Hlavní obsah

Ani Sparta zimu v Evropě nepřečká, od Kodaně dostala tvrdou lekci

PRAHA

Slabých dvacet minut žila naděje fotbalové Sparty, že by mohla v Evropské lize přečkat do jara. Pak jí Senegalec N’Doye během sedmi minut vstřelil dva góly a bylo vymalováno. Hráči FC Kodaň byli výrazně lepší a s přehledem si na Letné došli pro postup. Český klubový fotbal tak dodrží smutnou tradici posledních let. Všichni jeho zástupci skončí v pohárech již na podzim.

Foto: Petr Horník, Právo

Fotbalový útočník Bony Wilfried ze Sparty v souboji s Laursenem z týmu FC Kodaň

Článek

Pohroma letenských stoperů se před utkáním naplnila. Hubník vydržel po zranění trénovat jen tři dny a musel tak usednout na tribunu vedle vykartovaného parťáka Řepky. Do zápasu o všechno tak Pražané vyrukovali s improvizovanou stoperskou dvojicí Hoheneder - Hušek.

Už samotný začátek zápasu mnohé naznačil. V první desetiminutovce se domácí vůbec nedostali na polovinu soupeře. Hutchinsonova tečovaná střela skončila u Blažka, za Spartu odpověděl dvěma pokusy Wilfried. Když už se zdálo, že se Pražané osmělují, přišel tvrdý direkt na jejich bradu.

Ve 22. minutě byla absence elitních stoperů víc než citelná. Na přímý kop nikdo pořádně nevyskočil, takže N’Doye musel být udiven, jak lehce vstřelil hlavou první gól. Po dalších sedmi minutách udeřil Senegalec znovu, v klidu si naběhl za Hohenedera na přetažený centr a pohodlně zvýšil.

A to byl vlastně konec. Sparta totiž na Kodaň absolutně nestačila. Hráči byli bez šťávy. Směrem dopředu jim nic nefungovalo, chyběl důraz, sebeobětování i vůdce, který by vzal hru na sebe. A to bylo vzhledem k tomu, že se hrál proklamovaný zápas podzimu, obrovské zklamání.

"Jedním slovem katastrofa. Mysleli jsme na postup, ale nikdo neplnil taktické pokyny. Dělali si s námi, co chtěli. Ke konci už to vypadalo jako bago," líčil rozčarovaný záložník Igor Žofčák.

V nástupu do druhé půle mohla opařené diváky rozehřát jen Kuckova hlavička po rohovém kopu. Netrvalo dlouho a skóre nabralo podobu debaklu. Nešťastník Hoheneder naivně fauloval fantoma N’Doyeho a Grönkjaer nařízenou penaltu proměnil. A když si pak Pamič na půlce hřiště zbytečně vyšlápl na Grönkjaera a viděl druhou žlutou kartu, šla Sparta do deseti a obraz absolutního zmaru byl zase o kus úplnější.

"Velká škoda, ale Kodaň byla jednoznačně lepší. Bylo znát, že nám chyběli dva klíčoví stopeři. Již v přípravě na zápas jsem cítil, že to mužstvem otřáslo," řekl trenér Jozef Chovanec. Přes trpký konec nevidí pohárový podzim svého týmu černě. "Naopak, pozitivně ve všech směrech. Nebyli jsme ve skupině favoritem, naši soupeři jsou prostě dál. Musíme pracovat a příště třeba budeme silnějším týmem," dodal Chovanec.

Jediným plusem pro sparťany bylo, že se na podzim poprvé na hřiště dostal uzdravený Kladrubský. A pak ještě dva vynikající zákroky Blažka, kterými překazil N’Doyemu hattrick a uchránil domácí od ještě větší blamáže.

Sparta Praha - FC Kodaň 0:3 (0:2)
Branky: 22. a 29. N’Doye, 54. z pen Grönkjaer. Rozhodčí: Kever (Švýcarsko). ŽK: Kušnír, Pamič, Kucka - N’Doye. ČK: 59. Pamič. Diváci: 17 151.
Sparta: Blažek - Kušnír, Hušek, Hoheneder, Pamič - Žofčák, Kucka (79. Kladrubský), Vacek (52. Kadlec), Zeman - Wilfried (66. Jirouš), Holenda. Trenér Jozef Chovanec.
Kodaň: Wiland - Pospěch, Antonsson, Laursen, Wendt - Hutchinson, Kvist, Nörregaard (82. Delaney), Vingaard (71. Sionko) - Grönkjaer (85. Ailton), N‘Doye. Trenér Stale Solbakken.

Reklama

Související témata: