Hlavní obsah

Proč neuvěřitelné? Byl jsem jen o15 kilo lehčí, vzpomíná na postup přes Schalke Horváth

Už pomalu neskutečných čtrnáct let uteklo od chvíle, kdy současný kapitán mistrovské Plzně Pavel Horváth pomáhal ve slávistickém dresu vyřadit z evropské pohárové scény bundesligové Schalke 04. A Schalke ne ledajaké, protože tehdy hráli v jeho řadách i čeští reprezentanti Němec s Látalem, ba co víc, rok předtím klub z Gelsenkirchenu Pohár UEFA dokonce vyhrál. Ve čtvrtečním večeru čeká Horvátha repríza tohoto souboje po čtrnácti letech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nebylo by marné si výsledek se Schalke zopakovat, zasnil se Pavel Horváth.

Článek
Fotogalerie

Nepřipadá vám neuvěřitelné, že jste proti Schalke nastupoval už před čtrnácti lety?

Pamatuji si to velice dobře, takže proč by to mělo být neuvěřitelné?!

Vždyť tehdy ještě hrávali za Schalke Němec s Látalem a vy jste se Slavií tým s Gelsenkirchenu po penaltovém rozstřelu dokonce vyřadili...

Vůbec bych se nezlobil, kdyby to dopadlo stejně, jako před pár roky. Jen nevím, jestli si mě bude nějaký kustod Schalke ještě pamatovat, protože jsem byl o patnáct kilo mladší.

Takže i tentokrát jste na start jara a těžkého protivníka pořádně nažhavení?

Hlavně se na něj všichni hrozně těšíme, i když půjde o první soutěžní zápas v tomto roce. Jen doufám, že nebude příliš vidět, že jde o zápas první, protože za ta léta mám zkušenost, že první dvě utkání nejsou právě ideální. Absolvovali jsme dobrou přípravu a doufám, že zahrajeme tak, abychom byli po zápase spokojeni.

Co to znamená spokojeni?

Pokud by se nám podařilo vyhrát jakýmkoli rozdílem a nedostat branku. Každopádně si musíme zachovat chladnou hlavu, protože hrajeme se Schalke dvojzápas a musíme proto počítat ještě s odvetou.

Do duelů se Schalke půjdete bez Jiráčka, který během zimy přestoupil do německého Wolfsburgu. Bude to pro plzeňský tým velký handicap?

Darida je fyzicky stejně dobře připravený a ani fotbalově na tom není o nic hůř, takže jediným problémem by mohlo být, kdyby se snad dostal do stavu, kdy se mu nebude dařit. Ale od toho budeme na trávníku my, abychom ho podrželi.

Takže na Schalke si troufáte i bez Jiráčka?

Jsme schopni ho nahradit, i když v současnosti je to právě on, kdo táhne Wolfsburg za evropskými poháry. Pokračuje prostě ve výkonech, které předváděl v Plzni už na podzim.

Cestu za pokračující jarní pohárovou vizí nakonec přece jen začnete na novém plzeňském stadiónu. Jak moc jste na domácí prostředí natěšení?

Chystali jsme se na ni dlouho, takže samozřejmě moc. Teď jen doufáme, že půjde o takovou premiéru, na kterou budeme dlouho a hlavně v dobrém vzpomínat.

Pokazilo vám náladu, že nejradikálnější část plzeňských „fans“ zápas se Schalke bojkotuje?

S tím nic nenaděláme, i když to samo sebou mrzí. Doufáme, že ostatní diváci tyto fanoušky nahradí a oni pak přijdou na další zápasy.

Reklama

Související témata: