Hlavní obsah

Čech třikrát inkasoval, Chelsea přesto postoupila do semifinále Evropské ligy. Kozák s Laziem končí

Moskva
Aktualizováno

Fotbalisté Chelsea s Petrem Čechem v brance prohráli divokou přestřelku v moskevské odvetě čtvrtfinále Evropské ligy s Kazaní 2:3, přesto ale díky domácí výhře 3:1 nakonec bez větších problémů postoupili do semifinále. Druhý český reprezentant a nejlepší střelec EL Libor Kozák naopak s Laziem vypadl. Římský tým doma před prázdnými tribunami remizoval 1:1 s Fenerbahce, které v Istanbulu vyhrálo 2:0.

Foto: Profimedia.cz

Brankář Chelsea Petr Čech likviduje v odvetě čtvrtfinále Evropské ligy proti Kazani šanci domácího celku. Přihlížejí Gökdeniz Karadeniz z Kazaně a stoper londýnského celku John Terry (vpravo).

Článek
Fotogalerie

Chelsea a Fenerbahce, přemožitel Plzně z osmifinálové fáze soutěže, doplní Benfica Lisabon po celkovém triumfu 4:2 nad Newcastem a Basilej. Ta doma s Tottenhamem zopakovala výsledek 2:2 z úvodního duelu a vyhrála na penalty 4:1. Semifinále se bude losovat v pátek ve švýcarském Nyonu.

Chelsea v utkání dvakrát vedla, domácí ale pokaždé dokázali odpovědět. Vítězný gól přidal z penalty Bibras Natcho.

Londýnský celek hned v úvodu předvedl, že s umělou trávou v moskevských Lužnikách nebude mít větší problém. Už v páté minutě Lampard vyslal nákopem z vlastní poloviny Torrese, který ještě před šestnáctku přehodil vyběhnutého brankáře Ryžikova. Španělský útočník navázal na dvě trefy z prvního utkání.

Domácí si největší šanci prvního poločasu schovali až do nastaveného času, ale nebezpečný přízemní pokus kapitána Karadenize zlikvidoval výborným zákrokem Čech.

Čech dostal dva góly hlavou

Kazani se povedl nástup do druhého poločasu a v 51. minutě se prosadil razantní hlavičkou Marcano. Chelsea však rychle odpověděla a už za čtyři minuty zakončil akci Lamparda a Ramirese další střelec z Londýna Moses.

Hráči Rubinu zareagovali na vedení Chelsea i podruhé. Na Ansaldiho centr z levé strany si naskočil Karadeniz a opět hlavou překonal Čecha. Anglický tým ve vzduchu zaostával a brzy mohl inkasovat potřetí, druhý pokus Marcana se však otřel o tyčku.

Domácí čtvrthodiny před koncem přeci jen duel zdramatizovali třetím gólem. Azpilicueta v pokutovém území fauloval střídajícího Rjazanceva, rozhodčí nařídil stejně jako v prvním duelu penaltu, z níž Čecha opět překonal Natcho.

Kazaň potřebovala k postupu dvě branky, ale Chelsea ji už do další vyložené šance nepustila. Blues si tak uchovali šanci stát se prvním týmem v historii, jenž po vítězství v Lize mistrů uspěje následující rok i v Evropské lize.

Kozák další trefy nepřidal

Lazio hrálo za zavřenými dveřmi kvůli rasismu svých fanoušků podruhé za sebou, ale tentokrát nedokázalo napodobit minulý triumf 3:1 nad Stuttgartem. Kozák opět nastoupil v základní sestavě domácích, ale žádnou ze svých šancí neproměnil, do statistik se zapsal jen žlutou kartou a zůstal v soutěži na osmi brankách.

Římané se v utkání pod vedením českého rozhodčího Pavla Královce dostali do vedení po hodině hry, když Lulič hlavou zužitkoval Candrevův centr. Laziu v té chvíli stačilo k prodloužení jediný gól. Ten však vstřelil v 73. minutě hostující Erkin. Přemožitel Plzně z osmifinále si zahraje semifinále evropské soutěže poprvé v historii stejně jako Basilej.

Švýcarský celek s Tottenhamem prohrával po trefě Dempseyho z 23. minuty, Salah a Dragovic ale otočili skóre. Prodloužení zařídil "Kohoutům" sedm minut před koncem svou druhou brankou Dempsey.

V poslední minutě dostal červenou kartu obránce Tottenhamu Vertonghen, a i když jeho spoluhráči v prodloužení neinkasovali, následný penaltový rozstřel nezvládli. Proměnili jen jediný pokus, zatímco domácí všechny.

Benfika remízou 1:1 v Newcastlu potvrdila výhru 3:1 z Lisabonu a po dvou letech si zahraje o finále EL. Domácí poslal do vedení v 71. minutě Cissé, ale porážku Portugalců odvrátil v nastavení Salvio.

Odvetná utkání čtvrtfinále fotbalové Evropské ligy:
Rubin Kazaň - Chelsea 3:2 (0:1)
Branky: 51. Marcano, 62. Karadeniz, 75. Natcho z pen. - 5. Torres, 55. Moses. Rozhodčí: Aydinus (Tur.). První zápas: 1:3, postoupila Chelsea.
Lazio Řím - Fenerbahce Istanbul 1:1 (0:0)
Branky: 60. Lulič - 73. Erkin. Rozhodčí: Královec (ČR). První zápas: 0:2, postoupilo Fenerbahce.
Newcastle - Benfica Lisabon 1:1 (0:0)
Branky: 71. Cissé - 90.+2 Salvio. Rozhodčí: Bebek (Chor.). První zápas: 1:3, postoupila Benfica.
Basilej - Tottenham 2:2 po prodl. (2:2, 2:1), na penalty 4:1
Branky: 27. Salah, 41. Dragovic - 23. a 83. Dempsey. Rozhodčí: Benquerenca (Portug.). ČK: 90. Vertonghen (Tottenham). První zápas: 2:2, postoupila Basilej.
Vyhraje Chelsea letošní ročník Evropské ligy?
Ano
52,7 %
Ne
47,3 %
Celkem hlasovalo 6287 čtenářů.

Reklama

Související témata: