Hlavní obsah

Máme svou tvář a hrajeme, co chceme hrát my, vysvětluje trenér Vrba úspěšné tažení Plzně

Plzeň

Spokojenost z něho přímo sálala. Aby ne, když hned v první zápase Evropské fotbalové ligy vykročila jeho Plzeň za naplněním cíle, který si hned po losu dala - postupu ze skupiny a účinkování na evropské pohárové scéně i na jaře. „Otočili jsme nepříjemný výsledek v příjemný, takže jsem pochopitelně spokojen,“ přiznával trenér Pavel Vrba po výhře 3:1 v úvodním duelu nad portugalskou Coimbrou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trenér Plzně Pavel Vrba byl po výhře nad portugalskou Coimbrou navýsost spokojen.

Článek
Fotogalerie

Zápas s Coimbrou jste nakonec brilantním nástupem do druhého poločasu otočili, ale do přestávky vás drželi Portugalci na distanc. Jakoby měli vaši hru dokonale přečtenou a nastudovanou, jakoby věděli, co na vás platí...

I v české lize nás soupeři znají a vědí, jak hrajeme, přesto většinou dokážeme zápasy zvládnout. To proto, že máme svou tvář, nepřizpůsobujeme se soupeři a už čtvrtým rokem se snažíme hrát, co hrát chceme, což je důležité. V evropských pohárech je to podobné.

Takže ani v zahajovacím duelu Evropské ligy jste po prohraném poločase neuvažoval, že byste způsob hry změnil?

Mně se naše hra v prvním poločase líbila. Vypracovali jsme si tři situace, které měly skončit gólem, ale neproměnili jsme je, zatímco po jediné chybě jsme soupeři dovolili, aby nás z brejku potrestal. To ovšem nic neměnilo na tom, že jsem na hráčích chtěl, aby se dál drželi naší hry.

Prý jste ale o přestávce volil hodně silná a tvrdá slova, která nechtěli hráči ani opakovat...

Nebylo to nic extrémního, hráli jsme zápasy, v nichž jsem byl o přestávce mnohem důraznější. Proti Coimbře jsem je jen nabádal, aby dodržovali taktiku, kterou jsme určili, počínali si trpělivě v rozehrávce a nekomplikovali si život.

Našel by se vůbec soupeř, který by vás donutil změnit herní styl, jenž vyznáváte a na němž lpíte?

Určitě Barcelona, protože ta by nás nenechala náš fotbal hrát a donutila nás, abychom míče jen nakopávali dopředu. Jinak se ale našeho stylu držíme a držet budeme, což považuji za hodně důležité.

Duel s Coimbrou jste nakonec otočili, přičemž všechny tři góly vstřelili vaši hráči hlavou. Přitom žádného bijce a typického hlavičkáře v kádru nemáte. Překvapila vás takováto produktivita?

O přestávce jsem svým svěřencům říkal, aby dávali góly hlavou, když jim to nejde po zemi (usmívá se).

Zkuste mluvit vážně...

Nabádal jsem je, aby dál hráli náš fotbal, byli trpěliví, kombinovali a míče dopředu nenakopávali. Do přestávky jsme si vytvořili šancí dost, a proto jsem hráče přesvědčoval, že po půli přijdou další.

Která ze tří gólových hlaviček se vám líbila nejvíc?

Druhá od Ďuriše, třetí od Rajtorala, protože oba branky se zrodily po kombinačních akcích. Hlavně tu Rajtoralovu oceňuji, protože jsme ho konečně donutili předskočit před krajního obránce, což jemu i všem ostatním zdůrazňujeme pořád. Ostatně, i Hora mohl takto už v úvodu branku dát, kdyby se držel našich pokynů.

Klíčem k obratu byla ale určitě hlavička Horvátha znamenající vyrovnání...

To určitě, protože šlo vzhledem k vývoji střetnutí o důležitou branku. Zvláště, když přišla hned na začátku druhé půle.

Asi jste si musel hodně oddechnout, když Horváth laborující už po dva týdny se zhmožděným lýtkem nakonec proti Coimbře nastoupil.

Samozřejmě, protože je pro nás důležitým hráčem, který dá hře klid a myšlenku. Proto jsem byl rád, že nastoupil, i když jeho zdravotní stav není optimální, což na jeho pohybu bylo patrné.

Ještě větší překvapení představovalo nasazení Ďuriše, jenž si ze srazu slovenské reprezentace přivezl zlomený prst na noze a dva týdny netrénoval.  Kdy jste se rozhodl, že ho proti Portugalcům postavíte?

Zraněný Bakoš nakonec nastoupit nemohl, takže šlo o alternativu, nad kterou jsem uvažoval už den před utkáním. A když sám Ďuriš řekl, že do zápasu půjde, rozhodl jsem se využít jeho střelecké formy v pohárových zápasech. Ukázalo se, že šlo o dobrý tah.

Reklama

Související témata: