Hlavní obsah

Tak to bylo na ručník! Francouzi po půli Slavii zcela zostudili

PRAHA

Dva zápasy stačily a naděje fotbalové Slavie na další žití v základní skupině Evropské ligy a případný postup dál devalvovaly k bodu mrazu. Po prohře v Janově totiž Eden vydrancovalo francouzské Lille, takže Jarolímův tým je dál bez bodu. Přitom čtvrteční partie se pro něj vyvíjela víc než nadějně, neboť hned v samém úvodu šel do vedení, jenže vlastní gól Suchého hned po půli byl předzvěstí pětigólového debaklu, s nímž domácí nakonec odešli.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Zdeněk Šenkeřík ze Slavie (uprostřed) přepadá přes brankáře Lille Ludovica Butelleho. Vlevo přihlíží Adil Rami.

Článek
Fotogalerie

Lepší začátek si snad ani Jarolímovi svěřenci přát nemohli. Lille se v prázdném Edenu nestačilo ani rozkoukat a už prohrávalo... Brazilec Emerson totiž lajdácky rozehrával, Šenkeřík se k míči dostal a ocitl se tváří v tvář gólmanovi Butellemu, který ho poslal k zemi. Nařízenou penaltu Belaid už v 6. minutě s přehledem proměnil a Slavia se tudíž mohla rozjet za třemi plánovanými body.

Hloušek dával návod, Belaid také

Nahrávalo jí totiž úplně všechno. Francouzi s nožem na krku už vyčkávat nemohli a museli se pustit do útočení. Aubameyang zkoušel překvapit Vaniaka, Souquet po akci velice aktivního a hbitého Hazarda rovněž, a i když neuspěli, své spoluhráče patřičně naladili a vyburcovali. Dokonce natolik, že ti se pouštěli do ofenzivy s takovou vehemencí, že až trestuhodně otvírali obranu a nabízeli Pražanům možnosti k rychlým výpadům.

Zejména Hlouškova ve 24. minutě byla převeliká a i když gólem neskončila, dala domácím recept, co s Francouzi hrát a jak je přehrát. Dva Belaidovy dalekonosné pokusy, s nimiž měl gólman Butelle neskonalé problémy, ovšem jako návod rovněž sloužit mohly.

Francouzům pomohl Suchý

Bohužel ale neposloužily, takže v otevřené a ofenzivně laděné partii Francouzi žili a hned po změně stran udeřili. Nikoli ovšem sami, ale s pomocí dezorientovaného nešťastníka Marka Suchého, který srazil centr Hazarda za Vaniakova záda.

Dvě minuty po přestávce se tudíž museli domácí zase hnát za plánovanou a pro jejich další žití ve skupině nezbytnou výhrou nanovo. Vyburcovali se, přitiskli Lille před šestnáctku a v tu ránu se gard vyměnil. Slavia útočila, její soupeř bránil a čekal na své chvíle. A ty se mu začaly nabízet v okamžiku, kdy trenér Jarolím stáhnul dost nepochopitelně ze hry Ragueda.

Výprask? Spíše ostuda!

Dvacet minut před koncem přišla první, jenže střídající Frau po dvou minutách na vníku trefil z hranice šestnáctky jen tyč. Jarolímovi svěřenci ale tohle varování vážně nevzali, vzápětí mu Suchý po prohraném souboji poskytl zase nadmíru prostoru a času a francouzský útočník už se nemýlil.

Tři minuty před koncem pak po další akci nebezpečného Hazarda druhý z náhradníků Lille Gervinho dílo zkázy dokonal a Slavia se v tu úplně zhroutila. Dostala další dva góly a opouštěla svou arénu zcela deklasovaná. Mít trenér Jarolím možnost hodit na hřiště ručník, určitě by tak učinil a svůj bezmocný tým zasypávaný skandováním nespokojených fanoušků :"My chceme Slavii!", tak vysvobodil.

Naproti fotbalovější a nadmíru efektivní Francouzi dostáli svému předsevzetí - Eden vydrancovali a úvodní remízu s Valencií umocnili plánovanou výhrou v Praze.

Slavia - Lille 1:5 (1:0)
Branky: 6. Belaid z pen. - 47. Suchý vlastní, 71. Frau, 87. Gervinho, 90. Souquet, 90.+1. Gervinho. Rozhodčí: Schörgenhofer - Hoxha, Strudl (všichni Rakousko). ŽK: Volešák - Butelle, Dumont. Diváků: 9 158.
Slavia: Vaniak - Krajčík, Suchý, Vomáčka, Hubáček - Janda, Ragued (62. Grajciar), Volešák, Belaid (76.Vasiljevič)  - Šenkeřík (76. Vlček), Hloušek. Trenér Jarolím.
Lille: Butelle - Emerson, Beria, Rami, Vandam - Dumont, Cabaye (83. Mavuba), Souquet, Aubameyang (62. Gervinho) - Hazard, Vittek (67. Frau). Trenér Garcia.

Reklama

Související témata: