Hlavní obsah

Spartě jde o posílení postupových nadějí i o desetimiliónovou prémii

EINDHOVEN

Postupovou partii má fotbalová Sparta rozehranou víc než slibně. V základní skupině Evropské ligy už nastřádala sedm bodů a kdyby ve čtvrteční večerním střetnutí v Eindhovenu s favorizovaným domácím protivníkem uhrála alespoň remízu, její naděje na postup mezi dvaatřicet nejlepších mužstev této soutěže a tudíž i desetimiliónovou prémii by se ještě víc umocnily.

Foto: Milan Malíček, Právo

Fotbalisté Sparty se radují z gólu.

Článek

Remíza ze stadiónu, kde dnešní trenér Sparty Jozef Chovanec v dresu Eindhovenu před dvaceti lety sám hrával, by Pražanům hodně pomohla. Vítězství samozřejmě ještě víc. Zvláště, kdyby výsledek druhého duelu skupiny mezi Kodaní a Kluží letenskému mužstvu nahrál do karet. „Samozřejmě že bodovat chceme,“ ujišťoval před zápasem trenér Pražanů Jozef Chovanec.

Řepka i Chovanec: Nepočítáme, nespekulujeme

„My se musíme dívat v první řadě sami na sebe a nikoli na soupeře,“ odmítá podobné spekulace sparťanský kouč. „Jdeme zápasu od zápasu bez toho, abychom spekulovali, zda hrajeme doma nebo venku, zda nastupujeme proti Bohemce nebo Eindhovenu. A body v Evropské lize už teprve nepočítáme, natož abychom kalkulovali, kolik jich bude zapotřebí k postupu,“ přidával se k trenérovi Chovancovi i Tomáš Řepka.

I jemu se však myšlenky na postup hlavou honí, to nepopírá. „Závěr podzimu se nám docela povedl. V lize jsme se dotáhli na čelo tabulky a teď zbývá dodělat ještě tuhle práci. Když to vyjde, půjde o úspěšný podzim,“ potvrzoval.

Zranění si vyžádají rošády

Večerní zápas s Eindhovenem, který začíná v 19 hodin a Česká televize ho vysílá přímým přenosem, však bude pro Spartu hodně náročný. Vzhledem k soupeři i s ohledem na problémy, jež sestavu Pražanů sužují. Dvě stálice letenské sestavy posledních týdnů Hubník a Zeman z ní totiž pro zranění vypadly a je málo pravděpodobné, že by se na trávníku objevily. Ostatně, i středeční večerní trénink sledovaly jen z tribuny.

„Nakopnutý nárt pořád bolí,“ stěžoval si Roman Hubník, zatímco kouč Chovanec přemýšlel, jak se složením mužstva zamíchat, aby proti útočně laděnému Eindhovenu obstálo. Návod by mohl najít u rotterdamské jmenovkyně, jejíž duel s Eindhovenem (2:3) sledoval.

Trenér návod hledat nemusel

„Měli bychom se inspirovat odvahou, s níž hráči Sparty Rotterdam do zápasu šli a Eindhoven potrápili, jejich aktivitou, díky níž na rychle inkasovaný gól odpověděli dvěma brankami, takže skóre otočili, vyvarovat se naopak musíme chyb, kterých se dopustili a které vedly k tomu, že zápas nakonec prohráli,“ shrnoval Chovanec své poznatky a i přes problémy s kádrem poznamenaným zraněními přidával: „Na naší hře a rozestavení nebudeme nic měnit. Výsledky nám vždy přinášela jen aktivní hra, kdy jsme se soupeřům vyrovnali rychlostí a agresivitou, vycházeli z dobrého obranného bloku a k němu přidávali protiútoky a zužitkované standardní situace.“

Spartě by sice ani případná prohra v Eindhovenu naděje na postup do jarních bojů Evropské ligy nesebrala, ovšem nechávat rozřešení na poslední zápas uprostřed prosince doma s Kodaní nemíní.

„Spoléhat na poslední střetnutí a jít do něho s tím, že musíme vyhrát, to je velice ošemetné. Proto chceme bodovat už v Holandsku,“ tvrdil před konfrontací s Eindhovenem přesvědčivě Tomáš Řepka, po jehož boku zřejmě nastoupí rakouský mladík Hoheneder. „Neříkám, že je horší, ale s Hubňou jsme sehraní a je to s ním přece jen jiné. Ale zvládneme to,“ ujišťoval.

Reklama

Související témata: