Hlavní obsah

Benítez varuje hvězdy Chelsea před Spartou. Bude to jako Liga mistrů, nabádá

Londýn

Loni si užívali velkolepé oslavy triumfu v prestižní Lize mistrů, teď ale musí fotbalisté Chelsea hájit na mezinárodní scéně čest svého klubu v chudší a méně slavné Evropské lize, která se u velkoklubů těší jen okrajovému zájmu. A kouč Rafael Benítez před prvním kolem vyřazovací části, které Blues začnou ve čtvrtek na stadiónu pražské Sparty, cítí, že bude muset svým svěřencům promluvit do duše, aby soupeře a úroveň soutěže nepodcenili.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Trenér Chelsea Rafael Benitez (vpravo) nebere evropskou ligu na lehkou váhu.

Článek

„Budeme potřebovat trochu času, abychom si o tom promluvili. Co se týče cestování a zápasů jako takových, bude to stejné jako Liga mistrů," varuje Benítez před odletem do Prahy. „Co se týče mentality, první myšlenka je 'hmm, je to trochu jiné'," uvědomuje si.

Jeho úkolem tak bude hráče patřičně nabudit, i když boje v Evropské lize asi nejsou tím, o čem před sezónou snili.

„Když se podíváte na týmy, které Evropskou ligu hrají, je vám jasné, že to bude těžké. Poletíme (do Prahy) den předem, a až tam dorazíme, uvědomí si (hráči), že je to Evropa a že se mohou stoprocentně koncentrovat. Očekávám, že budou soustředění," věří trenér svým svěřencům.

„Musíme o tom začít uvažovat jako o skvělé soutěži s dobrými týmy a musíme se snažit dostat ze sebe to nejlepší," nabádal Benítez.

Poslední šance na trofej

Vítězství v Evropské lize je jedním ze dvou možných triumfů, na něž může Chelsea v této sezóně realisticky pomýšlet. Zůstává ve hře ještě v Anglickém poháru. Teoretická šance žije i v Premier League, v níž má však na Manchester United dvanáct kol před koncem šestnáctibodovou ztrátu. V titul tak věří již jen skalní optimisté.

Pro Premier League navíc může týmu ze Stamford Bridge uškodit právě Evropská liga, kvůli níž bude muset hrát v rytmu čtvrtek - sobota a bude mít tak méně času na trénink a odpočinek.

„Dva zápasy týdně ale můžeme ustát, pokud budeme mít k dispozici dost hráčů. Den po utkání máte lehký trénink. Druhý den už je předzápasový, takže přijde na řadu opět jen lehký trénink. To znamená, že se pokusíte zvládnout taktickou přípravu, ale moc se toho udělat nedá," rozebíral situaci Benítez, jenž už vyhrál předchůdce Evropské ligy, Pohár UEFA, s Valencií.

Ve čtvrtek bude moct na Letné proti Spartě nejspíš počítat se službami ex-sparťanského gólmana Petra Čecha, jenž krátce po zlomenině malíčku už odchytal ligový zápas s Wiganem (4:1).

„Přežil jsem to, takže jsem si jistý, že to bude v pohodě i proti Spartě. Samozřejmě to bolí, přeci jen jde o zlomeninu, ale chytat se s tím dá. Je potřeba se tou bolestí protrpět," řekl o svých pocit před duelem se svým bývalým klubem Čech.

Reklama

Související témata: