Hlavní obsah

Sparťanský střelec Gólenda přivolává další horor v koncovce

PRAHA

Narodil se mu syn Oliver a od té doby není střelecky k udržení. Nejdřív útočník Jan Holenda přispěl fotbalové Spartě dvěma góly k triumfu v Kluži, v závěru ligového podzimu si pak připsal vítězné trefy na Slovácku, proti Liberci i Bohemians 1905. Proto je logické, že Letenští budou na svého Gólendu spoléhat i v středeční bitvě o postup s FC Kodaň.

Foto: Milan Malíček, Právo

Fotbalista Sparty Jan Holenda na tréninku před utkáním Evropské ligy proti Kodani

Článek

Něco se v závěru semele, můžete si být jistí. Jakmile ve skupině K Evropské ligy nastupují fotbalisté Sparty, je k dramatu v závěrečných vteřinkách zápasu zaděláno. Pouze domácí duel s Kluží byl de facto rozhodnut již do přestávky. Ve čtyřech zbývajících zápasech vstávaly trenérům v nastaveném čase vlasy hrůzou, neboť se rozhodovalo až v koncovce.

Další horor jako by přivolával také nejlepší sparťanský střelec posledních týdnů. „Apetit na střílení gólů mám pořád, ale až po zápase si řekneme, jestli nám forma po dvoutýdenní pauze zůstala. Dramatické závěry jsou naším specifikem. Kdybychom dali gól až v 90. minutě a postoupili, budeme všichni šťastní,“ zahrává si Jan Holenda s napínavým scénářem.

Bláznivé koncovky v Evropské lize
Sparta - Eindhoven 2:2
Zeman dává v 88. minutě gól na 2:1, Reis ovšem v čase 90.+2 z penalty vyrovnává.
FC Kodaň - Sparta 1:0
Časomíra ukazuje 90.+5, Kadlec běží sám na brankáře, ale trefuje jen gólmana.
Kluž - Sparta 2:3
Domácí dostávají v 88. minutě druhou červenou kartu, ale i o devíti Dubarbier v čase 90.+1 vyrovnává na 2:2. Hodiny ukazují 90.+4 a Zeman trefuje v tutové šanci jen tyč. V čase 90.+6 pak Wilfried ustojí penaltový faul, dělá blafák brankáři a střelou do prázdné branky zajišťuje Pražanům vítězství 3:2.
Eindhoven - Sparta 1:0
Celý zápas hraje Sparta na remízu, ale v čase 90.+1 si Řepka v tísni dává rozhodující vlastní gól...

Kdyby Pražané udrželi nerozhodný stav v posledním utkání v Eindhovenu, stačila by jim teď na Letné k postupu i remíza. S touto výhodou však nastoupí Kodaň, Sparta bere pouze výhru. „Někdy je asi opravdu lepší muset vyhrát. Hlavně ať se neopakuje Eindhoven,“ usměje se Holenda.

Zápas o všechno ho láká. „Asi přijde dost diváků, moc se těším. Sami jsme se dostali do situace, že musíme vyhrát. A je opravdu jedno, jestli to bude 3:0 nebo 1:0.“

Holendovi a spol. stojí v cestě také český obránce a exsparťan Zdeněk Pospěch. Jeho kolega Libor Sionko si sedne jen na lavičku kodaňského týmu. „Něco jsem se Zdeňkem odehrál, ale není to nic specifického. Na Kodaň se chystáme jako na celek,“ ujišťuje Holenda.

Reklama

Související témata: