Hlavní obsah

Musí nastat změny, láteří Chovanec a plánuje zimní čistku

Přiznává, že majitelům klubu logicky dochází trpělivost. Po vyřazení z domácího poháru a ligové porážce v Teplicích fotbalová Sparta neuvěřitelně zkolabovala také v Evropské lize s Lausanne a připsala si jen bod za domácí remízu 3:3. Kouč Jozef Chovanec ještě den poté těžko chápe, jak jeho mužstvo mohlo tak katastrofálně selhat. „V zimě kádr zredukujeme,“ má jasno.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Kouč Sparty Josef Chovanec na páteční tiskovce mužstvo nešetřil.

Článek

Už jste si zápas rozebral a jakžtakž pochopil, co se vlastně v závěru utkání stalo?

Viděl jsem ho několikrát a teď dopoledne ještě probíhá video s hráči. Na evropský pohár nám navazuje pondělní zápas v Liberci, tak se nad sebou musí zamyslet. S takovým přístupem nelze dosáhnout ničeho. Máme dobře rozehraný zápas - a pak skončí takhle...

Dá se takové selhání vůbec pochopit?

Těžko se to chápe. Soupeř si prakticky nevypracoval šanci. Pořád to samé, ze tří střel na branku dostáváme minimálně dva góly. S Teplicemi, v Hradci, podobně i v Budějovicích. Nedá se říci, že by nás soupeř přehrával, ale my se zkrátka porazíme sami. V tom případě musí přijít změny v organizaci naší hry i v personálním obsazení na hřišti.

Změny tedy budou již v Liberci?

Musí přijít, ale konkrétní nebudu. Odkázaní jsme i na zdravotní stav hráčů. Kušnír má znovu problémy s kotníkem, Blažek delší čas s kolenem a chytá pod injekcemi.

Plánujete větší obměnu kádru v zimním přestupním termínu?

Logicky k ní musí dojít. Vypadli jsme z Ondrášovka Cupu, takže hrajeme o jednu soutěž méně. V tuto chvíli je tedy zbytečný luxus mít tady dvacet šest hráčů. Ale jak říkám, roli bude hrát i jejich zdravotní stav.

Vedli jste 3:1. Nepřišlo v tu chvíli přece jen podcenění soupeře ze druhé švýcarské ligy?

Nemělo by to k tomu vést, proto o přestávce znovu přišel velký apel, že je třeba zápas dohrát a získat důležité tři body. Po naší nedůslednosti však přišla nejistota, v koncovce jsme byli laxní a začali hrát, jako kdybychom se zbláznili.

Chybují hráči, ale zodpovědnost nese trenér. Jste po sérii tří nepovedených zápasů pod tlakem?

Tlak je na celý trenérský štáb. Jednoznačně to tak je.

V Liberci už tedy asi musíte konečně vyhrát...

Rozhodně. A vzhledem k našemu postavení v tabulce a bodovým odstupům nejen tam, ale i ve všech dalších podzimních zápasech.

A co se bude ve Spartě dít, když to ani v Liberci nevyjde?

Tak nepřemýšlím, ale pro nikoho by to nebylo příjemné. Pro fanoušky, hráče, nás trenéry ani vedení.

Nedochází už majiteli trpělivost?

Určitě, kdo by nebyl v takové situaci nespokojený...

Za dva týdny nastoupíte v Lausanne. Budete tam hrát na vítězství?

Jednoznačně, vyhrát jsme potřebovali již doma. Palermo prohrálo doma s CSKA, takže jsme na tom mohli být daleko lépe než teď.

Věříte v postup ze skupiny?

Musíme na hráče apelovat a trénovat, jinak to nejde. Postavit to nejsilnější a nejlepší, co máme. Věřím, že s Lausanne přišel výpadek, který se už nebude opakovat. Vzpomněl jsem si na loňský zápas s Eindhovenem, kdy jsme o výhru rovněž přišli až v nastavení. Dva ztracené body nám pak také chyběly... Věřím, že letos to dokážeme napravit.

Reklama

Související témata: