Hlavní obsah

Baník v odvetě doma nedal ani gól, příště na něj čeká běloruský Mogilev

OSTRAVA

Po kanonádě přišel půst Ostravanů, přesto jdou dál. Formální odvetě 2. předkola Evropské ligy dali remízovou bezbrankovou podobu. Plán, že Baník zkusí výhrou vylepšit český pohárový koeficient výhrou, zůstal jen planým příslibem.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Antonín Fantiš z Baníku Ostrava (vlevo) bojuje o míč s Irakli Čankvetazdem z hruzínského WOT Georgia Tbilisi.

Článek

Hrálo se v podstatě jen proto, že se muselo. Že by gruzínský WIT Georgia Tbilisi mohl pomýšlet na zvrat po šestigólovém přídělu na svém hřišti, nepadalo pochopitelně do úvahy. V minulosti bylo k vidění hodně, ale takový kolaps si asi nelze od českého pohárového zástupce představit.

V příštím předkole hraje Baník s běloruským Mogilevem. Právě otázka, kdo bude další překážkou v cestě do hlavní části druhé evropské klubové soutěže, byla interesantnější nežli celý dnešní souboj na Bazalech.

Poklidný ráz dal odvetě už první zápas, v němž ostravský celek dokonale zničil veškeré postupové ambice gruzínského soupeře.

Vrťo ani Koukal se neprosadili

Přesto gól mohl padnout už záhy. Vrťo, jeden z nasazených náhradníků v týmu trenéra Koubka, hned v první minutě po Lukešově centru pálil do brankáře Mikaberidzeho. Koukal z podobně výhodné situace pálil do tyče.

Gruzínský soupeř se zdaleka nemusel cítit tak bídně jako v prvním utkání, v pohodově partii došlo i na jeho střelecké pokusy. Lipartijův pokus byl tečován, ale gólman Baránek se protáhl jako už dlouho ne a vyrazil míč nad.

I ve druhé půli si strážce domácí brány nemohl stěžovat, že by jeho umění v parnu nebylo využito. Ale jinak byla druhá část ještě horší než už tak dost volnější poločas první.

Osvěžením pro fanoušky moho být i to, že díky hlasateli mohli na dálku sledovat, kdo že bude dalším soupeřem Baníku. Věděli tak o vedení norského Stabaeku v první půli v Mogilevu, který nakonec vyrovnal a vzhledem k výsledku úvodního utkání na severu (2:2) jde dál. Baník příští týden vyrazí do Běloruska.

Přiznivcům to bylo zjevně jedno, spíše tradičním skandováním 'Banik, pi...' proveřovali šéfa sportu v ČT Otu Černého, zda-li je jeho averze vůči vulgaritám v přenosech vskutku tak zásadová a zda-li by se třeba mohla týkat i fotbalu.

Odvetný zápas 2. předkola fotbalové Evropské ligy:
Baník Ostrava - WIT Georgia Tbilisi 0:0
Rozhodčí: Jovanetič - Jovanovič, Milovanovič (všichni Srb.). ŽK: Koukal, Frydrych, Lukeš - Čankvetadze, Mikaberidze. Diváci: 3405. První zápas: 6:0, postupuje Ostrava.
Ostrava: Baránek - Řezník, Frydrych, Neves, Koukal - Lukeš, Greguš, Wojnar (72. Hušbauer) - Fantiš (46. Zeher), Šenkeřík (58. Pilík), Vrťo. Trenér: Koubek.
WIT Georgia: Mikaberidze - Bechvaja, Lomaja, Adamadze, Majsašvili (79. Gurešidze) - Vasadze, Čankvetadze - Janelidze (75. Zakradze), Lipartija, Klimiašvili - Kvaratschelja (63. Chimakadze). Trenér: Kočlašvili.

Reklama