřem, ale i proto, že moji hráči neodvedli maximum. Chyběla mi tam větší snaha. Výsledek ale akceptuji, protože je spravedlivý. Doufám, že hráči pochopili, že v odvetě bude třeba lepší výkon," uvedl Spalletti.

Oba trenéři se shodli, že hlavní postavou zápasu byl útočník Novák, který potvrdil skvělou formu. Dvěma góly navázal na víkendový zápas v lize kde skóroval hned čtyřikrát. "Dnes se naplno ukázalo, co se za tři roky stalo s Jánem Novákem, chlapcem, který k nám přišel z třetí ligy. V závěru bylo až komické, jak se ostřílení obránci italské ligy Nováka bojí. Smekám klobouk před jeho výkonem. Je to hráč, který se vidí málokdy. Má stále ještě velký potenciál, protože na sobě tvrdě pracuje. Velmi bych mu přál přestup do velkého klubu, protože si to zaslouží," chválil Kozák hráče, který by mohl nastoupit i proti Česku v kvalifikaci.

Slovenskou euforii naopak trochu utlumil výsledek mistra Slovanu Bratislava. Svěřenci českého kouče Dušana Uhrina staršího prohráli na hřišti Ajaxu Amsterodam 0:5 a v podstatě přišli o šanci na postup. Tu naopak stále má další český kouč Pavel Hapal se Žilinou, která remizovala 1:1 na hřišti Partizanu Bělehrad. "S výsledkem jsem spokojený. Hráči podali dobrý výkon. Pro mě osobně ale zůstává favoritem Partizan, který má velmi dobré mužstvo. Navíc v odvetě jim nastoupí i dnes distancovaní Petrovič a Diarra. Především senegalský kanonýr bude mimořádně nebezpečný," míní Hapal.

Sedm českých fotbalistů se přiblížilo postupu

Hned sedm českých fotbalistů se výrazně přiblížilo postupu do skupin Evropské ligy. Jejich celky si v úvodním utkání zajistily výrazný náskok do odvet. Jen pouze výrazný výpadek by jim mohl sebrat postup. Na jasné výhře svého týmu se nejvíce podílel Milan Baroš, který vstřelil jeden gól Galatasaraye při vítězství 5:0.

"Je to velmi dobrý výsledek do odvety, kde už můžeme hrát v klidu. Sice ve skupinách ještě nejsme, ale jsme velmi blízko," řekl Baroš pro klubový web. Zároveň pochválil fanoušky Galatasaraye, u kterých má velkou podporu. "Vždy pro mě byli nejlepší fanoušci v Liverpoolu, ale příznivci Galatasaraye si jim vyrovnají. Jsou fantastičtí. Chci jim moc poděkovat za to, jak mě podporují," dodal útočník, který s přehledem proměnil pokutový kop, který sám vybojoval.

Postupu se přiblížila i trojice David Jarolím, David Rozehnal a Miroslav Štěpánek z Hamburku. Německý celek vyhrál 5:1 na hřišti francouzského Guingampu a o postup by již neměl přijít. Podobně je na tom Miroslav Slepička, který sledoval z lavičky vítězství svých spoluhráčů z Dinama Záhřeb 4:0 proti skotským Hearts. Tříbrankovými výhrami se pak postupu přiblížilo Lazio Řím Libora Kozáka a obhájce trofeje Šachtar Doněck, za nějž již po zranění nastoupil Tomáš Hübschman.

Reklama