Hlavní obsah

Bakoš sní o gólu do sítě evropského giganta: Snad přijde můj čas na hřišti Fenerbahce

Istanbul

Je nejlepším střelcem fotbalové Plzně v zápasech evropských pohárů. Slovenský útočník Marek Bakoš pokořil v duelech Ligy mistrů či Evropské ligy soupeře už dvanáctkrát. Byl klíčovým mužem při tažení za postupem do Ligy mistrů v minulé sezóně, v probíhající sám vystřílel Západočechům místo ve skupině Evropské ligy. Teď by se chtěl trefit i do sítě Fenerbahce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Plzeňský kanonýr Marek Bakoš

Článek

Jeho góly mají rozličné přívlastky. V minulé sezóně při úvodním utkání skupiny Ligy mistrů zařídil proti Borisovu první trefu Plzně v Champions League. Když skóroval na hřišti běloruského soka, byl jeho zásah postupový a znamenal účast v jarní části Evropské ligy. Na startu probíhající sezóny skóroval v play off Evropské ligy na půdě Lokerenu, doma pak trefou v odvetě zařídil místenku v základní skupině.

„Je samozřejmě lepší, když jako útočník zařídíte postup gólem, než jen pouhou účastí na hřišti. Samozřejmě, pracujete pro mužstvo, ale když není brankový efekt, pocit má k ideálu daleko," vrací se devětadvacetiletý útočník k postupu přes belgického soka.

Teoreticky lze mezi Bakoše a postupové úspěchy Plzně dát rovnítko. „Nevztahuji naše úspěchy v pohárové Evropě na sebe. Jsem rád za důležité góly, ale určitě nežiju z toho, že jsem zařídil postup přes Lokeren nebo pokořil Borisov. Nehraji přece individuální sport. Kdybych byl tenista na US Open, pak fajn. Ale jsem fotbalista. Nebýt spoluhráčů, neprosadil bych se," odmítá si připisovat úspěchy Západočechů. „Kéž by moje gólové úspěchy v evropských pohárech byly častější a pravidelnější. Až bude postupových tref pět nebo šest, můžeme se bavit o výjimečnosti Bakoše," směje se plzeňský útočník.

Motivace je na všechny zápasy stejná

Proč se mu na evropském poli tolik daří, byť protivníci jsou nepochybně kvalitnější než v zápasech tuzemské nejvyšší soutěže? „Shoda náhod," krčí rameny rodák z Nové Bani.

Odmítá, že by k duelům evropských pohárů nastupoval v jiném rozpoložení. „Jde o specifické zápasy, které člověk nezažívá každý týden. Ale nemohu říct, že bych byl hladovější po gólech. Nemyslím, že bych byl soustředěnější proti Coimbře než proti Slavii. Můj přístup je stejný jako k ligovým duelům. Nastoupím a chci vyhrávat souboje, připravit šance spoluhráčům, dát gól. Je to snadné," culí se Bakoš.

Obranu velkých protivníků nepokořil. O trefě do sítě Barcelony jen snil stejně jako všichni spoluhráči. Neprosadil se ani proti AC Milán či v duelech úvodního vyřazovacího kola Evropské ligy, v němž Plzeň zostudila Neapol celkovým skóre 5:0. „Branku nevstřelil, ale odvedl spoustu černé práce. Pohybem a souboji unavil obránce," vyzdvihuje přínos slovenského střelce plzeňský trenér Pavel Vrba.

Chtěl bych pokořit velkého soka, tvrdí Bakoš

„Gól můžete dát každému. Jednu šanci, nějaký závar si tým vytvoří takřka pokaždé. Samozřejmě, že proti týmům jako Barcelona, Neapol či Atletico Madrid je důležité hlavně podržet míč na polovině soupeře, abychom mohli vůbec něco vymýšlet," vysvětluje Bakoš.

Už si několikrát vyslechl, že jeho bilance pokulhává, neboť proti gigantům se neprosadil. „Já jsem rád za každý gól. Nerozlišuji, jestli šlo o kvalifikaci Ligy mistrů. Byl jsem kousek ke gólu proti Milánu. Chtěl bych takového soka pokořit, abych zjistil, jak úspěch do sítě nejlepších týmů chutná. Snad můj čas přijde ve čtvrtek," doufá Bakoš před odvetou osmifinále Evropské ligy na hřišti Fenerbahce Istanbul, kde Plzeň potřebuje k postupu vyhrát při minimálně dvou vstřelených gólech.

Nejlepší pohároví střelci Plzně od roku 2010:
Marek BAKOŠ12
Michal ĎURIŠ8
Pavel HORVÁTH7
Daniel KOLÁŘ6
František RAJTORAL4

Reklama

Související témata: