Hlavní obsah

Penaltový mág Šeda na Islandu korunoval boleslavský postup

Akureyri

Druhý start v pohárech a také hned dva pokutové kopy, kterým v jednom utkání musel čelit, aniž by inkasoval. Jméno brankáře fotbalistů Mladé Boleslavi Jana Šedy bude po čtvrtku ještě dlouho strašit hráče islandského Akureyri, kteří kuriózně selhali při obou exekucích. Samotný Šeda, jenž výrazně přispěl k výhře 1:0 v odvetě 2. předkola Evropské ligy a postupu do další fáze, to považuje za velký kariérní zážitek.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Mladoboleslavský brankář Jan Šeda měl velkou zásluhu na čistém kontu týmu v odvetě s islandským týmem Thór Akureyri

Článek

"Moc často se nevidí, aby se vůbec proti týmu v zápase kopaly dvě penalty. Navíc, když jde o poháry a ani jednou z toho není gól. Docela unikát," řekl v Akureyri Šeda. Ten ještě v prvním poločase první penaltu domácích sám vyrazil a krátce po změně stran vystihl směr dalšího pokutového kopu, který nakonec zamířil mimo branku.

Proti dvěma penaltám v zápase? Snad někdy v dorostu

"Nepamatuju, kdy jsem čelil dvěma penaltám. Možná někdy v dorostu, nebo když jsem chytal za dospělé béčko. Je to ale o štěstí. Vůbec jsem nevěděl, jak mohou Islanďané penalty kopat, odhadoval jsem to," popisoval Šeda. Sám se za penaltového specialistu nepovažuje. "Ani si nevedu žádnou statistiku. Při tréninku, protože už kluky znám, je šance něco chytit samozřejmě větší," uvedl pardubický odchovanec.

Před oběma penaltami prý byl mimořádně motivovaný. Hlavně při té druhé byl naštvaný na rozhodčího, který podle Šedy nepoznal nahraný pád islandského hráče. "První penalta, kdy Adrian Rolko možná zahrál rukou, budiž... Ale ta druhá? Tři naši hráči stáli kolem balónu a dělali mně prostor, abych se dostal k míči. Domácí hráč tam naběhl, zařval a upadl. To byla dost přísná penalta," uvedl Šeda.

Zklamaného exekutora ještě popíchl

Netajil, jakou radost měl, když útočník Hanesson při druhé penaltě minul. "Protože jsem cítil křivdu, hodně mě to potěšilo," poznamenal Šeda. Slovně si neodpustil popíchnout ani zklamaného exekutora. "Křičel jsem na něj, že je dřevák," prozradil šestadvacetiletý brankář, který si ve čtvrtek spolu s výhrou mohl vychutnávat i to, že poprvé v kariéře na hřišti zažil postup na evropské scéně.

Zápas na Islandu mu vedle radosti z postupu a uhájeného čistého konta přinesl i chvíle strachu. Deset minut před koncem zápasu se totiž Šeda srazil s obráncem Michalem Smejkalem, který s pohmožděným kolenem, vyraženým dechem a krvácejícím nosem musel střídat.

"Bál jsem se, když jsem viděl, že nemůže popadnout dech. Snažili jsme se mu s Adrianem (Rolkem) pomoci, než si ho přebrali doktoři," vzpomínal Šeda. "Srazili jsme se u takového hraničního balonu. Ale platí pravidlo, že gólman u podobných situací prostě nesmí uhnout před ničím, i když také riskuje své zdraví," řekl Šeda.

S Millerem si role prohodili

Dřív byl brán hlavně jako trpělivý náhradník dlouholeté boleslavské jedničky Miroslava Millera, před novou sezónou se ale role prohodily. Šeda proti islandským druholigovým amatérům zatím ukázal, že mu kouč Miroslav Koubek věří oprávněně. Šeda ani v jednom utkání neinkasoval, byť hlavně před týdnem v domácím zápase zůstal prakticky bez práce. První boleslavskou volbou bude i před startem ligové sezóny, která pro Středočechy začne v neděli v Teplicích.

"Pomáhá, když vím, na čem jsem. Trenér na mě teď ukázal asi za moji dlouhodobou práci. Vždycky jsem se snažil pracovat naplno a snad se to vyplácí. Ale je to na vážkách, s Mírou (Millerem) jsme vyrovnaní, fakt záleží na naší momentální formě," přemítal Šeda.

Reklama

Související témata: