Hlavní obsah

Senzace, Sparta dosáhla svého a veze z Palerma pohárový postup do jara

PRAHA/PALERMO

Dlouhých sedm let fotbalisté Sparty nepřežili v pohárové Evropě zimu, Slavia si jako poslední český klub zahrála na jaře v sezóně 2007/08. Po čtvrtečním večeru už to neplatí. Sparta v pátém utkání základní skupiny Evropské ligy uhrála v Palermu vytouženou remízu 2:2 a zajistila si tak s předstihem postup do osmifinále. Jediný pohárový zástupce českého fotbalu uzavře skupinu 15. prosince domácím zápasem s CSKA Moskva, prvním postupujícím.

Foto: Alessandro Fucarini, ČTK/AP

Fotbalisté Sparty Václav Kadlec (vlevo) a Ondřej Kušnír oslavují remízu na hřišti Palerma, která přinesla postup do osmifinále Evropské ligy.

Článek
Fotogalerie

Zatímco Pražané vyrukovali do bitvy o postup s očekávanou jedenáctkou, Italové základní sestavou potvrdili, že domácí Serie A, v níž atakují Ligu mistrů, je pro ně přednější. Na lavičce zůstal třeba i útočník Miccoli. Začátek zápasu před prořídlými tribunami byl vlažnější, což po delší herní pauze Spartě vyhovovalo. O první střelu se postaral domácí Pastore, pak následovaly nepřesné přímé kopy Kucky, respektive Liveraniho. Až po úniku Pamiče se zrodila opravdu zajímavá akce, Kušnír se pořádně napřáhl, ale palermská obrana jeho střelu včas zblokovala.

Evropská liga on-line - 5. kolo
Palermo - Sparta 2:2

Vedení se tak ujali domácí - a vůbec se nenadřeli. Ve 23. minutě odhlavičkoval Kweuke míč po přímém kopu před šestnáctku, kde zůstal neobsazený Rigoni. Ten prudkou střelou k tyči prostřelil klubko sparťanských hráčů a brankář Blažek na jeho ránu nedosáhl. Gól Italy povzbudil, Rigoniho receptu použil i Pastore a letenský gólman musel předvést pořádný skok plavmo, aby tentokrát uspěl. Sparťanskou odpověď narýsoval Vacek, jenže Kweuke ve velmi nadějné pozici jeho přihrávku netrefil.

Nicola Rigoni z Palerma (uprostřed) překonává brankáře Sparty Jaromíra Blažka v utkání 5. kola Evropské ligy.foto: ČTK/AP/Anastasi Lapresse

Těžký život měl v útoku Wilfried. Palermo nejlepšího střelce Evropské ligy důsledně obsazovalo, obránci si při jeho bránění často vypomáhali fauly. Bonyho parťák z útoku měl prostoru přece jen více, v závěru poločasu však Kweuke po rohovém kopu hlavičkoval velmi nepřesně.

Po přestávce přišla penaltová přestřelka

Přesto se právě Wilfried nejvíc zasloužil o vyrovnání. Minutu před přestávkou ho fauloval Goian a viděl žlutou kartu. Pět minut po zahájení druhé půle ho stáhl ve vápně znovu, viděl druhou žlutou, byl vyloučen a Kladrubský z penalty vyrovnal! "V Žilině jsem v předkole Ligy mistrů penaltu neproměnil. Právě proto jsem si vzal míč znovu a částečně to snad napravil. Věřil jsem si, vybral si zase tu svoji stranu - a jsme tam!" jásal po utkání Kladrubský.

Sparťan Juraj Kucka (vlevo) bojuje o míč s Mauriciem Pinillou z Palerma v utkání 5. kola Evropské ligy.foto: ČTK/AP/Alessandro Fucarini

Z postupového stavu se však Sparta dlouho neradovala. Přesilovku začala hodně zmateně, Vacek podkopl špílmachra Liveraniho a také domácí dostali výhodu pokutového kopu. Pinilla ho jistě proměnil. Jenže radost Palerma trvala jen tři minuty. Přesně tak dlouho trvalo Vackovi, než odčinil svůj penaltový faul - přesně odcentroval a důrazný Kucka hlavou zblízka vyrovnal. Stav 2:2 znovu posouval Letenské do jarních bojů... "Nebylo to jen o mně, ale o celém týmu. Jsem rád, že se mi centr povedl, druhý gól byl krásný. Před penaltou jsem navíc přihrál i Bonymu," pochválil se šťastný Kamil Vacek.

Dvě minuty před koncem ve sparťanech zatrnulo, ke gólové střele se napřáhl střídající Miccoli, ale branku jen těsně minul. Další šanci už Palermo nedostalo, naopak v nastavení byl vyloučen také Pastore. O to snadněji dovedli Pražané zápas v posledních vteřinách k vytoužené remíze. A postupu!

Letenští naplnili svůj sen

"Naplnili jsme sen, který jsme měli. Hráči mají obrovskou radost, po čase se dostali v pohárech zase dál. Je to také příležitost zamyslet se, co jsme udělali dobře, čím jsme se k postupu dopracovali," konstatoval spokojený kouč Jozef Chovanec pro Českou televizi.

"Dvakrát jsme prohrávali, ale podruhé už jsme hráli proti deseti. Věřil jsem, že zachováme klid a prosadíme se. V šestnáctce jsme měli výškovou převahu a dostatečný důraz. Jen v závěru jsem se obával, aby se něco nesemlelo. Zase se prodlužovalo o dvě minuty více, než rozhodčí signalizoval, a s tím nemáme dobré zkušenosti," oddychl si Chovanec.

"Je to fantastické, po losu jsme považovali postup za obrovský úspěch. A je to skutečnost, kterou jsme to fanouškům vrátili za to, že chybíme v Lize mistrů," jásal Vacek. "Bylo to těžké. Dostali jsme gól z ničeho, dotahování nás stálo spoustu sil. Je to velký úspěch pro Spartu i celý český fotbal," přidával se Kladrubský.

Evropská liga - 5. kolo základní části
Skupina F
US Palermo - Sparta Praha 2:2 (1:0)
Branky: 23. Rigoni, 59. Pinilla z pen. - 51. Kladrubský z pen., 62. Kucka. Rozhodčí: Strahonja - Krmar, Premužaj (všichni Chorv.). ŽK: Migliaccio, Goian, Pastore - Kušnír, Kweuke, Vacek, Řepka. ČK: 50. Goian, 90.+3 Pastore. Diváci: 9000.
Palermo: Benussi - Cassani, Muňoz, Goian, Balzaretti - Migliacio, Pastore, Liverani (69. Kasami), Rigoni - Pinilla (76. Miccolli), Maccarone (52. Bovo). Trenér: Rossi.
Sparta: Blažek - Kušnír (69. Kadlec), Brabec, Řepka, Pamič - Kladrubský, Vacek, Kucka, Podaný (83. Zeman) - Wilfried, Kweuke (90.+1 Hoheneder). Trenér: Chovanec.

Reklama

Související témata: