Hlavní obsah

Nemiř a prorvi balón do sítě, říkal si Kovařík před vítěznou trefou

Plzeň

Dělovka plzeňského záložníka Jana Kovaříka běhěm čtvrtečního večera rozmetala i poslední naděje fotbalistů SSC Neapol na zvrat bitvy o osmifinále Evropské ligy. Trefa jedné ze dvou zimních posil Západočechů zlomila odpor italského klubu a nasměrovala tým trenéra Vrby k historickému úspěchu. „Oba zápasy jsme odehráli fantasticky dozadu. Po vyřazení Neapole už musí mít lidé v Evropě Plzeň v podvědomí," přemítá čtyřiadvacetiletý záložník.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Plzeňský záložník Jan Kovařík se raduje z gólu do sítě Neapole.

Článek

Dokázal jste si vysnít lepší scénář prvního zápasu v plzeňském dresu na domácím stadiónu?

Vše se odehrálo přesně, jak jsem si představoval. Vyhráli jsme, čímž jsme potvrdili postup a já ještě přidal gól. Jsem neskutečně šťastný.

Před prvním gólem jste dostal centr od Františka Rajtorala. Co vám těsně před střelou běželo hlavou?

Chtěl jsem balón za každou cenu prorvat až do sítě, což se povedlo. Když jsem v Jablonci míval šance, tak jsem mířil, mířil a nikdy jsem se netrefil. Proti De Sanctisovi v neapolské brance jsem prostě zavřel oči a plácnul jsem to tam (směje se).

Vážně jste nesledoval, jaké je postavení bránících hráčů a brankáře Neapole?

Ano, dá se říct, že nesledoval. Prostě jsem to narval silou. Brankář naštěstí míč nezkrotil, však já ho tlačil do sítě i očima. A pak už jen viděl, jak se balon šourá přes čáru. Zaplavila mě euforie a obrovská radost.

V okamžiku, kdy jste skóroval, potřebovala Neapol k postupu vstřelit čtyři branky. Byl jste si jistý, že místo v osmifinále vám už Italové nevyfouknou?

Myslím, že rozhodnuto není za žádného stavu. Ale my jsme se i nadále drželi pokynů, hráli svůj fotbal a čekali na brejky. S přibývajícím časem bylo patrné, že hráči Neapole už obratu nevěří a psychicky konec nezvládli.

Začali se hodně vztekat, předvedli i několik ostrých zákroků. Bylo těžké nenechat se vyprovokovat k oplácení?

Je pravda, že závěr byl vyhrocenější. Já nejsem moc impulzivní a konfliktní typ, takže jsem byl bez obav. Ale třeba David Limberský měl několikrát podle mého namále (směje se).

Proti Neapoli jste odehrál první dva zápasy v dresu Plzně. Co vám konfrontace s Italy ukázala?

Že bych měl ještě přidat v tréninku (směje se). Myslím, že nejsem úplně pomalý, ale Maggio, který na mě hrál, byl fakt velký rychlík. Do příštího zápasu Evropské ligy musím přidat, aby mě soupeři nepředbíhali (směje se).

V osmifinále vás čeká Fenerbahce Istanbul, které nemá tak věhlasné jméno jako Neapol. Nesvádí příští soupeř k myšlence, že jste čtvrtfinále blízko?

Určitě ne. Když někdo postoupí do osmifinále, nemůže mít špatný celek. Neapol nás v prvním zápase podcenila. Myslím, že jako druhý tým italské ligy si nepřipouštěli zaváhání s Plzní. Ale ukázali jsme jim, že nás každý musí brát vážně. Myslím, že při maximálním výkonu můžeme přejít i přes Fenerbahce. Osobně se hodně těším na fanoušky do Turecka, kde bude určitě hodně bouřlivé prostředí, což člověka vyburcuje k ještě lepšímu výkonu.

Reklama

Související témata: