Hlavní obsah

Tepličtí mají z Celtiku radost

PRAHA

Paráda, jásají Tepličtí. Po vítězi předminulého ročníku Poháru UEFA jim v jarním 3. kole postavil los do cesty letošního poraženého finalistu - Celtic Glasgow. Ostrovní celek je sice favoritem, ale podle Severočechů se i s tímto soupeřem dá hrát o postup. První utkání je na programu 26. února ve Skotsku, odveta 3. března v Teplicích.

Foto: PRÁVO/Dorian Hanuš

Teplice se ve 3. kole Poháru UEFA potkají s Celticem Glasgow

Článek

"Soupeř jako hrom, musíme být spokojeni," pravil potěšený kouč Teplic František Straka. Celtic byl jedním z týmů, které si přál. "Ještě víc sice Newcastle, ale ten nebyl nakonec mezi našimi možnými soupeři. Z těch bylo nejhratelnější asi Bordeaux, méně už Valencia a po vyřazení nizozemského mužstva ve 2. kole jsme nechtěli ani Eindhoven," vracel se k možnostem losu Straka.

Trenér: Nestane se, že nás podcení

Je Celtic výrazně silnější než Kaiserslautern a Feyenoord? "Nedá se to srovnávat, jde o rozdílné herní styly, Celtic sice hraje evropsky, ale s obrovským nasazením a nekompromisností v osobních soubojích. Nestane se už, že nás podcení, jejich disciplína je jiná," pokračoval Straka.

Rozložení sil je podle něj jasné. "Jsme totálníma outsiderama, ale pokořením K`lauternu a Feyenoordu jsme si vytvořili respekt," přemítal kouč, který za Mönchengladbach nastoupil před lety nejednou proti ostrovním celkům. "Hrál jsem proti Celtiku i Rangers, pro hráče to bude jedinečný zážitek, férovost tu dominuje, jsou přátelští."

Setrvání v Lize mistrů těsně uniklo

Na 80:20 ve prospěch soupeře odhadoval Straka postupové naděje. Podobně jako v obou předešlých kolech, budou Tepličtí zahajovat na hřišti soupeře. "Výhoda to bude, pokud přivezeme nadějný výsledek jako z Rotterdamu. Musíme se pokusit zase o úspěch porvat," podotkl Straka.

Celtic musel přestoupit do Poháru UEFA, když skončil třetí ve skupině LM za Lyonem a Bayernem, na který ztratil dva body. "Uteklo jim to celkem těsně. V Poháru UEFA ztroskotali na jaře až ve finále s Portem. Je to nesmírně kvalitní tým. Larsson, Varga, Petrov, Hartson, to vše jsou hvězdy," připomínal Straka.

Celtic do Čech teprve podruhé

I pro diváky by měl být Celtic supertahákem. V Česku byl k vidění v poháru jednou jedinkrát, v roce 1967 v semifinále PMEZ vyřadil tým se slavným Jockem Steinem Duklu, v níž tehdy zářili Viktor a Masopust. Doma vyhrál 3:1, v Praze remizoval 0:0. Ve finále pak Celtic porazil v Lisabonu Inter Milán 2:1 a získal poprvé a naposledy evropskou trofej.

Teď skotský klub zažívá další úspěšné údobí, do kterého se mu prolne střetnutí se Severočechy. "Je to nádherný, jsem z toho nadšenej," radoval se z losu útočník Jan Rezek. "Přál jsem si Newcastle a Celtic je něco podobného, možná ještě lepší. Maximálně to splnilo moje očekávání," líčil fotbalista.

Účast Horvátha a Rezka není jistá

Jeho jméno je po zejména pohárových úspěších hodně v kurzu. "Těžko říct," krčil rameny Rezek. "Od manažera Chovance vím, že největší zájem je o mě ve Spartě a Liberci, ozvaly se i Mönchengladbach a Tillburg. Není ale ani vyloučené, že bych podepsal novou smlouvu v Teplicích," řekl Rezek.

Možnost střetu s ostrovním fotbalem brali i další včetně kapitána Pavla Horvátha. "Celtic je super, moc se na něj těším," netajil radost, ale i o něm platí to, co o Rezkovi. Nemusí u toho už být. "Pokusíme se o zázrak, výhodou bude určitě to, že od nás nikdo moc nečeká," dodal obránce Karel Rada, jehož čekají souboje se střelcem Larssonem.

Reklama

Související témata: