Hlavní obsah

Fenerbahce - Plzeň 1:1Plzeňský kapitán Horváth u Bosporu kiksem pohřbil postupové naděje Viktorie

MinutaMin. Tým Hráč Akce
43. Ucan 1 : 0
61. Darida 1 : 1
Záznam online reportáže

Istanbul

Plzeňský kapitán Pavel Horváth si v odvetě osmifinále Evropské ligy zřejmě popletl dětskou říkánku: První rána kapitána nabitá, řvávali kluci při vybíjené a Horváth skutečně nabil. Nikoli ovšem některému ze spoluhráčů, ale střídajícímu mladíkovi v dresu domácího Fenerbahce Ucanovi, který po kiksu nejzkušenějšího hráče Viktorky rozhodl přesně mířenou střelou k tyči o tom, že letošní putování Viktorie pohárovou Evropou skončilo v osmifinále u Bosporu. Darida sice dokázal po změně stran vyrovnat a Limberský trefil tyč, ale to už na postup nestačilo.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Plzeňský kapitán Pavel Horváth se skluzem snaží obrat o míč Dirka Kuijta z Fenerbahce.

Článek
Fotogalerie

Deset minut Plzeň potřebovala, aby se přesvědčila, že i Turci jsou v defenzívě zranitelní.  Na co prostě Vrbovi svěřenci nepřišli během domácího duelu, to v Istanbulu pochopili záhy. Skutečně stačilo rozběhnout pár rychlých akcí po křídlech a možnosti se nabídly. Nejprve se do ní dral Kovařík, ale k míči se nedostal, vzápětí se v ní ocitl po rohovém kopu stoper Čišovský, ale v hodně slibné příležitosti hlavičkoval nad.

Náznaky, u nichž ale zůstávalo

Techničtější,  pohyblivější a fotbalovější Fenerbahce muselo zbystřit.  Zvláště, když s ubíhajícími minutami o sobě dal vědět i Horváth několika chytrými a hlavně překvapivými přihrávkami za domácí obranu. Darida jednu takovou pochopil, a i když na míč nedosáhl a jen ho tečoval, domácímu gólmanovi Demirelovi i tak zatrnulo.

V komorním prostředí prázdného stadiónu se hrálo v poklidném tempu, což Plzni pochopitelně také vyhovovalo. Měla opticky navrch, neboť mohla kombinovat, postupně se dostávat k šestnáctce Fenerbahce a tam hledat klíč ke vstřelení potřebného gólu. Třeba i z rohů, kterých kopal Horváth hned několik, aniž by však z nich protivníka zaskočil.

Turecko mu není souzené

Možná ho to iritovalo natolik, že těsně před přestávkou nachystal pro změnu vyloženou šanci devatenáctiletému domácímu mladíkovi Ucanovi. Poté, co Kozáčik reflexivně zneškodnil velkou příležitost Senegalce Sowa, chtěl totiž plzeňský kapitán po pár minutách akci brazilského legionáře Cristiana  a jeho přihrávku do šestnáctky vyřešit fotbalově.

Namísto toho však doslova nabil rozběhnutému náhradníkovi Ucanovi, proti jehož střele neměl gólman Kozáčik šanci.

Turecko prostě nebylo a není Horváthovi souzeno, což se ukázalo v inkriminovaném momentu, stejně jako v průběhu celé druhé půle. Ani on nedokázal mužstvo vyburcovat k potřebné aktivitě, natož pak strhnout, takže ani snaha o zvrat se nekonala.

A to přesto, že šance pořád žila, i když Turci evidentně přidali, zrychlili pohyb i hru a po deseti minutách mohli definitivně rozhodnout. Kuijtovu střelu však stačil Kozáčik ještě vyrazit, následná střela Cristiana mířila nad.

Darida první střelou vykřesal naději

Až Darida na nabídku Fenerbahce zareagoval. Po Kovaříkově přihrávce namířil ze sedmnácti metrů a první přímou střelou mezi tyče překonal brankáře Demirela. Půlhodiny před koncem odvety tak plzeňská naděje na postup do čtvrtfinále zase ožila.

A za deset minut chyběly Limberskému jen centimetry, aby ji proměnil v realitu, neboť jeho tečovaná střela skončila na tyči. Trenér Vrba se v ten moment rozhodl riskovat a vsadit vše na jednu kartu. Stáhl ze hřiště Horvátha, ofenzívu posílil o Ďuriše. A právě ten měl po pěti minutách na trávníku možnost trenérův tah zúročit. Rajtoralovu ránu však tečoval těsně vedle tyče, aby poté pohrdl i další příležitostí, neboť hlavou bránu netrefil.

Tím podepsal nad svým celkem definitivně ortel, neboť přes všechnu snahu si už Plzeň další šanci nepřipravila. A když ani závěrečný závar v šestnáctce Fenerbahce zakončovaný Kozáčikem vytoužený gól nepřinesl, Vrbův tým v pohárové Evropě skončil. Fenerbahce už si remízu a tudíž účast ve čtvrtfinále pohlídalo.

Fenerbahce Istanbul - Viktoria Plzeň 1:1
Odveta osmifinále EL, první zápas 1:0, postupuje Fenerbahce
Branky: 43. Ucan - 61. Darida. Rozhodčí: Gräfe - Hëcker, Henschel (všichni Něm.). ŽK: Kuijt, Gönül - Bakoš, Kolář, Tecl. Poločas 1:0.
Fenerbahce: Demirel - Gönul, Yobo, Irtegün, Ziegler - Sahin, Topal (35. Ucan) - Kuijt, Cristian (90. + 2. Korkmaz), Erkin - Sow (82. Topuz). Trenér: Kocaman.
Plzeň: Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Darida, Horváth (72. Ďuriš) - Rajtoral (88. Fillo), Kolář, Kovařík - Bakoš (65. Tecl). Trenér: Vrba.

Reklama

Související témata: