Hlavní obsah

Sparťané bod z Bilbaa brali a vyhlížejí jarního soupeře

Bilbao

Bezbranková remíza v Bilbau, ale ani jiný výsledek, už nemohly nic změnit na postupu Sparty do jarní fáze Evropské ligy. Navíc kouč Vítězslav Lavička musel udělat několik zásahů do obvyklé sestavy. Hráči, kteří nastoupili, ale nezklamali.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankáři Sparty Praha Marek Čech (vpravo) a Tomáš Vaclík po utkání Evropské ligy v Bilbau.

Článek
Fotogalerie

Teprve potřetí se na podzim postavil do brány zkušený gólman Marek Čech. I když nemusel vytáhnout žádný zázračný zákrok, co měl chytit, to lapil bez problémů. „Čekali jsme, že domácí budou aktivnější a víc nás zatlačí. Na druhou stranu hráli to, co jsme jim dovolili. Vzadu jsme byli hodně kompaktní, i když obrana hrála v nestandardním složení. Je jen dobře, že máme kvalitně zdvojené posty. Do ničeho jsme je nepustili,“ konstatoval Čech.

„Bilbao si vyloženou tutovku nevytvořilo. My jsme měli větší a k vítězství jsme měli blíž. Bod je dobrý, ale chtěli jsme tu vyhrát. Bylo by to i zasloužené. I tak to beru jako třešničku na postupu z velice těžké skupiny,“ dodal gólman.

Skalák litoval zahozených šancí

Dvě tutovky měl na kopačkách dvacetiletý Jiří Skalák. „Do té první mě poslal Tomáš Zápotočný, který mi perfektně prostrčil míč. Jedním dotekem jsem si ho posunul. Chtěl jsem střílet nad padajícího gólmana, ale on stihl vyrazit míč na břevno. Při té druhé jsem šel z půlky hřiště sám... Netrefil jsem ale ani bránu. To bylo ode mne moc špatné. Mrzí mě to. Škoda těch šancí, měl jsem je řešit jinak,“ přiznal smutně.

Vzápětí ale ožil... „Důležité je, že jsme postoupili, protože po losu jsme si říkali, že to bude strašně těžké. Zabojovali jsme a zahrajeme si Evropskou ligu i na jaře. Kupodivu nás hodně nakopla prohra 1:2 v Lyonu a zlomové pak bylo vítězství 3:1 nad Bilbaem doma. Když dostaneme přijatelného soupeře, můžeme jít dál. Osobně bych si ale rád zahrál s ostrovním týmem, byť ti moc přijatelní nejsou, ale potkat se s Chelsea by byl obrovský zážitek a velká výzva.“

Lavička byl spokojený

Spokojený s remízou byl kouč Sparty Vítězslav Lavička. „Mám dobrý pocit především z toho, že jsme splnili to, s čím jsme do Bilbaa jeli, tedy rozloučit se s podzimní částí Evropské ligy důstojně. Abychom byli ještě úspěšnější, chtělo to skutečně proměnit některou ze šancí, které jsme měli. Nestalo se. To mi však dobrý pocit nekazí. Spokojený jsem byl i s tím, jak jsme se prezentovali po herní stránce. Velmi dobře si vedla nově sestavená obranná čtveřice, ale defenzivu jsme zvládli jako tým,“ říkal po utkání.

Do jarní fáze Sparta postoupila s předstihem, což čekal málo kdo. Ani Lavička ne... „Především to nebylo snadné, jak by se mohlo zdát. Dík patří celému mužstvu. Samozřejmě po losu by mne něco takového vůbec nenapadlo. Když jsme dostali do skupiny finalistu posledního ročníku Bilbao, silný francouzský Lyon a ambiciózní izraelskou Šmonu, bylo mi jasné, že rozhodně nejsme favority na postup a čeká nás hodně těžký úkol. O to víc mě těší, že jsme uspěli především s Bilbaem, s nímž máme lepší zápasovou bilanci a dokázali jsme odehrát dobré partie i s Lyonem,“ ohlédl se za skupinou a konstatoval: „O soupeři pro jaro jsem ještě nepřemýšlel, na to teď bude dost času.“

Reklama

Související témata: