Hlavní obsah

V návalu postupové euforie plánovali sparťané dlouhé oslavy

PALERMO

Drželi se kolem ramen a radostně poskakovali. Jako malé děti radující se z přívalů sněhu daleko doma. Fotbalisté pražské Sparty právě v Palermu získali bod, kterým stvrdili postup do jarní fáze Evropské ligy. Plně dali průchod emocím na oslavu postupu letenského týmu z podzimní části evropských pohárů po sedmi letech.

Foto: Alessandro Fucarini, ČTK/AP

Sparťan Juraj Kucka (vlevo) bojuje o míč s Mauriciem Pinillou z Palerma v utkání 5. kola Evropské ligy.

Článek

„Je to pecka, naprostá fantazie,“ rozplýval se Jiří Kladrubský, záložník Pražanů. „Dvakrát jsme prohrávali, ale vždy jsme srovnali a alespoň částečně odčinili nezdar v kvalifikaci o Ligu mistrů s Žilinou. Postup je senzační,“ zářil blahem záložník Sparty Kamil Vacek.

„Letěli jsme si do Palerma pro postup. Vše jsme zvládli, a tak nás čeká veliká oslava. Už v letadle a následně i potom doma. Víkend máme volný, takže si jistotu jarních zápasů v evropské soutěži vychutnáme. Nic v plánu nemáme, ale s improvizací v tomto směru nebude problém,“ culil se uličnicky Kladrubský.

Dobře přitom věděl, že úvod předposledního zápasu podzimní sezóny Spartě nevyšel. „Prvních pětadvacet minut jsme byli strašně zatažení. Nekombinovali jsme, báli jsme se balónu,“ přiznával Kladrubský. „Strašně moc jsme kazili, byli jsme zbytečně ustrašení,“ mínil Juraj Kucka, autor vyrovnávacího gólu na 2:2. „Viděl jsem, že vracející se hráč je menší, a tak jsem se snažil co nejvíce se natlačit do souboje,“ líčil slovenský reprezentant.

Jeho gól byl odpovědí na proměněnou penaltu Palerma po faulu Vacka. „Ale já jsem jen hasil těžkou pozici po odraženém míči v prostoru, kde měl být Leo Kweuke či Bony Wilfried. Snažil jsem se uhnout, ale už bylo pozdě,“ hájil se Vacek.

První penaltu zápasu proměnil jeho parťák ze zálohy Kladrubský, který při exekuci v předkole Ligy mistrů zkolaboval. „Ihned jak rozhodčí písknul, vybavil se mi okamžik z odvety v Žilině. Vzal jsem si míč a chtěl tehdejší nezdar odčinit. V tréninku moc úspěšný nejsem, ale strašně jsem si věřil,“ líčil Kladrubský.

Přiznal, že při střele Miccoliho v předposlední minutě byl značně vyděšený. „Zkameněly mi nohy. Ale zbývající tréninky do posledního zápasu podzimu s CSKA Moskva můžeme absolvovat s lehkostí,“ oddechl si Kladrubský.

Fotbalisté Sparty oslavují proměněnou penaltu Jiřího Kladrubského (druhý zprava) na hřišti Palerma.foto: ČTK/AP/Alessandro Fucarini

Všichni sparťané věděli, že honit postup v posledním zápase s ruským gigantem by byl přetěžký oříšek. „Mají strašnou sílu. Nebylo by to nemožné, ale hodně složité,“ věděl Kladrubský. „Chtěli jsme si před posledním utkáním dopřát čtrnáct klidných dnů, což se podařilo,“ radoval se Vacek.

Trenér Jozef Chovanec ujišťoval, že k poslednímu podzimnímu zápasu přistoupí jeho svěřenci s maximální zodpovědností. „Budeme se chtít před vlastním publikem předvést v nejlepším světle. Navíc jde pořád o koeficient pro český klubový fotbal, tudíž rozhodně bude naše koncentrace stoprocentní,“ slíbil Chovanec.

Sparťan Léonard Kweuke (vpravo) bojuje o míč s Dorinem Goianem z Palerma v utkání 5. kola Evropské ligy.foto: ČTK/AP/Alessandro Fucarini

„Postup do jarní fáze je splněním sportovního cíle. Pochopitelně, že účast v Lize mistrů by byla o stupínek výše, ale po nezdaru v předkole se Žilinou jsme se maximálně koncentrovali na Evropskou ligu. Jsem přesvědčený, že dnes bychom byli pro slovenský tým daleko silnějším soupeřem. Oni tehdy plně využili všech našich absencí a problémů. Ale nemá smysl se k tomu vracet. Jsme nesmírně rádi, že české mužstvo bude i na jaře v pohárové Evropě,“ přemítal Chovanec.

Přiznal, že s úvodními minutami souboje v Palermu spokojený nebyl. „I když jsme dvakrát prohrávali, pořád byl dostatek času vše napravit. Chtěli jsme eliminovat mozek palermského mužstva Pastoreho. Ale zpočátku byl z našeho výkonu cítit ostych. Nicméně postupně náš výkon gradoval. V okamžiku, kdy rozhodčí domácím vyloučil jednoho hráče, naše šance se zvedly. A postup je zaslouženou odměnou,“ usmíval se Chovanec a přiznal, že při šanci domácího Miccoliho v předposlední minutě mu značně zatrnulo: „Normálně se asi nemýlí. Udělal mi radost, že tentokrát chyboval. Ale na druhou stranu by bylo kruté, kdybychom tenhle zápas měli ztratit.“

Reklama

Související témata: