Hlavní obsah

Loni to bylo pro Plzeň jednodušší, přiznává před vstupem na evropskou scénu i trenér Vrba

Plzeň

Před loňským vstupem do základní skupiny Ligy mistrů na tom byla fotbalová Plzeň relativně lépe. Věděla, že na favorizované giganty kalibru Barcelony a AC Milán si troufat nemůže, takže měla prokalkulováno, že přežití v pohárové Evropě záleží na tom, jak se vypořádá s běloruským Borisovem. Před čtvrtečním vstupem do Evropské ligy, v níž v prvním duelu narazí na portugalskou Coimbru, je český tým v situaci mnohem komplikovanější.

Foto: Petr Horník, Právo

Plzeňský kouč Pavel Vrba se nechce před duelem Evropské Ligy bavit o rodícím se skandále v českém fotbalu.

Článek

„Ze skupiny postupují nikoli tři, ale jen dvě mužstva, navíc v ní je jen jeden favorit - Atlétiko Madrid. My s Coimbrou a Tel Avivem jsme na stejné startovní čáře," neodvažuje se trenér Viktorie Pavel Vrba vynášet soudy, na úkor koho by si měl jeho tým tentokrát proklestit cestu dál.

Co je doma, to se počítá, připomínal kouč

Jedno však ví před čtvrtečním zahajovacím duelem Evropské ligy docela jasně. Navzdory absenci zraněných Koláře s Ďurišem a zdravotním problémům Horvátha laborujícího s bolavým lýtkem a Bakoše majícího potíže s nakopnutým kotníkem musí jeho tým portugalskou Coimbru udolat.

„Vstup do soutěže je strašně důležitý, každá případná ztráta v domácím prostředí může rozhodovat o pořadí i postupujících ze skupiny," připomínal plzeňský trenér svým svěřencům při sledování videa se sestřihem zápasů portugalské Coimbry.

Horváth? Bakoš? Až před zápasem se ukáže

Hlavou se mu přitom honily myšlenky, jak zacelit případnou absenci hned čtyř hráčů, kteří jsou pro Plzeň klíčoví. „Samo sebou že jejich ztráta by byla hodně citelná, ale až v průběhu čtvrtka se ukáže, jak na tom Horváth s Bakošem jsou a zda by snad nemohli nastoupit třeba jen na dvacet minut," předhodil Vrba domácí ligový duel s Mladou Boleslaví, kdy Horváth s Rajtoralem přišli na hřiště v průběhu druhé půle a střetnutí rozhodli. Podobnou variantu zvažuje i nyní...

„Je to ovšem jen jedna z variant. Mám v kádru i další hráče, kteří zvládli svou roli velice dobře, jakmile dostali prostor. Mnozí se dokonce v sestavě usadili natrvalo. Věřím prostě těm, co nastoupí," připomněl plzeňský kouč některé své tahy a rošády z nedávné minulosti, které mu až mimořádně vyšly.

Viktoria se elaborátem nevzrušuje

Čtyřiadvacet hodin před zahajovacím utkáním Evropské ligy přitom nechtěl nic slyšet o tom, že by snad na jeho tým měly či mohly dolehnout události odstartované sobotním ligovým duelem se Spartou a následnou audiencí letenského bosse Daniela Křetínského u šéfa českého fotbalu Miroslava Pelty.

„Jak se to týká Plzně? Neslyšel jsem, že by se jí to mělo týkat, takže proč by to mělo mít na nás vliv?" reagoval nejprve Vrba na dotaz, zda snad kauza čerstvě odpálená Křetínským a jeho elaborátem předaným nyní už dokonce protikorupční policii nezanechává na jeho mužstvu stopy.

„Týká se to Sparty, takže dotaz by měl být adresovaný jí anebo Peltovi," dodával, ale pak se přece jen na otázku zareagoval: „Ale jak jsem se dočetl, události se dotýkají celého našeho profesionálního fotbalu. To by pak musely mít kromě Sparty vliv na všechny profesionální kluby."

Reklama

Související témata: