Hlavní obsah

CSKA je trochu jiný kalibr, upozorňuje Chovanec před cestou do Moskvy

Dal svým chlapcům pořádně časný budíček a na osmou ráno stanovil odlet směr Moskva. Fotbalisty Sparty čeká ve čtvrtek proti CSKA druhý zápas v Evropské lize a kouč Jozef Chovanec se tak po pěti letech vrací do Ruska, kde v roce 2005 trénoval Kubaň Krasnodar. Moc dobře ví, co Pražany čeká. „CSKA, to je trochu jiný kalibr než Sparta,“ přiznává před cestou k těžkému duelu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Sparty Jozef Chovanec

Článek

Váš soupeř o víkendu vyhrál 3:0 v Tomsku. Forma mu asi nechybí.

V Tomsku jsme svého člověka neměli, ale jinak víme o CSKA všechno. Jak hrál v prvním kole Evropské ligy v Lausanne, ale třeba také v minulé sezóně Ligy mistrů s Interem Milán.

A jak na tom CSKA je?

Vedoucí Petrohrad už asi doma nedoženou, ale o druhé místo se určitě porvou. Síla mužstva CSKA je jednoznačná. Vždyť jeden jejich hráč má hodnotu jako málem celý náš klub... Ruské týmy hrají výborný fotbal a útočí na Ligu mistrů. A zdaleka to není jen o penězích, ale také o myšlení a strategii.

Když Sparta dříve narážela v Lize mistrů na Spartak Moskva, docela se jí proti němu dařilo.

Jenže CSKA je jiný level než Spartak! Opírá se o řadu kvalitních cizinců. Petrohrad v létě napumpoval do posílení kádru skoro miliardu a do Ligy mistrů neprošel. CSKA jde jinou cestou, nové hráče dosazuje do sestavy jen na potřebná místa. Podle mě jsou Rusové dál než jiné země. Do jejich ligy už se málokdo dostane, berou jen top kvalitu.

To platilo již za vašeho působení v Krasnodaru?

Od té doby se hodně změnilo, jejich potenciál je velký. Rusové se obracejí na kvalitní trenéry, k nimž řadím i kouče CSKA Sluckého, který v Samaře vedl Honzu Kollera. CSKA je tým, který přesahuje naše možnosti. Ale to platí o každém, s kým teď hrajeme. Snad až na Lausanne. Doufám, že ti budou jako my...

Remízou s Mladou Boleslaví jste v sobotu spadli z vítězné vlny. Je to před cestou do Moskvy problém?

My zase na žádné velké vlně nebyli. Hráči se snaží, ale není jednoduché držet prapor nahoře. Už teď máme za sebou tolik zápasů, kolik jich bude mít většina českých týmů po konci podzimu. A to nás ještě nějakých dvanáct čeká... Chceme jít do kvality a věřím, že to přijde.

Reklama

Související témata: