Hlavní obsah

Sparta a Plzeň inkasovaly v nastavení, Liberec vydřel s Dněprem remízu

Praha
Aktualizováno

Fotbalisté Sparty vedli sice na hřišti Feyenoordu Rotterdam 2:0 po brankách Kadlece, ale nakonec po gólu ze třetí minuty nastavení v Nizozemsku jen remizovali 2:2. Do odvety play-off Evropské ligy budou v nepříjemné situaci vstupovat fotbalisté Plzně, proti nimž Lokeren kopal ve čtvrté minutě nastavení penaltu a Západočeši i proto prohráli 1:2. Liberec prohrával na domácím stadiónu s Dněprem Dněpropetrovskem 0:2, ale Vácha zajistil Severočechům proměněnou penaltou v nastavení remízu 2:2.

Foto: ČTK

Útočník Sparty Václav Kadlec smutní, zápas s Feyenoordem Rotterdam byl rozehrán na vítězství.

Článek

Liberec vstoupil do zápasu velkou šancí. Už ve 2. minutě se v obrovské příležitosti objevil Šural. Před brankářem Lašťůvkou však váhal tak dlouho, až mu bránící hráči sebrali balón. Od té doby však ukrajinský celek dominoval. Ve 38. minutě neuvěřitelnou šanci zahodil Matheus. Obešel brankáře Bičíka a na okamžik před ním zívala prázdná brána. Tu se snažil zacelit jeden z obránců a útočník Dněpropetrovsku nastřelil jenom tyč.

Minutu před koncem úvodního dějství se však hosté dočkali. Samostatný nájezd na Bičíka proměnil obloučkem Konopljanka. A na začátku druhé půle bylo s Šilhavého svěřenci ještě hůř. Ve 49. minutě totiž zvýšil náskok Dněpru Matheus. Domácí ale zbraně nesložili. Novou krev do žil jim vlil hlavně Breznaník, který v 62. minutě napřáhl zpoza velkého vápna a přesnou střelou k tyči snížil.

Liberečtí byli ve druhé půli lepším týmem a v závěru zápasu se dočkali vyrovnání. Minutu před koncem druhého dějství zfauloval Mazuch v pokutovém území Hadaščoka a sudí ukázal na značku pokutového kopu. Balón si vzal Vácha a přesnou přízemní střelou k levé tyči se prosadil.

Sparta přišla o výhru v nastavení

Sparta vstupovala do dvojzápasu s Feyenoordem jako mírný outsider. Po půlhodině úvodního duelu se však karty zcela obrátily. Nejdříve se v pokutovém území dobře zorientoval Kweuke a přihrál doprava na Kadlece, který z bezprostřední blízkosti procpal míč do brány. A potom se drobný útočník pražského celku blýskl parádní individuální akcí. Míč si po autovém vhazování obhodil kolem Leerdama a povedenou ranou z druhého dotyku překonal Muldera.

Domácí se pokusili zkorigovat výsledek ve druhé půli. Nakonec se jim podařilo snížit. Přesně po hodině hry napřáhl z 22 metrů Nelom a křižnou střelou propálil Vaclíka ve sparťanské bráně. Ani závěrečný nápor domácích se nepodařilo Pražanům přežít bez inkasovaného gólu. Ve 3. minutě nastavení se pohotovou patičkou prosadil Achahbar.

Plzeň prohrála kvůli penaltě v nastavení

Plzeň nevstoupila do předkola play-off Evropské ligy proti Lokerenu šťastně. Už v 10. minutě brankář Kozáčik inkasoval, když se prosadil Harbaoui. Plzeňané dokázali vyrovnat po půlhodině hry. Míč si ke kopu ze standardní situace postavil Bakoš a střelou k levé tyči vyrovnal.

Západočeši si však nakonec z Belgie odvezli prohru. V nastaveném čase viděl druhou žlutou kartu a následně i červenou Ševinský a domácí měli navíc k dispozici pokutový kop. Míč si postavil Milan Marič a zařídil Lokerenu vítězství.

První zápasy play off Evropské ligy
Liberec - Dněpropetrovsk 2:2on-line
Branky: 62. Breznaník, 90. z pen. Vácha - 43. Konopljanka, 49. Matheus.
Feyenoord - Sparta 2:2on-line
Branky: 60. Nelom, 90.+3 Achahbar - 23. a 27. Kadlec.
Lokeren - Plzeň 2:1on-line
Branky: 10. Harbaoui, 90.+4 Marič - 29. Bakoš.

Reklama

Související témata: