Hlavní obsah

Tepličtí dorazili do Tel Avivu, kde chtějí bojovat i za Plíška

TEL AVIV

Tel Aviv už pomalu zahalila tma, když se v útrobách místního letiště objevili v půl osmé místního času tepličtí fotbalisté. Severočeši do rozpálené izraelské metropole, kde i v podvečer dosahovala teplota ke třiceti stupňům, přijeli oživit povadlé naděje na postup do základní skupiny Evropské ligy. Ale ve čtvrtek musí na hřišti Hapoelu smazat manko z domácího prostředí, kde v minulém týdnu prohráli 1:2.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Fotbalista Teplic Jakub Mareš

Článek

Výprava vítězů českého poháru se však prý předem nevzdává. Hráči získali novou motivaci v absenci kouče Jiřího Plíška, který v pondělí onemocněl a dnes místo cesty na Blízký východ musel být hospitalizován v Mladé Boleslavi, kde bydlí. "Zápas pro nás hned má nový náboj, protože budeme hrát i za trenéra. Na dálku bychom mu chtěli udělat radost dobrým výsledkem a třeba i postupem, což by bylo pro všechny fantastické," uvedl v rozhovoru s ČTK záložník Štěpán Vachoušek.

Jak šokující pro hráče bylo sdělení z dnešního rána o Plíškově náhlém onemocnění, o to víc se prý semknou. Skutečnost, že místo Plíška bude na lavičce šéfovat jeho asistent Zdeněk Klucký, je podle Vachouška nepoznamená.

"Zdraví je v takových případech určitě důležitější než fotbal. I když je to pro mě novinka, protože se mi ve fotbale snad ještě nestalo, že by trenér nejel na zápas. A to jsem toho už zažil dost. Ale asistenti jsou s trenérem celé dny, naší přípravu nebo systém hry to nepoznamená," tvrdil Vachoušek.

Přesun z Prahy do Izraele zabral teplické výpravě a jejímu leteckému speciálu čtyři hodiny. Tepličtí vyrazili do Tel Avivu netradičně už dva dny před zápasem, byť se běžně v pohárových soubojích jezdí na soupeřovu půdu jen s denním předstihem. "Ale chtěli jsme se tady maximálně aklimatizovat, udělat všechno pro úspěch. Zdejší podmínky jsou dost náročné, teploty a vlhkost jsou v tomto období extrémní," uvedl pro ČTK Klucký, který nedávno osobně Hapoel sledoval přímo v Tel Avivu v jednom z jeho duelů.

Sami fotbalisté i jejich doprovod byli zvědaví, jak na ně Izrael zapůsobí. "Nemůžu nezaznamenat někdy znepokojivé zprávy, které z Izraele chodí," připomněl obránce Martin Klein leckdy nestabilní politickou situaci v blízkovýchodním regionu a především v hraničních územích s Palestinou.

"Ale podle mě to v Tel Avivu bude bez problémů, problémy jsou spíše v okrajových částech země. Kdyby tady hrozilo nějaké nebezpečí, tak tady UEFA přece nepovolí hrát zápasy evropských pohárů. Navíc my sem jedeme za fotbalem, nejedeme za procházkami nebo dovolenou," uvedl Klein. Vachoušek ale prý pro jistotu doporučil své manželce, aby na zápas necestovala, byť je běžnou praxí, že hráče někdy na zápasy evropských pohárů jejich rodinní příslušníci doprovázejí.

"Manželka by jela, ale já jsem byl proti. Myslím, že jsou bezpečnější místa, kam jet na výlety. A když postoupíme do skupiny, tak ještě budeme mít během podzimu dost možností kam vyrazit," řekl Vachoušek. "Tak mě manželka na cestu vyprovodila s tím, ať na sebe v Izraeli dávám pozor. Ale podle mě to tady bude v pohodě," dodal Vachoušek.

První možné obavy teplických fotbalistů vzaly za své hned po příletu, kdy se nemuseli podrobit pověstné velmi důkladné prohlídce, ale během chvíle jen prošli běžnou pasovou kontrolou.

Teplické vedení totiž ve spolupráci s českým velvyslanectvím v Izraeli a také s pomocí Hapoelu Tel Aviv získalo důležité speciální pozvání ke vstupu do země, čímž docílilo toho, že fotbalová výprava na letišti nečelila takovým průtahům. Problémy neměli ani tři bosenští hráči v teplických službách vyznávající muslimskou víru, což v Izraeli může být kamenem úrazu. Výjezd do Izraele teplický klub prý vyjde na částku přesahující dva miliony korun.

"Naše velvyslanectví nám vyšlo ve všem maximálně vstříc, stejně jako Hapoel. Za to jim patří velký dík. Ale i my jsme se o Hapoel skvěle postarali v Teplicích, takže nám to jen oplácejí," prohlásil s úsměvem ředitel teplického klubu František Hrdlička. Fotbalisté navíc už večer po příletu využili tréninkové centrum čtvrtečního soupeře. Při lehké přípravě ze sebe setřásali únavu po náročném cestování, které začalo odjezdem z Teplic už v půl jedenácté dopoledne.

Reklama

Související témata: